Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Unohda kuivat ja kärähtäneet grillikasvikset! Kun osaat nämä 5 kikkaa, grillaat vain mehukkaita kasviksia

Teksti:
Niina Mälkiä
Kuvat:
Reetta Pasanen
Julkaistu: 25.5.2021
|
Muokattu: 23.5.2022
Miten grillikasviksista saa herkullisen meheviä ja kauniita? Tarvitset vain viisi helppoa kikkaa, joilla pidät liekit loitolla ja saat kasvikset kypsymään tasaisesti. Kun lopuksi vielä jälkimarinoit grilliherkut, voit sanoa hyvästit puolikuiville hiiltyneille kasviksille.

1. Kypsäksi yhtä aikaa: esikeitä kovat kasvikset

Anna hitaasti kypsyville kasviksille vähän etumatkaa. Esikeitä perunat, juurekset ja maissit puolikypsiksi ennen grillausta – varsinkin jos pujotat ne grillivartaisiin nopeammin kypsyvien kesäkurpitsan ja herkkusienien kanssa. Myös grillinyytteihin menevät uudet perunat ja juurekset kannattaa esikeittää, niin nyyttien sisältö kypsyy tasaisesti.

2. Ei enää palanutta pintaa: pyyhi mausteet pois

Jos maustat tai marinoit kasvikset ennen grillausta, tee se hyvissä ajoin, että maut ehtivät imeytyä. Rubbaaminen eli kuivamausteiden hierominen ruoan pintaan sopii esimerkiksi kesäkurpitsan, munakoison ja myskikurpitsan maustamiseen. Voit hieroa kasviksiin valmista rub-mausteseosta tai tehdä oman seoksen sokerista ja suosikkimausteistasi.

Rubbaamisen vaihtoehto on maustaa kasvikset marinadissa. Pehmeärakenteiset herkkusienet ja esimerkiksi halkaistu munakoiso hyötyvät marinoinnista eniten, sillä ne imevät itseensä tehokkaasti makua raakanakin. Pyyhi kuivamausteet tai marinadi pois ennen grillaamista, etteivät mausteet kärähdä kasviksen pintaan.

3. Näin tulee mehukasta: valele voilla tai öljyllä

Voit auttaa kasvista kypsymään nopeammin ja pysymään mehukkaampana, kun valelet sitä rypsiöljyllä tai voisulalla, jossa on mausteena tilkka sitruunanmehua. Se sopii hienosti esimerkiksi varhaiskaalilohkojen kypsentämiseen. Kaalinlehiten väliin valuva kuuma voisula kypsentää kaalin ihanan pehmeäksi ja mehukkaaksi. Huomaa, että öljy syttyy helposti kuumassa grillissä, joten grillaa kasviksia epäsuoralla lämmöllä eli hieman sivussa hiilloksesta tai muusta lämmönlähteestä.

4. Älä liekitä: tee nyyttejä tai käytä paistoalustaa

Eristä kasvikset liekeistä. Kääri ne ensin leivinpaperiin ja sitten folioon ja kypsennä grillinyytissä omassa höyryssään. Tai grillaa kasvikset alumiinisilla paistoalustoilla tai foliopalan päällä, niin hoikat kasvikset ja pienetkään palat eivät putoile ritilöiden väliin.

Tykkäätkö grillivartaista? Kun kokoat kasvisvartaita, pujota niihin kaksi grillitikkua rinnakkain. Testaa tuplatikun taika ja ilahdu: palat pysyvät paremmin paikoillaan. Muista liottaa puisia varrastikkuja vedessä noin puoli tuntia ennen käyttöä, jotta ne eivät syty grillissä palamaan.

5. Enemmän makua: marinoi jälkikäteen

Jälkimarinointi on oiva tapa maustaa grillatut kasvikset. Kuumat grillikasvikset, jotka ovat pehmenneet sopivasti, imevät itseensä paljon makuja. Siksi esimerkiksi grillattu kesäkurpitsa tai grillattu kukkakaali kannattaa upottaa marinadiin vasta grillauksen jälkeen. Jo 15 minuuttia riittää antamaan makua, mutta kasvikset voivat olla mausteliemessä pidempäänkin, jääkaapissa parikin päivää. Jälkimarinoidut kasvikset sopivat sellaisinaan grilliruoan lisukkeeksi, mutta voit lisätä niitä myös salaatteihin ja muihin ruokiin.

Katso kaikki ideat ja vinkit grillaukseen