Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Vietnamilainen keittiö hurmaa raikkailla mauillaan

Teksti:
Yhteishyvän toimitus
Kuvat:
Piia Arnould
Julkaistu: 20.10.2023
|
Muokattu: 7.10.2024
Tuoreet yrtit, raikkaat kasvikset ja aromikkaat mausteet ovat monipuolisen vietnamilaisen keittiön perusta. Kokeile vietnamilaisia bánh mì -patonkeja, kääri herkulliset kesärullat ja kokkaa aromaattista pho-keittoa. Vietnamilaisesta ruoasta ei makua puutu!

Vietnamilainen keittiö on iloinen sekoitus Aasian ja Euroopan ruokakulttuureja. Chili, lime, kookos ja kalakastike ovat tulleet Thaimaan ruokakulttuurin perintönä, Kiinasta on puolestaan omaksuttu uppopaistetut ruoat. Vietnamissa suositut patongit ja rakkaus tummapaahtoiseen kahviin on peräisin siirtomaavallan ajalta, jolloin ranskalaiset toivat maahan mukanaan uusia makuja.

Tuoreet yrtit ovat vietnamilaisen ruoan perusta, ja niitä on ruokapöydässä aina tarjolla lisättäväksi omaan annokseen. Muun muassa korianteri, minttu ja thai-basilika sekä maustavat että koristavat ruokia.

Kasviksista eniten käytetään porkkanaa, kurkkua, pavunituja, kevätsipulia ja kaalia. Lihoissa suositaan sekä nautaa, sianlihaa että kanaa. Myös merenelävät ovat suosittuja. Kuten muuallakin Kaakkois-Aasiassa, myös Vietnamissa riisi ja nuudelit ovat keittiön perusaineksia.

Katso reseptit suosituimpiin vietnamilaisiin ruokiin ja tee makumatka omassa kotikeittiössäsi!

Bánh mì – vietnamilainen katuruokaklassikko

Bánh mì -patongeissa yhdistyy mielenkiintoisella tavalla ranskalainen patonki ja vietnamilaiset täytteet. Vaalean vehnäpatongin sisään sujautetaan pikapikkelöityjä kasviksia, kuten porkkanaa ja kaalia, sekä chilimajoneesia ja kypsää lihaa tai tofua. Hienonnettu korianteri ja chili viimeistelevät herkullisen täytetyn leivän. Uusi, kätevä tapa on sujauttaa bánh mì -täytteet hot dog -sämpylöiden väliin. Kuumenna hodarit uunissa, ja saat herkullista katuruokaa nopeasti isommallekin joukolle.

Vietnamilaiset kesärullat

Vietnamilaisissa kesärullissa läpikuultavan riisipaperin sisään kääräistään rapeita kasviksia, korianteria, riisivermiselliä eli ohuita riisinuudeleita ja tofua. Huolella aseteltuina täytteet tekevät kesärullista kuin pieniä taideteoksia, kun värikkäät yrtit ja kasvikset kuultavat riisipaperin läpi. Kesärullat nautitaan dippaamalla ne kalakastikkeesta, limenmehusta ja riisiviinietikasta valmistuvaan Nuoc cham -kastikkeeseen.

Riisipaperi kuivuu nopeasti, joten kesärullat ovat parhaimmillaan juuri käärittynä. Jos valmiit rullat joutuvat odottamaan tarjoilua, peitä ne kostealla pyyhkeellä. Ylijäävät kesärullien täytteet voit käyttää vaikkapa ruokaisaan salaattiin tai paistaa wokiksi.

Lämmittävä pho

Vietnamin ehdottomasti kuuluisin keitto on aromikkaasta liemestään tuttu pho. Liemessä käytetään meille tuttuja joulumausteita, kuten tähtianista, neilikkaa, kardemummaa ja kanelia. Lientä keitetään perinteisesti useita tunteja, jolloin sen maut syvenevät erityisen aromaattisiksi. Maukas pho sopii kuitenkin myös arkiruoaksi, kun höllennät perinteisistä valmistustavoista ja valmistat liemen oikaisten. Näin lämmittävä keitto on pöydässä puolessa tunnissa.

Phon perusaines on nuudelit, joita täydentävät kasvikset, kuten porkkana ja pitkät pavut, sekä tuoreet yrtit. Keitto voidaan tukevoittaa maun mukaan kanalla tai jauhelihalla. Kokeile myös pannulla paistettua tofua.

Salaattia vietnamilaisittain

Raikas vietnamilainen kana-nuudelisalaatti pursuaa ihania makuja. Makea hunajapomelo, suikaloidut rapeat kasvikset, tuoreet yrtit ja makeansuolainen limekastike tekevät riisinuudeleista ja kanasta ruokaisuutta saavasta salaatista monivivahteisen makuelämyksen.

Wokit kuuluvat vietnamilaiseen keittiöön

Vietnamilainen lihawokki on nopea tie Kaakkois-Aasian makumaailmaan. Nopeasti kypsyvistä naudanlihasuikaleista valmistuva wokki saa eksoottista makua passionhedelmästä ja mangosta. Korianteri, minttu ja maapähkinät viimeistelevät wokin, joka maistuu nuudeleiden kanssa.

Tutustu muihin Aasian keittiöihin

Lisää aiheesta