Osan joulukaloista voi ostaa hyvissä ajoin etukäteen. Esimerkiksi sillit ja etikkaiset silakat säilyvät jopa kuukausia, joten ne voivat mainiosti odottaa juhlapäivää jääkaapissa. Myös pakastetut mädit voi hankkia valmiiksi kotipakastimeen. Mädit kannattaa ostaa pienissä purkeissa, jotka voi ottaa sulamaan yksi kerrallaan tarpeen mukaan.
Jouluruuhkaa voi välttää myös graavaamalla lohen pakastimeen. Pakasta kala heti suolauksen jälkeen, ennen kuin suola ehtii imeytyä kalaan. Kala graavautuu sopivasti sulaessaan, kun otat sen jääkaappiin vuorokautta ennen tarjoilua. Leikkaa graavikala hieman kohmeisena, niin saat siitä kauniita, ohuita viipaleita. Voit maustaa graavikalan sulatuksen jälkeen. Tee viipaleista vaikka muutamaa eri makuvarianttia. Ripota osalle tilliä tai pippuria, valuta toiseen erään tilkka giniä tai konjakkia ja raasta kolmannen erän mausteeksi pestyn luomuappelsiinin kuorta.