Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Sinistä kultaa? Mustikka on terveellisempää kuin arvaatkaan

Teksti:
Kalevi Rantanen
Kuvat:
123RF
Lähteet:
www.extrx.fi, www.uef.fi, www.duodecim.fi, www.xz.fi
Julkaistu: 1.7.2019
|
Muokattu: 31.8.2020
Tulevaisuudessa metsien herkusta voidaan kehittää lääkkeitä jopa syöpään tai muistisairauksiin.

Mustikka on tuttu ja tunnetusti terveellinen marja, jota moni lisääkin päivittäin aamupuuron ja smoothieiden joukkoon. Tästä metsien aarteesta on kuitenkin paljon muuksikin.

1. Terveellistä jauhetta

Pohjolan lyhyt, mutta intensiivinen kasvukausi vaikuttaa marjojen koostumukseen. Sotkamolainen Extrx jalostaa marjoista uusia tuotteita teollisuuden käyttöön, enimmäkseen vientiin.

Luonnon mustikoiden antosyaanien eli terveellisten väriaineiden pitoisuudet ovat korkeat. Pitoisuus säilyy, vaikka marjoista tehdään patentoidulla tekniikalla mustikkajauhetta.

Toinen patentoitu innovaatio on kuitupitoinen pyree.

2. Lihavuutta vastaan

Lupaavien tutkimustulosten perusteella näyttäisi siltä, että tulevaisuudessa mustikkaa voidaan käyttää myös lääketeollisuudessa.

Saattaa olla, että liikalihavuutta vastaan voidaan taistella mustikalla. Suomalaisissa hiiritutkimuksissa mustikka vähensi rasvaisen rehun haittoja: tulehdukset vähenivät ja verenpaine aleni. Ihmisilläkin vaikutusta on tutkittu. Joissakin tutkimuksissa mustikka auttoi, toisissa ei.

Tutkijat yrittävät selvittää mustikan vaikutusmekanismeja.

3. Lääkkeeksi syöpään?

Itä-Suomen yliopiston tutkijat ja heidän yhdysvaltalaiset kollegansa ovat tutkineet erityisesti yhtä mustikan antosyaaneista, syanidiinia.

Tutkimuksissa se heikensi syöpägeenien ja vahvisti syövänestogeenien vaikutusta paksusuolen syövän soluissa. Se myös lisäsi tärkeän, mutta huonosti tunnetun geenisäätelijän, SIRT6-entsyymin, määrää.

Havainnot voivat auttaa uusien syöpälääkkeiden kehittämisessä.

4. Muistin avuksi

Viljelty pensasmustikka voi parantaa muistia, käy ilmi ikääntyvien rottien tutkimuksesta. Mustikka on suojellut eläimiä myös Alzheimerin taudilta.

Yhdysvaltalaiset tutkijat ovat mitanneet muistivaikutusta myös pienellä ihmisryhmällä. Kolmetoista miestä ja 24 naista söivät kaksi desilitraa pensasmustikoita päivässä kolmen kuukauden ajan. Osallistujien ikä vaihteli 60 ja 75 vuoden välillä.

Muistitestissä mustikan syöjät menestyivät paremmin kuin vertailuryhmä, joka oli saanut lumemustikkaa.

5. Kosteutta hiuksille

Kotimaisen mustikan siemenöljy sisältää terveellisiä omegahappoja ja antioksidantteja.

Berner on yhdistänyt mustikan siemenöljyn sokerijuurikkaan betaiiniin, ja tuloksena on tuuheuttavaa ja kosteuttavaa hiuskosmetiikkaa. Yhtiö osallistui Heinäveden metsämaisemissa tehtävällä mustikkashampoollaan Suomi-100-ohjelmaan.

Reseptejä mustikasta

Lisää aiheesta