Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

6 vinkkiä, joilla jouluruoka säilyy hyvänä

Teksti:
Marita Joutjärvi
Kuvat:
Laura Riihelä
Julkaistu: 11.12.2019
|
Muokattu: 31.8.2020
Säilytä ja lämmitä jouluruoat oikein, niin ne säilyvät hyvänä useamman päivän. Nosta pöytään tarjolle annoksia, jotka kuluvat sillä aterialle. Näppärä kotikokki osaa loihtia tähteistäkin jotain uudenlaista syötävää.

1. Säilytä joulupöydän kalat kylmässä

  • Paras säilytyslämpö kalavalmisteille, kuten savustetulle sekä graavatulle kalalle ja mädille, on alle 3 astetta.
  • Pakastettu ja sulatettu mäti tulee käyttää 1–2 vuorokauden sisällä.
  • Marinoidut kalat, kuten suutarinlohi tai lasimestarinsilli, säilyvät suolaisissa ja hapokkaissa liemissään jääkaapissa vajaan viikon verran.
  • Avaamattomissa pakkauksissa tuotteet säilyvät viimeiseen käyttöpäivään asti.

2. Kuumenna joululaatikot kunnolla

  • Valmiit laatikot säilyvät kylmässä jääkaapissa viikon.
  • Sulata pakastetut laatikkoruoat jääkaapissa.
  • Kuumenna laatikot kunnolla noin 60-asteisiksi ennen tarjoilua.
  • Älä kuumenna koko laatikkoa, jos siitä syödään vain muutama annos. Säilytä loput jääkaapissa.
  • Kertaalleen pakastettuja laatikoita tai muitakaan ruokia ei voi pakastaa uudelleen.

3. Leikkaa joulukinkusta viipaleita tarjolle

  • Sulata pakastettu raaka kinkku mieluiten jääkaapissa.
  • Säilytä kypsä kinkku 0–6 asteen lämpötilassa. Suojaa kinkku huolella foliolla ja erityisen huolellisesti, jos säilytät sitä ulkona. Ulkona lämpötilan tulee olla 0–6 astetta.
  • Leikkaa kinkusta viipaleita tarjolle. Älä ota aina koko kimpaletta pöytään lämpenemään.
  • Kypsä kinkku pysyy oikein säilytettynä syömäkelpoisena noin viikon.
  • Itsetehty sinappi säilyy noin 4 viikkoa. Pakkaa sinappi pieniin purkkeihin.

4. Säilytä oikein

  • Säädä jääkaappi tavallista kylmemmäksi (2–5 astetta), kun olet tuomassa sinne ison määrän elintarvikkeita.
  • Säilytä kinkku ja muut lihat sekä kalat ja mädit jääkaapin viileimmässä osassa. Jääkaapin ohjekirjasta voi tarkistaa kaapin viileimmän osan.
  • Suojaa ruoat kannella, kelmulla tai alumiinifoliolla.
  • Jäähdytä lämpimät ruoat ennen, kun laitat ne jääkaappiin.
  • Keskimäärin valmiit ruoat säilyvät 3–4 vuorokautta, kun ne säilytetään oikein.
  • Luota makuaistiisi, jos ruoka tuoksahtaa tai maistuu oudolle, on se parasta jättää syömättä.

5. Ota kerralla tarjolle vain tarpeellinen

  • Ota tarjolle ainoastaan yhdellä aterialla tarvittava määrä ruokaa.
  • Älä sekoita lämmitettyjä ja pitkään pöydässä olleita ruokia vielä koskemattomiin herkkuihin.
  • Kuumenna lämpimänä tarjottavat ruoat kunnolla, yli 60 asteiseksi. Huomioi, että uudestaan lämmitettävä ruoka tulee lämmittää erityisen hyvin.
  • Muista hygienia ruokia valmistaessasi. Käsittele elintarvikkeita aina puhtain käsin ja välinein.

6. Tee jouluruokien tähteistä uusia ruokia

  • Älä liioittele jouluruokien määrissä — suunnittele tarpeet ja menekit. Usein vähempikin riittää, kun lajeja on monia.
  • Tee välipäivinä graavi- ja savukalan tähteistä laatikoita, kiusauksia tai pastakastiketta. Niihin uppoavat myös ylimääräiset kermat ja juustot.
  • Kinkusta syntyy hyvä hernesoppa, piirakka, kiusaus, pizza tai lämpimiä voileipiä. Kinkku maistuu risotossa tai piiraan täytteenä.
  • Porkkanalaatikon lopusta syntyy mainiot kasvispihvit tai porkkanarieskat.
  • Keitä ja soseuta rosollista keitto ja pyöristä se tuorejuustolla.
  • Raasta juustojen loput ja tee niistä mehevä piirakka tai keitto tai pakasta raasteet.
  • Pilko hedelmät salaatiksi ja käytä glögiä marinadiin.
  • Paista lopusta riisipuurosta Ahvenanmaan pannukakku tai pyöräytä kermavaahdolla jalostettu vanukas.