Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Joulukinkku

timer-iconUseita tunteja
Fork and knife
1 Kappaletta
Fork and knife
1 Kappaletta
Mehevän ja maukkaan paistin salaisuus on pakastetun kinkun hidas sulatus ja riittävän alhainen paistolämpötila. Katso mehevän joulukinkun ohje.

Ainekset

1 kpl
(n. 6 kg) suolattu joulukinkku

Lisäksi

Paistopussi
Lihalämpömittari

Kuorrutus

4 rkl
Sinappia
2 rkl
Fariinisokeria
1 dl
Korppujauhoja
(kokonaisia neilikoita tai tähtianiksia)

Reseptin ainekset S-kaupat-verkkokaupasta

Valmistus

1

Ota suolattu pakastekinkku sulamaan riittävän ajoissa ennen paistamista. Anna kinkun sulaa pakkauksessaan. Noin 6 kg:n painoisen kinkun sulamisaika kylmässä on 2–3 vrk. Ota kinkku huoneenlämpöön muutama tunti ennen paistamista. Parhaan lopputuloksen saat, kun kinkun sisälämpötila on noin +10 astetta uuniin pantaessa. Huolehdi, ettei kinkku pääse lämpenemään liikaa.

1 kpl
(n. 6 kg) suolattu joulukinkku
2

Poista kinkku pakkauksesta. Jos kinkku on pakattu verkkoon, jätä se paikoilleen paistamisen ajaksi. Laita kinkku paistopussiin ja sulje pussi. Leikkaa pieni ilmareikä pussin yläkulmaan. Käytä lihalämpömittaria kypsymisen seuraamiseen. Työnnä mittari kinkun paksuimpaan kohtaan niin, ettei sen kärki kosketa luuta. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Nosta kinkku uunipannulle kamarapuoli ylöspäin. Työnnä kinkku uuniin siten, että paistomittaria on helppo seurata. Paista kinkkua aluksi 200 asteessa noin 1/2 tuntia ja alenna sitten uunin lämpötila 125 asteeseen. Paista, kunnes mittari osoittaa 80 astetta. Paistoajaksi arvioidaan noin 50 minuuttia kiloa kohden. Aika vaihtelee kinkun koosta, muodosta, alkulämpötilasta ja jopa luullisuudesta riippuen.

Paistopussi
Lihalämpömittari
3

Anna kypsän kinkun jäähtyä uunista ottamisen jälkeen 15–20 minuuttia. Poista pussi ja ota liemi talteen. Poista kinkusta verkko ja nahka sekä osa silavaa. Nosta uunin lämpö 250 asteeseen. Sekoita sinappi ja fariinisokeri keskenään. Levitä seos kinkun pintaan ja ripottele päälle korppujauhot. Ruskista, kunnes kuorrutus saa kauniin värin. Painele kinkun pintaan halutessasi koristeeksi kokonaisia neilikoita tai tähtianiksia.

4 rkl
Sinappia
2 rkl
Fariinisokeria
1 dl
Korppujauhoja
(kokonaisia neilikoita tai tähtianiksia)

Vinkki: Kinkku säilyy hyvänä pidempään, kun säilytät sen koko ajan foliolla peitettynä kylmässä. Viipaloi tarjolle kulloinkin tarvittava määrä; pidä kinkkua huoneenlämmössä mahdollisimman lyhyen aikaa kerralla.

Miltä maistui?(2 arviota)
Resepti:
Taina Salovaara
Kuvat:
Tuomas Kolehmainen
Julkaistu: 25.11.2015
|
Muokattu: 31.8.2020

Ravintosisältö

Tämäkin resepti on suunniteltu hyvinvointiasi ajatellen.

Annos

100g

424

1777

7,0 g

1,0 g

70,0 g

34,0 g

3,0 g

19,0 g

2,3 g

Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Valmistettaessa ruokaa erityisruokavaliota noudattavalle, tarkista tuotteiden sopivuus pakkausmerkinnöistä.

Ravintolaskelmassa ei huomioitu:

Paistopussi,

Lihalämpömittari,

(kokonaisia neilikoita tai tähtianiksia).

Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli