Joulukinkku

arvosana5/5

(2)arviota
1 Kappaletta

Useita tunteja (josta 30 min aktiivista)

Mehevän ja maukkaan paistin salaisuus on pakastetun kinkun hidas sulatus ja riittävän alhainen paistolämpötila. Katso mehevän joulukinkun ohje.

Ainekset

MääräAinesosa
1 kpl(n. 6 kg) suolattu joulukinkku

Lisäksi

paistopussi
lihalämpömittari

Kuorrutus

4 rklsinappia
2 rklfariinisokeria
1 dlkorppujauhoja
(kokonaisia neilikoita)

Valmistus (Uuni 200°C)

  1. 1

    Ota suolattu pakastekinkku sulamaan riittävän ajoissa ennen paistamista. Anna kinkun sulaa pakkauksessaan. Noin 6 kg:n painoisen kinkun sulamisaika kylmässä on 2–3 vrk. Ota kinkku huoneenlämpöön muutama tunti ennen paistamista. Parhaan lopputuloksen saat, kun kinkun sisälämpötila on noin +10 astetta uuniin pantaessa. Huolehdi, ettei kinkku pääse lämpenemään liikaa.

    MääräAinesosa
    1 kpl(n. 6 kg) suolattu joulukinkku
  2. 2

    Poista kinkku pakkauksesta. Jos kinkku on pakattu verkkoon, jätä se paikoilleen paistamisen ajaksi. Laita kinkku paistopussiin ja sulje pussi. Leikkaa pieni ilmareikä pussin yläkulmaan. Käytä lihalämpömittaria kypsymisen seuraamiseen. Työnnä mittari kinkun paksuimpaan kohtaan niin, ettei sen kärki kosketa luuta. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Nosta kinkku uunipannulle kamarapuoli ylöspäin. Työnnä kinkku uuniin siten, että paistomittaria on helppo seurata. Paista kinkkua aluksi 200 asteessa noin 1/2 tuntia ja alenna sitten uunin lämpötila 125 asteeseen. Paista, kunnes mittari osoittaa 80 astetta. Paistoajaksi arvioidaan noin 50 minuuttia kiloa kohden. Aika vaihtelee kinkun koosta, muodosta, alkulämpötilasta ja jopa luullisuudesta riippuen.

    MääräAinesosa
    paistopussi
    lihalämpömittari
  3. 3

    Anna kypsän kinkun jäähtyä uunista ottamisen jälkeen 15–20 minuuttia. Poista pussi ja ota liemi talteen. Poista kinkusta verkko ja nahka sekä osa silavaa. Nosta uunin lämpö 250 asteeseen. Sekoita sinappi ja fariinisokeri keskenään. Levitä seos kinkun pintaan ja ripottele päälle korppujauhot. Ruskista, kunnes kuorrutus saa kauniin värin. Painele kinkun pintaan halutessasi koristeeksi kokonaisia neilikoita.

    MääräAinesosa
    4 rklsinappia
    2 rklfariinisokeria
    1 dlkorppujauhoja
    (kokonaisia neilikoita)

Vinkki: Kinkku säilyy hyvänä pidempään, kun säilytät sen koko ajan foliolla peitettynä kylmässä. Viipaloi tarjolle kulloinkin tarvittava määrä; pidä kinkkua huoneenlämmössä mahdollisimman lyhyen aikaa kerralla.

Ravintosisältö

Tämäkin resepti on suunniteltu hyvinvointiasi ajatellen.

Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.

Ainekset, joita laskelma ei huomioi: Paistopussi, Lihalämpömittari, (kokonaisia neilikoita).

Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli

Resepti:
Taina Salovaara
Kuvat:
Tuomas Kolehmainen
6.9.2018
|
Päivitetty: 25.9.2025

Samankaltaisia reseptejä