Lasimestarin silli
Useita tunteja (josta 30 min aktiivista)

Nappaa talteen!
Perinteinen lasimestarin silli on yksi kalapöydän rakastetuimmista herkuista. Voit valmistaa sillin jääkaappiin maustumaan jo muutama päivä ennen tarjoilua.
| 500 g | (2 kpl, à 250 g) kevytsuolattua kokonaista silliä |
| 2 l | vettä |
| Liemi | |
|---|---|
| 1 1/2 dl | vettä |
| 1 1/2 dl | sokeria |
| 1 dl | väkiviinaetikkaa |
| Lisäksi | |
| 1 kpl | sipuli |
| 20 g | (2-3 cm) pala piparjuurta |
| 1 kpl | porkkana |
| 15 kpl | valkopippuria |
| 10 kpl | maustepippuria |
| 4 kpl | laakerinlehteä |
- 1.
Leikkaa saksilla sillien vatsat auki ja poista sisälmykset. Pyyhi vatsojen sisäpinnat puhtaiksi, myös selkäruodon vierestä. Liota kaloja kylmässä vedessä pari tuntia. Vaihda vesi kerran liotuksen aikana.
- 2.
Valmista liemi kalojen liotessa. Kiehauta liemen vesi ja liuota siihen sokeri. Lisää etikka. Anna jäähtyä.
- 3.
Kuori ja suikaloi sipuli ja piparjuuri. Kuori ja viipaloi porkkana.
- 4.
Valuta sillit ja leikkaa ne ruotoineen ja nahkoineen noin 2 cm:n viipaleiksi. Lado kalapalat vuorotellen kasvisten ja mausteiden kanssa lasitölkkiin (5–7 dl). Kaada liemi kalojen päälle. Sulje tölkki ja anna maustua jääkaapissa 2–3 vrk. Lasimestarin silli säilyy jääkaapissa pari viikkoa.
Lasimestarin silli
Perinteinen lasimestarin silli on yksi kalapöydän rakastetuimmista herkuista. Voit valmistaa sillin jääkaappiin maustumaan jo muutama päivä ennen tarjoilua.
Ainekset (8 annosta)
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 500 g | (2 kpl, à 250 g) kevytsuolattua kokonaista silliä |
| 2 l | vettä |
Liemi | |
| 1 1/2 dl | vettä |
| 1 1/2 dl | sokeria |
| 1 dl | väkiviinaetikkaa |
Lisäksi | |
| 1 kpl | sipuli |
| 20 g | (2-3 cm) pala piparjuurta |
| 1 kpl | porkkana |
| 15 kpl | valkopippuria |
| 10 kpl | maustepippuria |
| 4 kpl | laakerinlehteä |
Valmistus
- 1
Leikkaa saksilla sillien vatsat auki ja poista sisälmykset. Pyyhi vatsojen sisäpinnat puhtaiksi, myös selkäruodon vierestä. Liota kaloja kylmässä vedessä pari tuntia. Vaihda vesi kerran liotuksen aikana.
Määrä Ainesosa 2 l vettä 500 g (2 kpl, à 250 g) kevytsuolattua kokonaista silliä - 2
Valmista liemi kalojen liotessa. Kiehauta liemen vesi ja liuota siihen sokeri. Lisää etikka. Anna jäähtyä.
Määrä Ainesosa 1 dl väkiviinaetikkaa 1 1/2 dl sokeria 1 1/2 dl vettä - 3
Kuori ja suikaloi sipuli ja piparjuuri. Kuori ja viipaloi porkkana.
Määrä Ainesosa 1 kpl sipuli 20 g (2-3 cm) pala piparjuurta 1 kpl porkkana - 4
Valuta sillit ja leikkaa ne ruotoineen ja nahkoineen noin 2 cm:n viipaleiksi. Lado kalapalat vuorotellen kasvisten ja mausteiden kanssa lasitölkkiin (5–7 dl). Kaada liemi kalojen päälle. Sulje tölkki ja anna maustua jääkaapissa 2–3 vrk. Lasimestarin silli säilyy jääkaapissa pari viikkoa.
Määrä Ainesosa 4 kpl laakerinlehteä 10 kpl maustepippuria 15 kpl valkopippuria
Vinkki: Valmista lasimestarin silakoita tuoreista silakkafileistä. Ripottele fileille aluksi suolaa ja anna suolautua 15 minuuttia. Huuhtaise ja jatka ohjeen mukaan liemen keittämisellä.
Ravintosisältö
220
Energiaa kcal
923
Energiaa kj
6,9 g
Rasvaa
1,6 g
Tyydyttynyttä rasvaa
29,5 g
Hiilihydraatteja
27,9 g
Sokereita
1,4 g
Kuituja
8,1 g
Proteiinia
4,6 g
Suolaa
220
Energiaa kcal
923
Energiaa kj
6,9 g
Rasvaa
1,6 g
Tyydyttynyttä rasvaa
29,5 g
Hiilihydraatteja
27,9 g
Sokereita
1,4 g
Kuituja
8,1 g
Proteiinia
4,6 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: 4 kpl laakerinlehteä.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























