Kesäkurpitsa: Lisää raastettuna taikinanesteeseen. Noin 2 dl raakaraastetta ½ litran taikinaan antaa näköä ja makua. Jauhomäärä vaihtelee kasvisten mehevyyden mukaan.
Kirsikkatomaatit: Tee basilikalla ja valkosipulilla maustetut peltisämpylät. Paina kunkin kohonneen sämpylän keskelle kirsikkatomaatti.
Kurkku: Raasta kurkku. Käytä taikinan nesteenä jogurttia ja mausta valkosipulilla – saat kreikkalaishenkiset tsatsikisämpylät.
Kurpitsa: Käytä keitettynä ja soseutettuna osana nestettä.
Lanttu tai nauris: Lisää taikinaan keitettynä soseena ja osana nestettä (3 dl vettä ja 200 g lanttusosetta). Tai käytä raasteena taikinassa.
Lehtikaali: Käytä hienona silppuna taikinassa.
Maa-artisokka: Kypsennä soseeksi ja käytä osana nestettä.
Paprika: Hienonna erivärisiä paprikoita ja sekoita silppua taikinaan. Tai käytä paprikajauhetta taikinan mausteena.
Peruna: Käytä taikinan pohjana aterialta jäänyttä perunasosetta nesteen lisänä. Saat erityisen pehmeitä sämpylöitä.
Pinaatti: Sekoita sulatettua pakastepinaattia taikinanesteeseen. Tai hienonna tuorepinaattia ja lisää silppua antamaan taikinaan väriä.
Porkkana: Taikinan nesteeksi sopii porkkanamehu ja osaksi nestettä soseutettu kypsä porkkana. Porkkanaraastetta voi käyttää taikinassa.
Punajuuri: Raasta kuoritut punajuuret ja sekoita taikinanesteeseen (3 kpl/5 dl vettä). Mausta seos vielä rosmariinilla.
Sienet: Lisää taikinaa esikäsiteltyjä hienonnettuja sieniä, kuten suppilovahveroita, mustatorvisieniä, tatteja tai rouskuja makua tuomaan.
Sipuli: Hienonna sipuli, kuullota öljytilkassa ja lisää taikinaan. Kokeile myös paahdettua sipulirouhetta taikinan maustamiseen sekä pinnan koristeluun.
Tomaatti: Käytä mehuna taikinan nesteenä tai soseena taikinaa maustamassa.
Valkosipuli: Purista taikinaan muutamia valkosipulinkynsiä tai hienonna kynnet ja lisää ne kuullotettuina taikinaan.