Kaurakedon peltileipä
Useita tunteja (josta 30 min aktiivista)

Nappaa talteen!
Ihana kaurainen peltileipä valmistuu yksinkertaisista aineksista, jotka saattavat jo löytyä kaapistasi. Tämä herkkuleipä on helppo leipoa vaikka yhdessä lasten kanssa!
| 5 dl | vettä |
| 50 g | (1 pkt) tuorehiivaa |
| 2 tl | suolaa |
| 1 tl | sokeria |
| 2 dl | kaurahiutaleita |
| 8 dl | sämpyläjauhoja |
| 1/2 dl | rypsiöljyä |
- 1.
Mittaa kylmä vesi muovikulhoon. Lämmitä se mikrossa kädenlämpöiseksi. Vesi on kädenlämpöistä eli 37-asteista, kun se ei tunnu sormella kylmältä eikä kuumalta. Murenna hiiva veteen ja sekoita puuhaarukalla, kunnes hiiva liukenee.
- 2.
Lisää suola, sokeri ja kaurahiutaleet hiivaveteen. Mittaa 4 dl sämpyläjauhoja joukkoon ja sekoita. Sekoita rypsiöljy taikinaan. Lisää loput jauhot 1 dl kerrallaan taikinaan. Vaivaa taikinaa lopuksi käsin noin 5 minuuttia. Taikina saa jäädä löysäksi. Peitä kulho leivinliinalla. Anna taikinan kohota huoneenlämmössä 1 tunti.
- 3.
Kun taikina on kohonnut, kuumenna uuni 225 asteeseen. Laita uunipellille leivinpaperi. Kaada taikina sen päälle. Taputtele taikina litteäksi leiväksi. Leikkaa se taikinapyörällä annospaloiksi. Laita pelti uunin keskitasolle ja kypsennä leipää 20–25 minuuttia.
- 4.
Ota pelti uunista ja naputa varovasti sormella kuuman leivän pintaa. Jos se tuntuu kovalta, leipä on valmis. Jos leivän pinta on pehmeä, laita se 2–3 minuutiksi takaisin uuniin. Anna leivän jäähtyä pellillä.
Kaurakedon peltileipä
Ihana kaurainen peltileipä valmistuu yksinkertaisista aineksista, jotka saattavat jo löytyä kaapistasi. Tämä herkkuleipä on helppo leipoa vaikka yhdessä lasten kanssa!
Ainekset
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 5 dl | vettä |
| 50 g | (1 pkt) tuorehiivaa |
| 2 tl | suolaa |
| 1 tl | sokeria |
| 2 dl | kaurahiutaleita |
| 8 dl | sämpyläjauhoja |
| 1/2 dl | rypsiöljyä |
Valmistus (Uuni 225°C)
- 1
Mittaa kylmä vesi muovikulhoon. Lämmitä se mikrossa kädenlämpöiseksi. Vesi on kädenlämpöistä eli 37-asteista, kun se ei tunnu sormella kylmältä eikä kuumalta. Murenna hiiva veteen ja sekoita puuhaarukalla, kunnes hiiva liukenee.
Määrä Ainesosa 5 dl vettä 50 g (1 pkt) tuorehiivaa
2Lisää suola, sokeri ja kaurahiutaleet hiivaveteen. Mittaa 4 dl sämpyläjauhoja joukkoon ja sekoita. Sekoita rypsiöljy taikinaan. Lisää loput jauhot 1 dl kerrallaan taikinaan. Vaivaa taikinaa lopuksi käsin noin 5 minuuttia. Taikina saa jäädä löysäksi. Peitä kulho leivinliinalla. Anna taikinan kohota huoneenlämmössä 1 tunti.
Määrä Ainesosa 2 tl suolaa 1 tl sokeria 2 dl kaurahiutaleita 8 dl sämpyläjauhoja 1/2 dl rypsiöljyä
3Kun taikina on kohonnut, kuumenna uuni 225 asteeseen. Laita uunipellille leivinpaperi. Kaada taikina sen päälle. Taputtele taikina litteäksi leiväksi. Leikkaa se taikinapyörällä annospaloiksi. Laita pelti uunin keskitasolle ja kypsennä leipää 20–25 minuuttia.
4Ota pelti uunista ja naputa varovasti sormella kuuman leivän pintaa. Jos se tuntuu kovalta, leipä on valmis. Jos leivän pinta on pehmeä, laita se 2–3 minuutiksi takaisin uuniin. Anna leivän jäähtyä pellillä.
Ravintosisältö
178
Energiaa kcal
745
Energiaa kj
4,9 g
Rasvaa
0,4 g
Tyydyttynyttä rasvaa
26,2 g
Hiilihydraatteja
0,6 g
Sokereita
2,9 g
Kuituja
5,6 g
Proteiinia
1,1 g
Suolaa
178
Energiaa kcal
745
Energiaa kj
4,9 g
Rasvaa
0,4 g
Tyydyttynyttä rasvaa
26,2 g
Hiilihydraatteja
0,6 g
Sokereita
2,9 g
Kuituja
5,6 g
Proteiinia
1,1 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli
































