Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Grilliruoan mehukas salaisuus on marinadi – opi helppo perusohje sekä herkulliset maustamisvinkit

Teksti:
Yhteishyvän ruokatoimitus
Kuvausjärjestelyt:
Sanna Kekäläinen
Kuvat:
Reetta Pasanen
Julkaistu: 17.6.2022
|
Muokattu: 2.5.2023
Täydelliseen marinadiin tarvitset vain viisi raaka-ainetta, jotka todennäköisesti löytyvät jo kotoasi. Perusmarinadista voit varioida tutuilla mausteilla maukkaat marinadit erilaisille grilliruoille. Saako olla raikasta, tulista, lempeää vai hunajaisen makeaa?

Miksi juuri grilliruoka kannattaa marinoida?

Hyvän grilliruoan salaisuus on mehevyys, ja mehevyyttä se saa marinadista. Samalla marinadi maustaa ja mureuttaa. Grillattavat ruoat voi maustaa marinadissa ennen grillaamista tai sen jälkeen, mutta etenkin mureuttamista kaipaavia lihoja kannattaa pitää mausteliemessä parikin tuntia ennen grillaamista. Sitkaisimmat osat voivat maustua marinadissa jääkaapissa jopa yön yli. Marinadin sisältämä hapokkuus mureuttaa lihan, jolloin se kypsyy kuumassa grillissä meheväksi ja maukkaaksi. Ennen grillaamista marinadi on hyvä pyyhkiä pois grillattavan ruoan pinnalta, niin se ei pala kiinni ruokaan.

Mitä tarkoittaa jälkimarinointi?

Jälkimarinoinnissa raaka-aineet laitetaan marinadiin vasta kypsentämisen jälkeen. Menetelmä sopii erityisesti grillatuille kasviksille. Esimerkiksi kuumat, hieman pehmenneet juurekset imevät itseensä mausteisia makuja paremmin kuin raa’at juurekset. Jälkimarinoinnin etu on myös se, että marinadi ei pala ruokien pintaan. Kokeile jälkimarinointia myös kananlihalle – ja riivi marinoitua kanaa esimerkiksi kanasalaattiin.

Miten tehdään hyvä marinadi?

Grillimarinadin perusohje on helppo: mittaa astiaan yhtä paljon ruokaöljyä ja jotain hapokasta nestettä. Lisää sitten maun mukaan makeutta sekä ripaus suolaa ja pippuria. Sekoita ainekset ja maista lusikankärjellinen. Sopiiko maku ruokaan, jota olet marinoimassa? Kaipaako marinadi jotakin lisää?

  • suolaa: pieni ripaus suolaa, lusikallinen hienonnettuja kapriksia tai tilkka soijakastiketta korostaa ruoan omaa makua – suola myös tiivistää esimerkiksi kasvisten rakennetta
  • makeutta: hunaja, siirappi, sokeri tai makea balsamiviinietikka tasapainottaa muita makuja
  • umamia: ruokaöljyt pyöristävät ruoan makua ja mehevöittävät rakennetta
  • hapokkuutta: sitrusmehu, raparperisose, viinietikka, olut, viini, tomaattipyree tai hapan hedelmäsose toimii marinadissa happona
  • karvautta: pippuri, sipuli, valkosipuli ja chili antavat ruoalle ryhtiä

Millainen marinadi sopii lihalle, kanalle tai kasviksille?

  • Raikas sitrusmarinadi sopii grillatuille uusille perunoille, varhaiskaalille, herkkusienille ja vaaleille kaloille sekä kananlihalle. Helppo sitrusmarinadi syntyy, kun maustat perusmarinadin sitruunanmehulla, tillillä ja kapriksilla.
  • Tulinen chilimarinadi on omiaan lihan, lohen sekä makeiden kasvisten, kuten porkkanan tai bataatin, sekä kasviproteiinien marinointiin. Mausta perusmarinadi chilillä ja inkiväärillä. Vahvista makua vielä tuoreella korianterilla.
  • Lempeä hunajamarinadi sopii esimerkiksi kesäkurpitsan ja muiden mietojen kasvisten sekä kanan ja kalan maustamiseen. Lisää perusmarinadiin hunajaa, timjamia ja sinappia.
  • Mintulla ja valkosipulilla maustettu perusmarinadi maistuu herkulliselta erityisesti grillattujen herneenpalkojen, parsan tai parsakaalin kanssa.
  • Pähkinäinen inkiväärimarinadi antaa makua grillattaville kasviproteiineille ja kaloille. Marinadi syntyy, kun käytät perusohjeessa öljynä seesamiöljyä ja raastat mukaan tuoretta inkivääriä.

Käytä marinadeissa myös erilaisia pippureita ja muita tuttuja kuivamausteita – ja mitä tahansa marinoitkin, muista yrtit! Kokeile timjamia tai sitruunatimjamia, rosmariinia tai oreganoa. Myös lipstikka pieninä määrinä sekä lehtipersilja sopivat grilliruokien marinointiin.

Lue lisää marinoinnista

Muita herkullisia marinadeja grilliruoille löydät esimerkiksi näistä resepteistä:

Täältä löydät kaiken grillauksesta: