Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Marinadiohjeet lihalle, kanalle, kalalle ja kasviksille

Marinadi on helppo valmistaa itse jo muutamasta raaka-aineesta ja maustaa oman maun mukaan miedommin tai vahvemmin. Marinointi tuo lihaan makua ja mureutta. Katso ohjeet ja reseptit marinointiin!

Marinointi tarkoittaa lihan säilyttämistä ja maustamista mausteliemessä. Marinadin raaka-aineina käytetään yleensä hapanta nestettä, öljyä ja mausteita. Happamaksi nesteeksi sopivat viini, viinietikka, sitruunan- tai limenmehu tai jogurtti.

Happamassa marinadissa lihan pH-arvo laskee, jolloin lihasproteiinia pilkkovat entsyymit aktivoituvat. Lihan sidekudos turpoaa happaman marinadin vaikutuksesta, jolloin sidekudoksesta tulee mureampaa.

Näin marinoit lihan, kanan tai kalan

  • Ota marinoitava liha ajoissa huoneenlämpöön.
  • Mittaa marinadin ainekset kulhoon ja sekoita.
  • Helpoiten marinointi onnistuu suljetussa pussissa, johon liha ja marinadi laitetaan.
  • Anna lihan mehevöityä jääkaapissa parista tunnista vuorokauteen ja kääntele muutaman kerran. Mitä suurempi lihapala, sitä pidempi marinointiaika.
  • Pyyhi marinadi pois ennen grillausta.
  • Raa´an lihan marinoimiseen käytettyä marinadia ei voi enää sivellä kypsän lihan päälle. Marinadi heitetään käytön jälkeen pois.
  • Suolaa voi olla marinadissa maun vuoksi pieni määrä, mutta liha maustetaan suolalla vasta kypsentämisen jälkeen. Jos marinadi on suolaista, se irrottaa lihasta nestettä ja liha ei murene.