Marinointi tarkoittaa lihan säilyttämistä ja maustamista mausteliemessä. Marinadin raaka-aineina käytetään yleensä hapanta nestettä, öljyä ja mausteita. Happamaksi nesteeksi sopivat viini, viinietikka, sitruunan- tai limenmehu tai jogurtti.
Happamassa marinadissa lihan pH-arvo laskee, jolloin lihasproteiinia pilkkovat entsyymit aktivoituvat. Lihan sidekudos turpoaa happaman marinadin vaikutuksesta, jolloin sidekudoksesta tulee mureampaa.
Näin marinoit lihan, kanan tai kalan
- Ota marinoitava liha ajoissa huoneenlämpöön.
- Mittaa marinadin ainekset kulhoon ja sekoita.
- Helpoiten marinointi onnistuu suljetussa pussissa, johon liha ja marinadi laitetaan.
- Anna lihan mehevöityä jääkaapissa parista tunnista vuorokauteen ja kääntele muutaman kerran. Mitä suurempi lihapala, sitä pidempi marinointiaika.
- Pyyhi marinadi pois ennen grillausta.
- Raa´an lihan marinoimiseen käytettyä marinadia ei voi enää sivellä kypsän lihan päälle. Marinadi heitetään käytön jälkeen pois.
- Suolaa voi olla marinadissa maun vuoksi pieni määrä, mutta liha maustetaan suolalla vasta kypsentämisen jälkeen. Jos marinadi on suolaista, se irrottaa lihasta nestettä ja liha ei murene.