Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Pidä hävikkiruokapäivä! Näihin ruokiin saat upotettua kaikki jääkaapin jämät

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
Panu Pälviä
Julkaistu: 15.1.2021
|
Muokattu: 18.9.2024
Pyöriikö jääkaapin hyllyillä, pakastimessa ja keittiön kaapeissa pussinpohjia, edellisten aterioiden tähteitä ja parhaat päivänsä nähneitä vihanneksia? Kuulostaa täydellisestä tilaisuudelta hävikkiruokapäivän pitämiseen! Näillä resepteillä saat varmasti jokaisen ruokarippeen käyttöön.

Helppo tapa hillitä hävikkiä: hävikkiruokapäivä kerran viikossa

Jokainen on joskus tehnyt keittiössään epämiellyttävän löydön. Jääkaapin perukoilta paljastuu vanhaksi mennyt kermapurkki, pehmentynyt paprika tai homehtunut maustekastike – eihän tässä näin pitänyt käydä! Unohtaminen on inhimillistä ja arjen kiireissä ruokasuunnitelmat saattavat muuttua lennossa. Siksi hävikkiruokapäivästä kannattaa ottaa tapa: käy kerran viikossa läpi keittiön kaapit ja suunnittele seuraavat ruoat sen perusteella. Katsotaan, mitä kaapista löytyy!

Kuivahtanutta spagettia, pari juuresta ja jämälihapullia? Sekoita ne uunivuokaan

Kattilan pohjalle kangistunut spagetti muuttuu meheväksi herkuksi, kun sekoitat sen uunivuokaan tomaattimurskan ja kerman kanssa. Mukaan sujahtavat myös vihanneslaatikon sekalaiset juurekset ja juustonjämät pieneksi raastettuna. Lihapullien tilalla voi käyttää vaikka tonnikalaa tai vegeproteiinia, mutta lopputulos on herkullinen myös kokonaan ilman.

Nahistuneita kasviksia, puolikas sipuli ja vajaa kermapurkki? Tee kasvisseosekeittoa

Puutarhurin sileään soppaan käyvät mitkä tahansa juurekset ja sekaan voi heittää myös paprikaa, selleriä, kesäkurpitsaa ja vaikka yhden omenankin. Tuorejuusto tai ruokakerma tekevät keitosta samettisen pehmeää, mutta hyvää soppaa syntyy ilmankin. Kermaisuutta sosekeittoon voi nimittäin tuoda myös perunalla, pavuilla tai linsseillä.

Löytyykö kaapista myös kuivahtanutta leipää tai pähkinäpussin pohjat? Paahda ne pannulla öljyssä rapeiksi ripokkeiksi keiton päälle!

Eilisen perunat, pakastehernepussin pohjat, pala lohta? Pilko ne pyttipannuun

Pyttipannu on hävikkiruokaa nimeään myöten: ruotsinkielinen nimi "pytt i panna" tarkoittaa kirjaimellisesti pieniä paloja pannussa. Perinteisin spydäri syntyy eilisen perunoista ja makkarasta, mutta pyttipannun voi tehdä myös lohesta ja pakasteherneistä tai kanasta ja pakastemaissista texmex-tyyliin maustettuna.

Riisinjämät, vihanneslokeron sekalainen seurakunta ja pakastimen aarteita? Tee paistettua riisiä

Paistettu riisi on vähän kuin eksoottinen versio pyttipannusta. Idea on kuitenkin sama: eilisen riisi saa uuden elämän pannulla sekalaisten kasvisten, sopivan proteiinin ja öljyn syleilyssä. Pyttipannun tapaan ruokaan käy parhaiten nimenomaan eilisen riisi, sillä tuore riisi on liian kosteaa ja pehmeää. Yhtä lailla pannuun sopivat myös kvinoa, ohra ja ruokakaura.

Päiväyksen ohittanut leipäpussi, avattuja kastikepurkkeja ja muuta sekalaista? Lado ne lämppäreihin

Lämpimät voileivät ovat loistavaa hävikkiruokaa, sillä niihin voi käyttää täytteeksi melkein mitä vaan eikä ollenkaan haittaa, että leipäkin on jo vähän kuivahtanutta. Ota talteen helppo peruskaava ja herkulliset reseptit.

Kananmunia, juustonkannikoita, kinkkusuikaleita ja yrttipuskan puolikas? Uunimunakas pelastaa!

Kunhan kotoa löytyy kananmunia, voi uunimunakkaan muuten soveltaa mielensä mukaan. Maito tai kerma tekevät munakkaasta erityisen mehevän, mutta vesikin ajaa asian. Raasta munakkaaseen myös juustonkannikat ja tuo lisämakua yrteillä. Katso uunimunakkaan peruskaava ja helpot resepti-ideat!

Jogurttipurkin pohjat, mustuneet banaanit ja marjapussin pohjat? Täydellinen smoothie, toisin sanoen

Eihän unohdeta jälkiruokaa? Smoothie on yksi parhaista hävikkiruoista, sillä sekaan voi heittää melkein mitä vain. Marjojen, maidon, jogurtin ja hedelmien lisäksi smoothieen voi surauttaa mukaan myös kaurahiutaleita, salaatteja ja vihanneksia, kuten kesäkurpitsaa tai selleriä.

Katso lisää vinkkejä ja reseptejä, joilla saat ruokahävikin vähenemään