Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Lämpimät voileivät maistuvat kaikille – retroherkku on myös hävikkiruokaa parhaimmillaan!

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
Laura Riihelä
Julkaistu: 11.9.2018
|
Muokattu: 17.9.2020
Lämpimät voileivät eli lämppärit valmistuvat helposti iltapalaksi uunissa. Pohjana toimii paahto- tai ruisleipä, perinteisiä suosikkitäytteitä ovat tonnikala, kinkku, ananas ja juusto. Nykyajan kokki näkee tässä retroherkussa mahdollisuuden vähentää ruokahävikkiä. Katso täyteideat ja naksauta uuni kuumenemaan jo tänä iltana!

Täyttö, kuorrutus, uuniin, valmis! Tee lämpimät voileivät näin

  1. Aseta uuni kuumenemaan 225 asteeseen.
  2. Valitse pohja: tee lämppärit maalaisleivälle, ruis- tai paahtoleivälle tai vaikkapa rieskan päälle. Hieman kuivahtanut leipä toimii lämpimissä voileivissä yhtä hyvin kuin tuorekin.
  3. Kokoa täytteet: voitele leivät voilla, ketsupilla, sinapilla tai tomaattipyreellä. Perinteisesti leivälle ladotaan kinkkua, tonnikalaa, oliiveja ja ruskistettua jauhelihaa. Mikään ei kuitenkaan estä kokeilemasta leipiin vaikkapa härkistä, pinaattia, kypsiä kasviksia ja savulohta. Käytä hyödyksi kaikki jääkaapin tähteet!
  4. Kuorruta leivät juustoviipaleilla tai -raasteella. Jos haluat oikein retron makuelämyksen, ripottele pinnalle vielä kuivattua oreganoa.
  5. Paista lämpimiä voileipä uunin keskitasolla 5–10 minuuttia tai kunnes juusto on sulanut ja hieman ruskistunut.

Kokeile lämppäripeltiä ja uudenlaisia täyteideoita

Tai tekisitkö toasteja? Testaa näitä reseptejä

Katso muita koko perheen suosikkireseptejä