Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Kasvikset mehevöittävät hampurilaista, joten niitä kannattaa käyttää runsaasti.

Korvaa sämpylä, pihvi ja majoneesi - näin kokoat terveellisen ja maukkaan burgerin

Teksti:
Marita Joutjärvi
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 2.7.2019
|
Muokattu: 31.8.2020
Älä säästele kasviksia, kun valmistat hampurilaista. Vaihda sämpylä vaikka avokadoon ja liha mustapapupihviin.

Leipähyllyltä tuttu ohje pätee myös burgereihin: mitä vaaleampi leipä, sen heikompi ravintoarvo. Trendikkäät briossisämpylät ovat melkoisia rasvapaukkuja. Kokeile niiden tilalta maukkaita monivilja-, kaura- tai ruisleipiä.

Trendikkäät briossisämpylät ovat melkoisia rasvapaukkuja.

Kun leivot itse, voit lisätä taikinaan erilaisia siemeniä ja jauhosekoituksia tai tehdä sämpylät gluteenittomina. Samalla saat vähennettyä suolan ja rasvan määrää.

Halutessasi voi korvata sämpylän vaikka paksulla grillatulla munakoison tai kesäkurpitsan viipaleella. Myös juuresten, kuten punajuuren tai sellerin, keitetty paksu viipale grillattuna on maukas pohja ja kansi. Kuoritut avokadopuolikkaat ajavat myös ”kasvissämpylän” virkaa.

Kokoa burgeri bataattisiivujen väliin >

Vaihda lihapihvi kalaan tai grillattuihin kasviksiin

Naudanlihan voit korvata joko jauhelihasta tai leikkeestä valmistetulla broileripihvillä. Jauhelihaan ei kannata lisätä korppujauhoja tai kermaa. Grillissä ja pinnoitetulla pannulla voit unohtaa rasvalisän.

Jauhelihaan ei kannata lisätä korppujauhoja tai kermaa.

Kalanystävä grillaa leivän väliin maustetun, mutta leivittämättömän palan lohi- tai siikafileetä.

Vinkki: Kokeile valmista kalapihviä >

Kasvisversion saat vaikkapa grillatuista munakoisoviipaleista, pannulla paistetuista tai grillatuista isoista viipaloiduista herkkusienistä tai itse tehdystä tai valmiista kasvispihvistä, kuten mustapapupihvistä.

Testaa burgerin välissä munakoisoa ja tofua >

Korvaa cheddar Kaurapalalla

Cheddar on nostettu burgerin ykkösjuustoksi, mutta mainioita vaihtoehtoja ovat myös mozzarella, halloumi ja feta.

Vinkki: Kokeile halloumi-munakoisoburgeria >

Muista vertailla eri juustojen rasva- sekä suolaprosenttia. Voit korvata juuston myös Kaurapalaviipaleilla tai vuustolla eli vegaanisella juustolla.

Kokeile majoneesin sijaan jogurttikastiketta

Rasvaisen majoneesin tilalle voit sekoittaa kelpo kastikkeen maustamattomasta jogurtista, kermaviilistä tai yrttisestä tuorejuustosta. Oiva kastike on myös tsatsiki tai guacamole.

Nappaa juustoisen guacamolen resepti >

Lisää runsaasti salaattia

Jotta saat nautinnosta erityisen raikkaan, älä säästele salaatissa. Sekoita jääsalaatin joukkoon rucolaa, pieniä pinaatinlehtiä tai tee mehevä kaalisalaatti erittäin ohueksi suikaloidusta varhaiskaalista. Levitä salaatit viimeisenä, jolloin ne säilyvät rapeina ja raikkaina.

Levitä salaatit viimeisenä.

Mehevöitä kasviksilla

Marinoi sipulit aina ensin: näin vältät sekä liian voimakkuuden että jälkinärästykset. Mehevöitä burgeria tomaattiviipaleilla, raastetulla retikalla, kurkulla tai grillatulla kesäkurpitsalla. Raikas ”tuoreketsuppi” syntyy, kun kuutioit tomaatit oikein pieniksi ja maustat ne etikalla, sokerilla, suolalla ja tuoreyrteillä. Näistä myös vegaanit tykkäävät.

Muista nämä, kun kokoat burgeria

• Hoida esivalmistelut hyvissä ajoin eli silppua, marinoi ja sekoita kaikki ainekset valmiiksi.

• Paista ensin pihvit folion alle vetäytymään. Paahda sämpylät juuri ennen burgerin kokoamista.

• Tee kokoaminen sarjatyönä, jos teet burgereita useammille.

• Paina valmista kokonaisuutta kevyesti.

• Jos lisäät burgeriisi pekonia ja nautit lisänä ranskalaisia sekä sokerista juomaa, lisääntyy energiamäärä huimasti.

• Jos kasviksia jää, voit sekoittaa niistä seuraavan päivän lounassalaatin.

Joko olet kokeillut näitä kasvisreseptejä?