Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

S-ryhmän kokeilukeittiössä on aina suosittu terveellisiä valintoja. Ravitsemussitoumuksen myötä ne nousevat entistäkin tärkeämpään rooliin.

Yhteishyvän resepteillä kokataan entistäkin terveellisempiä arkiruokia

Teksti:
Niina Mälkiä
Kuvat:
Nina Kaverinen
Julkaistu: 24.5.2021
|
Muokattu: 26.1.2022
Yhteishyvän arkiruokareseptit auttavat noudattamaan ravitsemussuosituksia. Siitä on tehty sitoumus Valtion ravitsemusneuvottelukunnalle.

S-kokeilukeittiössä laaditaan vuosittain pari sataa Yhteishyvän reseptiä. Usein niissä ovat pääosissa satokauden kasvikset ja sesonkikalat, joita suomalaiset ovat innostuneet käyttämään entistä runsaammin. Tämä vuosi tuo Yhteishyvän resepteihin lisäksi uuden terveyttä edistävän näkökulman: reseptit ovat mukana Valtion ravitsemusneuvottelukunnan ravitsemussitoumuksessa. Pääsihteeri Arja Lyytikäinen Valtion ravitsemusneuvottelukunnasta kertoo, mistä on kysymys.

Yhteishyvän reseptit ovat mukana Valtion ravitsemusneuvottelukunnan ravitsemussitoumuksessa.

Kuka on sitoutunut ja mihin?

Ravitsemussitoumus on osa kansallista kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumusta ja perustuu lisäksi YK:n Agenda 2030 -toimintaohjelmaan. Tavoitteena on parantaa ruoan ravitsemuslaatua esimerkiksi suolan käyttöä vähentämällä.

Sitoumuksia tekevät yritykset ja yhteisöt, jotka haluavat tunnistaa asiakaskuntansa tarpeet ja olla ravitsemusvastuullisia. Yritykset määrittelevät itse konkreettiset ravitsemustoimenpiteensä ja tavoitteensa, julkaisevat ne verkkopalvelussamme ja raportoivat toteutumisesta. Me seuraamme toimenpiteiden vaikuttavuutta muun muassa arvioimalla, miten ne edistävät ruokasuositusten toteutumista.

Miten sitoumukset näkyvät kuluttajille?

Sitoumusten tehtävä on helpottaa terveellisten valintojen tekemistä kuluttajan arjessa, kaupassa ja ravintoloissa. Siksi halusimme mukaan suosittuja tuotteita, joita syödään usein. Merkitys ravitsemukselle on valtava, jos esimerkiksi suositun leivän suolapitoisuus lasketaan 1,1 prosentista 0,9:ään. Muutos vaikuttaa vähitellen makumieltymyksiin ja vähentää suolan tarvetta muissakin ruoissa.

Tavoitteenamme on, että elintarviketeollisuus, kauppa ja muut keskeiset toimijat turvaavat kuluttajalle helpot ja terveelliset vaihtoehdot. Jokainen tuuppaustoimi parempiin valintoihin on tervetullut.

Sitoumusten tehtävä on helpottaa terveellisten valintojen tekemistä kuluttajan arjessa.

Millaisia sitoumuksia yrityksiltä toivotaan?

Toivomme kansallisiin ravitsemussuosituksiin kirjatun, tutun Sydänmerkin laatuvaatimukset täyttävää arkiruokaa. Olemme haastaneet mukaan kuntia ja kouluja kehittämään välipalatarjontaa.

Medialta toivomme ravitsemussuositusten mukaisia reseptejä. Ne ovat upea lisä terveellisten valintojen tukemisessa. Olenkin erittäin iloinen siitä, että Yhteishyvä ja S-kokeilukeittiö tekevät ravitsemussitoumuksia. Iloitsen erityisesti reseptien ravintosisältötiedoista, muun muassa suola- ja sokeripitoisuuden merkitsemisestä.

Missä voi tutustua annettuihin sitoumuksiin?

Ravitsemussitoumukset löytyvät osoitteesta sitoumus2050.fi. Tällä hetkellä sitoumuksia on voimassa 62. Ensimmäiset määräaikaiset ovat jo päättyneet, ja uusia toimijoita tulee mukaan. Teemme parhaillaan kolmevuotisen pilottijakson arviointia, ja tuloksia on luvassa syksyllä. Raporttien pohjalta voin kuitenkin jo todeta, että tulokset vastaavat pitkälti asetettuja tavoitteita.

Yhteishyvän arkiruokaresepteissä

Katso kaikki Yhteishyvän arkiruokareseptit täältä >>

Lue myös