Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Vegaanisen marengin salat – tunnetko jo aquafaban?

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
Reetta Pasanen
Julkaistu: 26.2.2024
|
Muokattu: 26.2.2024
Munaton vegaaninen marenki tehdään kikherneiden liemestä eli aquafabasta. Lopputulos ei maistu häivääkään kikherneiltä ja menee aivan täydestä kaikille marengin ystäville.

Munattoman marengin ainesosa yllättää

Marenki vatkataan perinteisesti kananmunan valkuaisesta ja sokerista, mutta se onnistuu aivan yhtä helposti myös säilykekikherneiden liemestä. Älä siis kaada lientä seuraavan kerran viemäriin, vaan ota esille sähkövatkain tai yleiskone ja kokeile vegaanisen marengin valmistusta. Liemen voi myös pakastaa tulevaa tarvetta varten, mikäli marengille ei ole käyttöä samalla hetkellä.

Kikherneiden lientä kutsutaan myös aquafabaksi, etenkin englanninkielisessä ruokamaailmassa. Sen käyttäminen marengin valmistuksessa on vaivattomampaa kuin kananmunan. Kananmunien keltuainen ja valkuainen pitää erotella, eikä pienintäkään tippaa keltuaista saa päätyä valkuaisten joukkoon, jotta marenki onnistuu. Vegaanisen marengin valmistuksessa täytyy huolehtia vain, että vatkauskulho on puhdas ja kuiva. Vegaaninen marenki onnistuu siis helposti myös ensikertalaiselta.

Marengin valmistusta helpottaa muutama niksi

Kikherneliemi vatkaantuu nopeammin, jos se on kylmää. Säilykepurkki tai siivilöity liemi kannattaa siis laittaa mahdollisuuksien mukaan jääkaappiin jo edellisenä päivänä. Tarpeeksi kovan vaahdon aikaansaaminen vaatii hieman pidemmän vatkauksen kuin kananmunan valkuaiset, ja yleiskone onkin kätevä apu marengin valmistuksessa. Sähkövatkaimella vaahdotus onnistuu myös, mutta vaatii hieman kärsivällisyyttä.

Marengin tekemiseen kannattaa käyttää erikoishienoa sokeria, joka sulaa vaahtoon nopeammin ja tasaisemmin kuin tavallinen sokeri. Sokeri kannattaa ehdottomasti lisätä vaahdon joukkoon pienissä erissä, jotta lopputulos on tasainen.

Vatkattu kikhernemarenki ei kestä odottelua, vaan se pitää saada uuniin kuivumaan niin nopeasti kuin mahdollista. Uuni kannattaa siis laittaa lämpenemään heti vatkaamisen aluksi. Jos marenkivaahto joutuu odottamaan kulhossa tai pellillä pitkään, se menettää kuohkeuttaan ja pursotukset muotonsa. Kikhernemarenki myös leviää uunissa hieman, joten pursotusten väliin kannattaa jättää tilaa.

Marenkia kuivatetaan 100 asteisessa uunissa 1,5–2 tuntia marenkien koosta riippuen. Sen jälkeen uuninluukku avataan ja marengit saavat jäähtyä ja kuivua uunissa täysin.

Käytä vegaanista marenkia monipuolisesti