Vegaaninen kiivi-britakakku
Noin 1,5 tuntia (josta 60 min aktiivista)

Nappaa talteen!
Kakkulautaset pöytään! Britakakku syödään heti, kun se valmistuu. Ihana klassikkokakku onnistuu myös vegaanisena.
| Pohja | |
|---|---|
| 125 g | margariinia (vegaanista) |
| 1 1/2 dl | sokeria |
| 1 dl | soijagurttia |
| 2 1/2 dl | vehnäjauhoja |
| 2 tl | leivinjauhetta |
| 1 1/4 dl | kaurajuomaa |
| Marenki | |
| 1 dl | kikherneiden säilöntälientä |
| 1 1/4 dl | sokeria |
| Täyte | |
| 4 kpl | kiiviä |
| 1 dl | soijavispiä |
| 1 dl | kookoskermaa |
| 1 rkl | sokeria |
| Lisäksi | |
| 1/2 dl | mantelilastuja |
| tomusokeria | |
| minttua | |
- 1.
Kuumenna uuni 175 asteeseen.
- 2.
Tee ensin marenki. Vaahdota kikherneiden liemi monitoimikoneella tai sähkövatkaimella. Kun vaahto alkaa muodostua, lisää sokeri pienissä erissä. Vatkaa vaahto kiiltäväksi ja kovaksi, noin 5 minuuttia.
- 3.
Tee pohja. Vaahdota margariini ja sokeri. Lisää soijavalmiste ja vatkaa vielä hetki. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja lisää ne vaahtoon. Sekoita kaurajuoma joukkoon. Levitä taikina leivinpaperille pellille.
- 4.
Lusikoi kikhernevaahto nokareiksi taikinan päälle. Tasoita vaahto varovasti. Ripottele mantelilastut pinnalle.
- 5.
Laita kakku uuniin. Jos uunissasi ei ole höyryaukkoa, laita luukun väliin esimerkiksi puulasta, niin höyry pääsee poistumaan uunista ja marengista tulee rapea. Kypsennä kakkua raollaan olevassa uunissa 30 minuuttia. Anna jäähtyä.
- 6.
Kuori ja paloittele kiivit. Vaahdota eri kulhoissa vispi ja kookoskerma. Yhdistä vaahdot, mausta sokerilla ja vatkaa vielä hetki.
- 7.
Leikkaa jäähtynyt kakkupohja kahteen tai neljään osaan. Irrota ne leivinpaperista leveällä lastalla. Huomaa, että levyt murtuvat helposti. Kokoa kakku tarjoilulautaselle levittämällä kerrosten väliin soija-kookosvaahtoa ja kiiviä. Jätä päällimmäinen kakkulevy ilman täytettä. Koristele halutessasi tomusokerilla ja mintunlehdillä.
Vegaaninen kiivi-britakakku
arvosana5/5
Noin 1,5 tuntia (josta 60 min aktiivista)
Kakkulautaset pöytään! Britakakku syödään heti, kun se valmistuu. Ihana klassikkokakku onnistuu myös vegaanisena.
Ainekset (10 annosta)
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
Pohja | |
| 125 g | margariinia (vegaanista) |
| 1 1/2 dl | sokeria |
| 1 dl | soijagurttia |
| 2 1/2 dl | vehnäjauhoja |
| 2 tl | leivinjauhetta |
| 1 1/4 dl | kaurajuomaa |
Marenki | |
| 1 dl | kikherneiden säilöntälientä |
| 1 1/4 dl | sokeria |
Täyte | |
| 4 kpl | kiiviä |
| 1 dl | soijavispiä |
| 1 dl | kookoskermaa |
| 1 rkl | sokeria |
Lisäksi | |
| 1/2 dl | mantelilastuja |
| tomusokeria | |
| minttua | |
Valmistus (Uuni 175°C)
- 1
Kuumenna uuni 175 asteeseen.
- 2
Tee ensin marenki. Vaahdota kikherneiden liemi monitoimikoneella tai sähkövatkaimella. Kun vaahto alkaa muodostua, lisää sokeri pienissä erissä. Vatkaa vaahto kiiltäväksi ja kovaksi, noin 5 minuuttia.
Määrä Ainesosa 1 dl kikherneiden säilöntälientä 1 1/4 dl sokeria - 3
Tee pohja. Vaahdota margariini ja sokeri. Lisää soijavalmiste ja vatkaa vielä hetki. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja lisää ne vaahtoon. Sekoita kaurajuoma joukkoon. Levitä taikina leivinpaperille pellille.
Määrä Ainesosa 125 g margariinia (vegaanista) 1 1/2 dl sokeria 1 dl soijagurttia 2 1/2 dl vehnäjauhoja 2 tl leivinjauhetta 1 1/4 dl kaurajuomaa - 4
Lusikoi kikhernevaahto nokareiksi taikinan päälle. Tasoita vaahto varovasti. Ripottele mantelilastut pinnalle.
Määrä Ainesosa 1/2 dl mantelilastuja - 5
Laita kakku uuniin. Jos uunissasi ei ole höyryaukkoa, laita luukun väliin esimerkiksi puulasta, niin höyry pääsee poistumaan uunista ja marengista tulee rapea. Kypsennä kakkua raollaan olevassa uunissa 30 minuuttia. Anna jäähtyä.
- 6
Kuori ja paloittele kiivit. Vaahdota eri kulhoissa vispi ja kookoskerma. Yhdistä vaahdot, mausta sokerilla ja vatkaa vielä hetki.
Määrä Ainesosa 1 dl kookoskermaa 4 kpl kiiviä 1 dl soijavispiä 1 rkl sokeria - 7
Leikkaa jäähtynyt kakkupohja kahteen tai neljään osaan. Irrota ne leivinpaperista leveällä lastalla. Huomaa, että levyt murtuvat helposti. Kokoa kakku tarjoilulautaselle levittämällä kerrosten väliin soija-kookosvaahtoa ja kiiviä. Jätä päällimmäinen kakkulevy ilman täytettä. Koristele halutessasi tomusokerilla ja mintunlehdillä.
Määrä Ainesosa tomusokeria minttua
Tiesitkö? Kiivi muuttuu hapanmaitotuotteiden seurassa helposti kitkeräksi, mutta se sopii hyvin vegaaniseen leivontaan, jossa ei käytetä maitotuotteita.
Ravintosisältö
338
Energiaa kcal
1415
Energiaa kj
16,5 g
Rasvaa
6,0 g
Tyydyttynyttä rasvaa
41,4 g
Hiilihydraatteja
28,1 g
Sokereita
2,0 g
Kuituja
4,1 g
Proteiinia
0,5 g
Suolaa
338
Energiaa kcal
1415
Energiaa kj
16,5 g
Rasvaa
6,0 g
Tyydyttynyttä rasvaa
41,4 g
Hiilihydraatteja
28,1 g
Sokereita
2,0 g
Kuituja
4,1 g
Proteiinia
0,5 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: 1 dl kikherneiden säilöntälientä, tomusokeria, minttua.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























