Vegaaninen sitruuna-marenkipiirakka
60 min (josta 30 min aktiivista)

Nappaa talteen!
Keveän kirpeän sitruunan ja herkullisen makean marengin yhdistelmä on tämän klassikko-leivonnaisen salaisuus. Tällä kertaa sitruuna-marenkipiirakka tehdään vegaanisena, joten se sopii moneen ruokavalioon.
| Pohja | |
|---|---|
| 150 g | vegaanista margariinia (esim. eleplant) |
| 3 dl | vehnäjauhoja |
| 2 rkl | sokeria |
| 2 rkl | vettä |
| Sitruunatäyte | |
| 3 kpl | sitruunaa (luomu) |
| 50 g | vegaanista margariinia (esim. eleplant) |
| 2 dl | sokeria |
| 2 dl | soijajuomaa |
| 3/4 dl | maissitärkkelystä |
| Vegaaninen marenki | |
| 1 dl | säilykekikherneiden lientä |
| 1 dl | sokeria |
| 1 tl | vaniljasokeria |
| 1/2 tl | sitruunanmehua |
| Lisäksi | |
| 1 tl | vegaanista margariinia (esim. eleplant) piirakkavuoan voiteluun |
| 2 rkl | vehnäjauhoja piirakkavuoan jauhottamiseen |
- 1.
Voitele ja jauhota pyöreä piirakkavuoka (halkaisija noin 26 cm). Nypi huoneenlämpöinen rasva, jauhot ja sokeri murumaiseksi seokseksi. Lisää vesi ja sekoita tasaiseksi. Painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Pistele pohja haarukalla ja paista kypsäksi 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Anna pohjan jäähtyä.
- 2.
Valmista täyte. Pese sitruunat, raasta kuoret ja purista mehu (1 ½ dl) kattilaan. Lisää rasva ja sokeri. Kuumenna välillä sekoittaen, kunnes rasva sulaa. Sekoita soijajuoma ja maissitärkkelys keskenään ja lisää seos ohuena nauhana kattilaan sekoittaen. Keitä miedolla lämmöllä noin 5 minuuttia koko ajan sekoittaen. Anna täytteen jäähtyä.
- 3.
Valmista marenki. Vatkaa kikherneliemi kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää sokerit vähitellen vaahtoon koko ajan vatkaten. Lisää sitruunanmehu ja jatka vatkaamista, kunnes vaahto on kiiltävää ja paksua.
- 4.
Levitä täyte pohjan päälle. Pursota marenki pisaramaisiksi palluroiksi täytteen päälle. Halutessasi voit paahtaa marengin pintaa kaasupolttimella tai uunissa grillivastuksen alla 1–2 minuuttia.
Vegaaninen sitruuna-marenkipiirakka
arvosana4/5
60 min (josta 30 min aktiivista)
Keveän kirpeän sitruunan ja herkullisen makean marengin yhdistelmä on tämän klassikko-leivonnaisen salaisuus. Tällä kertaa sitruuna-marenkipiirakka tehdään vegaanisena, joten se sopii moneen ruokavalioon.
Ainekset
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
Pohja | |
| 150 g | vegaanista margariinia (esim. eleplant) |
| 3 dl | vehnäjauhoja |
| 2 rkl | sokeria |
| 2 rkl | vettä |
Sitruunatäyte | |
| 3 kpl | sitruunaa (luomu) |
| 50 g | vegaanista margariinia (esim. eleplant) |
| 2 dl | sokeria |
| 2 dl | soijajuomaa |
| 3/4 dl | maissitärkkelystä |
Vegaaninen marenki | |
| 1 dl | säilykekikherneiden lientä |
| 1 dl | sokeria |
| 1 tl | vaniljasokeria |
| 1/2 tl | sitruunanmehua |
Lisäksi | |
| 1 tl | vegaanista margariinia (esim. eleplant) piirakkavuoan voiteluun |
| 2 rkl | vehnäjauhoja piirakkavuoan jauhottamiseen |
Valmistus (Uuni 200°C)
- 1
Voitele ja jauhota pyöreä piirakkavuoka (halkaisija noin 26 cm). Nypi huoneenlämpöinen rasva, jauhot ja sokeri murumaiseksi seokseksi. Lisää vesi ja sekoita tasaiseksi. Painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Pistele pohja haarukalla ja paista kypsäksi 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Anna pohjan jäähtyä.
Määrä Ainesosa 1 tl vegaanista margariinia (esim. eleplant) piirakkavuoan voiteluun 2 rkl vehnäjauhoja piirakkavuoan jauhottamiseen 150 g vegaanista margariinia (esim. eleplant) 3 dl vehnäjauhoja 2 rkl sokeria 2 rkl vettä - 2
Valmista täyte. Pese sitruunat, raasta kuoret ja purista mehu (1 ½ dl) kattilaan. Lisää rasva ja sokeri. Kuumenna välillä sekoittaen, kunnes rasva sulaa. Sekoita soijajuoma ja maissitärkkelys keskenään ja lisää seos ohuena nauhana kattilaan sekoittaen. Keitä miedolla lämmöllä noin 5 minuuttia koko ajan sekoittaen. Anna täytteen jäähtyä.
Määrä Ainesosa 3 kpl sitruunaa (luomu) 50 g vegaanista margariinia (esim. eleplant) 2 dl sokeria 2 dl soijajuomaa 3/4 dl maissitärkkelystä - 3
Valmista marenki. Vatkaa kikherneliemi kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää sokerit vähitellen vaahtoon koko ajan vatkaten. Lisää sitruunanmehu ja jatka vatkaamista, kunnes vaahto on kiiltävää ja paksua.
Määrä Ainesosa 1 dl säilykekikherneiden lientä 1 dl sokeria 1 tl vaniljasokeria 1/2 tl sitruunanmehua - 4
Levitä täyte pohjan päälle. Pursota marenki pisaramaisiksi palluroiksi täytteen päälle. Halutessasi voit paahtaa marengin pintaa kaasupolttimella tai uunissa grillivastuksen alla 1–2 minuuttia.
Vinkki: Voit levittää marengin myös lusikan avulla piirakan päälle.
Vinkki: Paahtaessasi marengin pintaa uunissa, kannattaa piirakkaa tarkkailla koko ajan, sillä marenki palaa helposti.
Vinkki: Taikina pitää muotonsa paremmin, kun piirakan reunoille asettaa foliota paiston ajaksi.
Hyvästi hävikki: Hyödynnä ylijääneet kikherneet esimerkiksi uunifeta-kikhernepeltiin.
Ravintosisältö
369
Energiaa kcal
1543
Energiaa kj
17,1 g
Rasvaa
7,2 g
Tyydyttynyttä rasvaa
48,3 g
Hiilihydraatteja
29,0 g
Sokereita
1,6 g
Kuituja
3,2 g
Proteiinia
0,3 g
Suolaa
369
Energiaa kcal
1543
Energiaa kj
17,1 g
Rasvaa
7,2 g
Tyydyttynyttä rasvaa
48,3 g
Hiilihydraatteja
29,0 g
Sokereita
1,6 g
Kuituja
3,2 g
Proteiinia
0,3 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: 1 dl säilykekikherneiden lientä.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























