Välimereltä kotoisin oleva timjami on voimakkaan aromaattinen yrtti, jonka tuoksussa ja maussa erottuu lämpimän metsäisiä ja kukkaisia vivahteita. Lajikkeita on kymmeniä erilaisia, joista voimakkaan sitruksinen sitruunatimjami on tavallisen timjamin rinnalla suosituin.
Tuoreen timjamin lehdet ovat pienet ja ryppäissä kasvavat, varret ovat ohuet ja puumaiset. Timjami on sukua oreganolle ja muistuttaakin ulkonäöltään hieman sitä. Maku on kuitenkin selkeästi kukkaisempi ja jopa hennon sitruksinen. Kuivattuna yrtin maku voimistuu ja sitruksisuus hälvenee. Kun korvaat tuoreen timjamin kuivatulla, vastaa yksi teelusikallinen kuivattua yhtä ruokalusikallista tuoretta.
Timjami sopii muiden kovavartisten yrttien tapaan hyvin haudutukseen. Sitä pidetään erityisen hyvänä haudutusyrttinä, sillä mitä pidempään timjami ruoassa muhii, sitä enemmän makua se antaa. Tuoreen yrtin voi hyvin lisätä ruokaan kokonaisina oksina, sillä lehdet irtoavat varresta kypsennyksen aikana. Nappaa puumainen varsi ruoasta pois ennen tarjoilua. Sitruunatimjami kannattaa sen sijaan lisätä ruokaan lopuksi, jotta sen raikas maku säilyy. Tuoreen timjamin oksia voi käyttää myös ruoan koristeluun. Oksan voi asetella esimerkiksi cocktailin tai kakun pinnalle.
Vinkki! Jos haluat irrottaa timjamin lehdet varresta, tee se näin. Ota toisen käden peukalolla ja muutamalla sormella nipistysote varren kärjestä. Tuo toisen käden sormet supussa varren ympärille ja irrota lehdet alaspäin vetämällä.