Yrttinen uunihauki ja kauratto
60 min

Nappaa talteen!
Timjamihauki muodostaa kauraton kanssa herkullisen kokonaisuuden. Koko yrttiruukku tulee käytettyä, kun sitä hyödynnetään niin kalan kuin kauraton maustamiseen. Kauratto on kotimainen ja kuiturikas versio perinteisestä risotosta. Se saa makua siideristä ja voimakkaasta juustosta.
| TIMJAMIHAUKI | |
|---|---|
| 600 g | haukifileetä (ruodotonta) |
| 1/2 kpl | ruukku timjamia (½ dl hienonnettuna) |
| 1 - 2 kpl | valkosipulinkynttä |
| 2 rkl | rypsiöljyä |
| 3/4 tl | suolaa |
| 1/2 tl | mustapippuria rouhittuna |
| KAURATTO | |
| 4 dl | kaura-ateriajyviä |
| 1 kpl | sipuli |
| 2 kpl | valkosipulinkynttä |
| 1/2 kpl | ruukku timjamia (½ dl hienonnettuna) |
| 1 rkl | rypsiöljyä |
| 10 dl | vettä |
| 1 kpl | kasvisannosfondi |
| 2 dl | kuivaa omenasiideriä |
| 70 g | (2 dl) mustaleima emmentalia raastettuna |
- 1.
Leikkaa ruodoton haukifilee annospaloiksi ja nosta palat uunivuokaan leivinpaperin päälle.
- 2.
Poista timjamista paksut varret. Hienonna lehdet ohuine varsineen. Hienonna valkosipulinkynnet. Sekoita keskenään timjami, valkosipuli ja öljy.
- 3.
Ripottele kalapaloille suola ja pippuri. Levitä öljyseos päälle.
- 4.
Anna kalan maustua kauraton valmistuksen ajan. Kun kauratto on kypsynyt pannulla 15 minuuttia, siirrä kala 200-asteiseen uuniin ja kypsennä noin 10–15 minuuttia kalan paksuudesta riippuen.
- 5.
Valmista kauratto. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Poista timjamista paksut varret. Hienonna lehdet ohuine varsineen.
- 6.
Kuumenna vesi ja liota siihen annosfondi.
- 7.
Kuullota sipuli ja valkosipuli öljyssä paistinpannulla. Sekoita kaura-ateriajyvät joukkoon.
- 8.
Kaada siideri ja puolet kasvisliemestä pannulle ja kuumenna välillä sekoitellen kunnes liemi on imeytynyt. Lisää loput kasvisliemestä noin 1 dl kerrallaan. Kuumenna sekoitellen ja lisää lientä vasta kun edellinen erä on imeytynyt. Jatka kunnes kaura on sopivan kypsää ja lisää tarvittaessa kasvisliemen loppuessa kuumaa vettä. Kauratto kypsyy noin 30 minuutissa. Kauraton rakenne on viljaisemman rouheaa kuin perinteisen risoton.
- 9.
Sekoita lopuksi joukkoon emmentalraaste ja ripottele pinnalle timjami. Tarjoa uunihauki kauraton kanssa.
Yrttinen uunihauki ja kauratto
Timjamihauki muodostaa kauraton kanssa herkullisen kokonaisuuden. Koko yrttiruukku tulee käytettyä, kun sitä hyödynnetään niin kalan kuin kauraton maustamiseen. Kauratto on kotimainen ja kuiturikas versio perinteisestä risotosta. Se saa makua siideristä ja voimakkaasta juustosta.
Ainekset (4 annosta)
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
TIMJAMIHAUKI | |
| 600 g | haukifileetä (ruodotonta) |
| 1/2 kpl | ruukku timjamia (½ dl hienonnettuna) |
| 1 - 2 kpl | valkosipulinkynttä |
| 2 rkl | rypsiöljyä |
| 3/4 tl | suolaa |
| 1/2 tl | mustapippuria rouhittuna |
KAURATTO | |
| 4 dl | kaura-ateriajyviä |
| 1 kpl | sipuli |
| 2 kpl | valkosipulinkynttä |
| 1/2 kpl | ruukku timjamia (½ dl hienonnettuna) |
| 1 rkl | rypsiöljyä |
| 10 dl | vettä |
| 1 kpl | kasvisannosfondi |
| 2 dl | kuivaa omenasiideriä |
| 70 g | (2 dl) mustaleima emmentalia raastettuna |
Valmistus (Uuni 200°C)
- 1
Leikkaa ruodoton haukifilee annospaloiksi ja nosta palat uunivuokaan leivinpaperin päälle.
Määrä Ainesosa 600 g haukifileetä (ruodotonta) - 2
Poista timjamista paksut varret. Hienonna lehdet ohuine varsineen. Hienonna valkosipulinkynnet. Sekoita keskenään timjami, valkosipuli ja öljy.
Määrä Ainesosa 1/2 kpl ruukku timjamia (½ dl hienonnettuna) 1 - 2 kpl valkosipulinkynttä 2 rkl rypsiöljyä - 3
Ripottele kalapaloille suola ja pippuri. Levitä öljyseos päälle.
Määrä Ainesosa 3/4 tl suolaa 1/2 tl mustapippuria rouhittuna - 4
Anna kalan maustua kauraton valmistuksen ajan. Kun kauratto on kypsynyt pannulla 15 minuuttia, siirrä kala 200-asteiseen uuniin ja kypsennä noin 10–15 minuuttia kalan paksuudesta riippuen.
- 5
Valmista kauratto. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Poista timjamista paksut varret. Hienonna lehdet ohuine varsineen.
Määrä Ainesosa 1/2 kpl ruukku timjamia (½ dl hienonnettuna) 2 kpl valkosipulinkynttä 1 kpl sipuli - 6
Kuumenna vesi ja liota siihen annosfondi.
Määrä Ainesosa 10 dl vettä 1 kpl kasvisannosfondi - 7
Kuullota sipuli ja valkosipuli öljyssä paistinpannulla. Sekoita kaura-ateriajyvät joukkoon.
Määrä Ainesosa 1 rkl rypsiöljyä 4 dl kaura-ateriajyviä - 8
Kaada siideri ja puolet kasvisliemestä pannulle ja kuumenna välillä sekoitellen kunnes liemi on imeytynyt. Lisää loput kasvisliemestä noin 1 dl kerrallaan. Kuumenna sekoitellen ja lisää lientä vasta kun edellinen erä on imeytynyt. Jatka kunnes kaura on sopivan kypsää ja lisää tarvittaessa kasvisliemen loppuessa kuumaa vettä. Kauratto kypsyy noin 30 minuutissa. Kauraton rakenne on viljaisemman rouheaa kuin perinteisen risoton.
Määrä Ainesosa 2 dl kuivaa omenasiideriä - 9
Sekoita lopuksi joukkoon emmentalraaste ja ripottele pinnalle timjami. Tarjoa uunihauki kauraton kanssa.
Määrä Ainesosa 70 g (2 dl) mustaleima emmentalia raastettuna
Ravintosisältö
607
Energiaa kcal
2541
Energiaa kj
20,3 g
Rasvaa
5,0 g
Tyydyttynyttä rasvaa
57,3 g
Hiilihydraatteja
2,3 g
Sokereita
4,8 g
Kuituja
43,0 g
Proteiinia
2,7 g
Suolaa
607
Energiaa kcal
2541
Energiaa kj
20,3 g
Rasvaa
5,0 g
Tyydyttynyttä rasvaa
57,3 g
Hiilihydraatteja
2,3 g
Sokereita
4,8 g
Kuituja
43,0 g
Proteiinia
2,7 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























