Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Huoneenlämpöä, vettä ja valoa: näin saat kaupan ruukkuyrtit säilymään pidempään

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
Tuomas Kolehmainen
Julkaistu: 26.10.2020
|
Muokattu: 26.10.2020
Mikä on oikea säilytyspaikka kaupan ruukkuyrteille ja miten ne pysyvät hyvinä mahdollisimman pitkään? Kokosimme yhteen tärkeimmät vinkit yrttien säilytykseen kotona.

Huoneenlämmön hellässä huomassa – ruukkuyrtti ei kuulu jääkaappiin

Moni tyrkkää ostamansa ruukkuyrtin salaatin ja muiden vihannesten kanssa jääkaappiin. Kun kaapin seuraavan kerran avaa, on vastassa todennäköisesti nuupahtanut yrtti. Pehmeälehtiset yrtit, kuten basilika, sitruunamelissa ja korianteri eivät nimittäin siedä kylmää. Talvella ne kannattaa suojata viimalta myös kaupan ja kodin välisen matkan ajaksi.

Kovavartiset ruukkuyrtit, kuten rosmariini ja timjami, pärjäävät viileässäkin, mutta huoneenlämpö on niillekin paras valinta. Ruukkuyrtit ovat nimittäin eläviä kasveja. Niitä kannattaa siis hoitaa kuin mitä tahansa kodin muuta kasvia.

Tiesitkö? Yrtin säilymismahdollisuuksiin voi vaikuttaa jo kaupassa: valitse yrtti, jonka juuret ovat vaaleat. Se tarkoittaa, että juuristo pystyy edelleen imemään vettä. Ruskeat juuret eivät enää toimi.

Entä irtonaiset yrtit? Säilytä jääkaapissa kosteaan käärittynä

Suomessa suurin osa yrteistä ostetaan ruukuissa. Jos olet kuitenkin saanut nipun irtonaisia yrttejä vaikkapa omasta tai jonkun toisen puutarhasta, kannattaa ne nimenomaan säilyttää jääkaapissa. Kääri yrtit kosteaan pyyhkeeseen tai talouspaperiin ja säilytä ne muovipussissa tai ilmatiivisssä rasiassa. Säilytysaikaa voi pidentää kastelemalla pyyhkeen uudelleen aina parin päivän välein, mutta yrtit kannattaa joka tapauksessa käyttää mieluiten muutaman päivän sisällä.

Uhkaako yrtti nuupahtaa? Katso kolme tapaa, joilla säilöt yrtin myöhempää käyttöä varten!

Kastele aina, kun multa on kuivunut

Kaikki yrtit kaipaavat säännöllistä kastelua, mutta veden tarve vaihtelee kasvin mukaan: basilikalla on melkein koko ajan jano, kun taas meirami porskuttaa pitkään pienelläkin vesimäärällä. Perussääntö on, että yrtti kannattaa kastella aina, kun multa on kuivunut. Liika kastelu tukahduttaa juuret. Yrttejä voi myös sumutella suihkepullolla.

Ruukkuyrtti kannattaa säilyttää kupissa tai lasissa, jotta kastelu helpottuu. Pohjalle voi heti laittaa tilkan vettä. Muovikääreen voi jättää paikoilleen, mutta pohja kannattaa leikata pois, ettei kosteus jää muhimaan pussin pohjalle.

Paljon valoa, mutta ei paahtavaa aurinkoa

Yrtit rakastavat valoa ja tarvitsevat sitä 5–6 tuntia päivässä. Paahtavassa auringonpaisteessa ne eivät kuitenkaan viihdy, sillä kuumuus haihduttaa kasvissa olevaa kosteutta nopeasti. Paras paikka yrtille on puolivarjoisa nurkka keittiön pöydällä tai ikkunalaudalla. Maaliskuusta lokakuuhun yrtit pärjäävät luonnonvalolla, talvikuukausina kannattaa turvautua keinovaloon. Tavallinenkin lamppu auttaa, mutta parhaiten toimii kasvilamppu.

Haluatko saada yrtit todella kasvamaan? Istuta ne uudelleen, niin pääset nauttimaan tuoreista yrteistä pitkään. Katso vinkit yrttien kasvattamiseen kotona.

Herkkä basilika, sisukas persilja: yrtit ovat erilaisia

Vaikka yrttiä koittaisi hoivata kuinka hellästi, voi se silti nuupahtaa. Pehmeälehtiset basilika, korianteri ja tilli ovat kaikkein herkimpiä ja niitä voi olla vaikea saada säilymään. Kovempilehtiset yrtit, kuten persilja ja oregano, ovat helpompia.

Hieman nuupahtaneita yrttejäkään ei kannata heittää pois, vaan käyttää ruoanlaittoon. Kurkkaa viisi reseptiä, joihin sopii reilu kourallinen lähes mitä tahansa yrttejä – ja onnittele itseäsi kokkaamisen jälkeen hävikin vähentämisestä!

Lisää yrttivinkkejä