Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Jäikö tuoreita yrttejä yli? Ota nämä reseptit apuun – 5 ruokaa, joihin uppoaa reilusti yrttejä

Koostaja:
Yhteishyvä
Kuvat:
Tuomas Kolehmainen
Julkaistu: 3.5.2018
|
Muokattu: 19.8.2022
Kun basilikapuskan puolikas uhkaa nääntyä keittiön pöydälle ja uuniruokaa varten ostettu rosmariini näyttää kuivumisen merkkejä, on aika ryhtyä toimiin. Pelasta ylimääräiset tuoreet yrtit biojätepussilta näillä viidellä reseptillä, joihin uppoaa reilusti lähes mitä tahansa yrttiä.

1. Yrttejä uunikasvisten kaveriksi

Tässä reseptissä käytetään timjamia, mutta uunikasvisten kaveriksi sopivat myös rosmariini, oregano, salvia, meirami ja muut kovavartiset ja -lehtiset yrtit. Yrtit voi hienontaa tai lisätä ruokaan kokonaisina oksina.

2. Tuplatärppi: yrttiset falafelit ja yrtti-jogurttikastike

Falafeleihin käytetään perinteisesti reilusti tuoretta korianteria ja persiljaa, mutta myös myös minttu, ruohosipuli, meirami ja oregano ja timjami sopivat pienemmissä määrissä mukaan. Silppua kaikki yrtit hienoksi ennen taikinaan lisäämistä. Lisävinkki! Valmiit falafelit voi tarjota mintulla maustetun jogurttikastikkeen kanssa.

3. Uunimunakas rakastaa kaikkia yrttejä

Uunimunakas on todellinen hävikkikokin unelmaruoka. Kananmunista, maidosta ja juustoraasteesta tehdyn munakasmassan sekaan voi lisätä oikeastaan mitä tahansa täytteitä, myös nuupahtaneita yrttejä. Uunimunakkaaseen todella sopii mikä tahansa yrtti, kunhan sen silppuaa hienoksi. Kokeile näitä yhdistelmiä:

Kinkku-uunimunakas + persilja

Kreikkalainen uunimunakas + oregano

Texmex-uunimunakas + korianteri

Pizza-uunimunakas + basilika

Lihapullamunakas + meirami

Halloumi-pinaattimunakas + minttu

Kuuma uuni on parhaat päivänsä nähneille yrteille armollinen.

4. Överi-iisi yrttimuusi ja -riisi sekä vinkki helppoon pasta-annokseen

Tämän helpommaksi ei ylimääräisten yrttien käyttö voi mennä. Tee perunamuusi tai lisukeriisi tavalliseen tapaan ja sekoita lopuksi mukaan silputtuja yrttejä. Toimii myös pastan kanssa, varsinkin kun lorautat mukaan hieman oliiviöljyä. Ja jos raastat mukaan vielä vähän juustoa, on käsissäsi jo ihan sellaisenaan toimiva pasta-ateria.

5. Kääräise ylimääräiset yrtit suolaisen bostonin sisään

Kuuma uuni on parhaat päivänsä nähneille yrteille armollinen. Pyöräytä siis huoletta nuupahtaneista yrteistä tehty silppu suolaisen bostonin kierteisiin. Reseptissä on käytetty ruohosipulia, mutta voit hyvin korvata sen basilikalla, persiljalla tai useamman yrtin sekoituksella.

Vai haluatko sittenkin säästää yrtit myöhempää käyttöä varten? Kurkkaa vinkit pakastamiseen ja muihin helppoihin säilöntätapoihin!

Lisää ideoita tuoreiden yrttien käyttöön