Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Näin säilöt ylimääräiset yrtit myöhempää käyttöä varten: pakasta, kuivaa tai valmista yrttiöljyä

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
Tuomas Kolehmainen
Julkaistu: 27.1.2016
|
Muokattu: 26.10.2020
Jäikö kokkaamisesta yli vajaa yrttipuska, joka uhkaa nyt nuupahtaa keittiön pöydälle? Ei hätää – yrtit voi helposti säilöä myöhempää käyttöä varten! Pakastaminen on helpoin vaihtoehto, mutta yrtit voi myös kuivata tai niistä voi tehdä maukkaita öljyjä ja etikoita.

1. Pussissa, paloina, kokonaisena – yrttien pakastaminen onnistuu monella tavalla

Pakastaminen on verraton tapa yrttien säästämiseen myöhempää käyttöä varten, sillä pakastetut yrtit säilyvät maultaan ja ulkonäöltään melkein tuoreen veroisina. Eikä pakastettuja yrttejä tarvitse edes sulattaa, vaan ne on parempi lisätä ruokiin jäisinä. Sulaneina niiden ulkonäkö nimittäin kärsii.

Voit pakastaa yrtit kolmella tavalla:

  1. Silppua yrtit pieniin pusseihin tai rasioihin. Käytä kerralla tai murentele ruoanlaittoon pieninä palasina.
  2. Säilö yrtit öljyn kanssa jääpaloiksi. Täytä jääpalamuotin kolot yrttisilpulla ja kaada päälle öljyä. Irrota jäätyneet kuutiot ja siirrä kannelliseen pakasterasiaan. Käytä ruoanlaittoon ja salaatinkastikkeisiin.
  3. Yrttioksa on kaunis koriste esimerkiksi dipeille ja kakuille. Pakasta siis myös muutama erityisen sievä oksa koristeeksi kokonaisena.

2. Herkullinen tapa yrttien säilöntään: itse tehty yrttiöljy tai -etikka

Itse tehty yrttiöljy kruunaa salaatin, toimii marinadina ja maistuu dippinä sekä sosekeiton pinnalla. Soseuta ylijääneet yrtit öljyn, valkosipulin ja suolaripauksen kanssa tasaiseksi kastikkeeksi ja lisää halutessasi mukaan myös muita mausteita, esimerkiksi sitruunankuorta.

Voit valmistaa yrteistä myös hyvin säilyvää etikkaa. Laita pulloon tai purkkiin murskattuja yrtinlehtiä ja täytä se viini- tai säilöntäetikalla. Aseta pullo aurinkoiselle ikkunalle pariksi viikoksi. Kääntele pulloa silloin tällöin. Siivilöi etikka puhtaaseen pulloon ja käytä salaatinkastikkeisiin ja marinadeihin.

3. Ylijääneet yrtit voi myös kuivata – tee vaikka pieni satsi piparminttuteetä!

Kuivaaminen on vanha, energiaa säästävä säilöntätapa. Kuivatut yrtit säilyvät huoneenlämmössä ja vievät vain vähän tilaa. Kuivaaminen sopii parhaiten kovempivartisille ja -lehtisille yrteille, kuten meiramille, piparmintulle, rosmariinille ja salvialle.

Jos mahdollista, kuivaa yrtit hyväkuntoisina ja tuoreina. Kuivattavia yrttejä ei kannata huuhtoa, sillä silloin yrtit muuttuvat kuivattaessa läikikkäiksi ja ruskeiksi.

Helpointa yrttien kuivaaminen on huoneenlämmössä. Levitä kuivattavat yrtit ritilälle tai sido ne pieniksi kimpuiksi ja kuivata ylösalaisin kuivassa, pimeässä ja ilmavassa paikassa.Isojen määrien kuivaaminen onnistuu myös kasviskuivurissa tai uunissa.

Vai käyttäisitkö yrtit sittenkin heti? Katso 5 reseptiä, johon uppoaa reilusti melkein mitä tahansa yrttiä!

Lue lisää yrteistä