Näin säilöt ylimääräiset yrtit myöhempää käyttöä varten: pakasta, kuivaa tai valmista yrttiöljyä | Yhteishyvä
Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.
Yrttiöljy

Näin säilöt ylimääräiset yrtit myöhempää käyttöä varten: pakasta, kuivaa tai valmista yrttiöljyä

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
Piia Arnould
Julkaistu: 27.1.2016
Muokattu: 24.9.2020
Jäikö kokkaamisesta yli vajaa yrttipuska, joka uhkaa nyt nuupahtaa keittiön pöydälle? Ei hätää – yrtit voi helposti säilöä myöhempää käyttöä varten. Pakastaminen on helpoin vaihtoehto, mutta yrtit voi myös kuivata tai niistä voi tehdä maukkaita öljyjä ja etikoita.

1. Yrttien pakastaminen onnistuu monella tapaa

Pakastaminen on verraton tapa yrttien säästämiseen myöhempää käyttöä varten, sillä pakastetut yrtit säilyvät maultaan ja ulkonäöltään melkein tuoreen veroisina. Lisää yrtit kuitenkin ruokiin jäisinä, sillä sulaneina niiden ulkonäkö kärsii.

Voit pakastaa yrtit kolmella tapaa:

  1. Silppua yrtit pieniin pusseihin tai rasioihin. Käytä kerralla tai murentele ruoanlaittoon pieninä palasina.
  2. Säilö yrtit öljyn kanssa jääpaloiksi. Täytä jääpalamuotin kolot yrttisilpulla ja kaada päälle öljyä. Irrota jäätyneet kuutiot ja siirrä kannelliseen pakasterasiaan. Käytä ruoanlaittoon ja salaatinkastikkeisiin.
  3. Koristeeksi säilytettävät oksat voit pakastaa myös kokonaisina.

2. Yrttiöljyt ja -etikat ovat herkullinen tapa yrttien säilöntään

Itse tehty yrttiöljy kruunaa salaatin, toimii marinadina ja maistuu dippinä sekä sosekeiton pinnalla. Soseuta ylijääneet yrtit öljyn, valkosipulin ja suolaripauksen kanssa tasaiseksi.

Voit valmistaa yrteistä myös hyvin säilyvää etikkaa: laita pulloon tai purkkiin murskattuja yrtinlehtiä ja täytä se viini- tai säilöntäetikalla. Aseta pullo aurinkoiselle ikkunalle pariksi viikoksi. Kääntele pulloa silloin tällöin. Siivilöi etikka puhtaaseen pulloon.

3. Pieni määrä yrttejä kuivuu helpoiten huoneenlämmössä

Kuivaaminen on vanha, energiaa säästävä säilöntätapa. Kuivatut yrtit säilyvät huoneenlämmössä ja vievät vain vähän tilaa. Kuivaaminen sopii parhaiten kovempivartisille ja -lehtisille yrteille, kuten meiramille, piparmintulle, rosmariinille ja salvialle.

Jos mahdollista, kuivaa yrtit hyväkuntoisina ja tuoreina. Kuivattavia yrttejä ei kannattaisi huuhtoa, sillä silloin yrtit muuttuvat kuivattaessa läikikkäiksi ja ruskeiksi.

Helpointa yrttien kuivaaminen on huoneenlämmössä. Levitä kuivattavat yrtit ritilälle tai sido ne pieniksi kimpuiksi ja kuivata ylösalaisin kuivassa, pimeässä ja ilmavassa paikassa.

Isojen määrien kuivaaminen onnistuu myös kasviskuivurissa tai uunissa.

Lue lisää yrteistä