Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Näin onnistut yrttien kasvatuksessa – asiantuntija vastaa kolmeen yleisimpään kysymykseen

Teksti:
Taina Ahtela
Asiantuntija:
myyntipäällikkö Tellervo Summanen, Kodin Terra Hämeenlinna
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 6.4.2018
|
Muokattu: 31.8.2020
Hämeenlinnan Kodin Terran myyntipäällikkö Tellervo Summanen opastaa, kuinka yrtit saadaan kukoistamaan.

1. Mikä on paras kasvupaikka taimille?

Ripottele siemenet taimi- tai kylvömultaan esimerkiksi valmiina myytävään kannelliseen kylvölaatikkoon. Tarkista ohjeista, itääkö siemen valossa vai mullan alla. Siemeniä saa myös nauhoissa, joissa on sopiva istutusväli valmiina.

Hyvä itämispaikka on lämmin ja valoisa. Kansi tai kelmu pitää mullan kosteana. Kun sirkkalehdet nousevat, pienen taimen voi siirtää ruukkuun. Voit toki kylvää myös suoraan ruukkuihin, mutta koska kaikki siemenet eivät aina idä, osa ruukuista voi jäädä tyhjiksi.

2. Milloin voin siirtää yrtit ulos?

Avomaalle istuttaessa vuorokauden alimman lämpötilan pitäisi olla noin 15 astetta, ja silloinkin taimet voi suojata harsolla. Aurinkoiset seinustat ja lämpöä varaavat muurit ovat hyviä paikkoja.

Käytä läpäisevää multaa, kuten ruukussa hiekan sekaista yrttimultaa. Kovaan maahan voi sekoittaa turvetta tai märkään maahan hiekkaa.

3. Miten yrtit saa kukoistamaan?

Useimmat yrtit ovat melko vähään tyytyväisiä, ja niille riittää mieto lannoitus. Liika kastelu ja kylmyys ovat huonoksi taimille. Persilja, tilli ja minttu ovat erityisen helppoja, kun ne voi kylvää suoraan avomaalle. Ruukkupuutarha vaatii enemmän kastelua kuin avomaa.

Persilja, tilli ja minttu ovat erityisen helppoja, kun ne voi kylvää suoraan avomaalle.

Lue lisää yrttien kasvatuksesta