Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Istuta uudelleen ja kastele usein: näin kasvatat kaupan ruukkuyrtit kotona

Teksti:
Yhteishyvä
Asiantuntija:
toiminnanjohtaja Anu Ranta, Hyötykasviyhdistys
Kuvat:
Tuomas Kolehmainen
Julkaistu: 11.1.2016
|
Muokattu: 24.5.2024
Haluatko kasvattaa basilikaa, ruohosipulia tai jotain muuta kaupan ruukkuyrttiä? Se onnistuu parhaiten, kun istutat yrtin kotona uudelleen. Ruukkuyrttien kasvatus on helppoa, kun muistat antaa niille riittävästi vettä ja valoa. Katso vinkit, joilla saat yrtit menestymään!

Istuta yrtti uuteen ruukkuun

Tarvitset yrttien kotikasvatusta varten aluslautasen sekä ruukun, jonka pohjassa on reikä.

Jos käytät istuttamiseen uutta saviruukkua, liota sitä vedessä muutaman tunnin ajan ennen istuttamista. Tällöin savi ei imaise kaikkea yrtin kasteluvettä. Yhteen isompaan ruukkuun voi istuttaa useamman yrtin kerrallaan, sillä kasvit viihtyvät yhdessä.

Tee ruukkuun ensin salaojitus eli laita pohjalle pieniä kiviä, ruukunpalasia tai ruukkusoraa. Näin ylimääräinen kasteluvesi pääsee pois, eivätkä yrtin juuret mädänny. Ylimääräinen vesi kannattaa poistaa aina myös aluslautaselta.

Istuta yrtti multineen ja juurineen ruukkuun. Lisää kukkamultaa siten, että kasvi seisoo ruukussa ryhdikkäästi. Varo vaurioittamasta yrtin juuria. Kesällä voit istuttaa yrtin myös ulos kasvimaan multaan.

Tiesitkö? Yrtin säilymismahdollisuuksiin voi vaikuttaa jo kaupassa: valitse yrtti, jonka juuret ovat vaaleat. Se tarkoittaa, että juuristo pystyy edelleen imemään vettä. Ruskeat juuret eivät enää toimi.

Hoida yrttiä vedellä, valolla ja lämmöllä

Kastele yrttiä aluksi tavallista useammin ja anna sen tottua vähitellen kotioloihin. Vaikka yrtti näyttäisi nuutuneelta, se virkistyy yleensä saatuaan vettä.

Sijoita ruukkuyrtti valoisalle paikalle. Voidakseen hyvin yrtti tarvitsee 5–6 tuntia valoa päivässä. Talvella paras ratkaisu on kasvivalaisin, mutta jo yrtin siirtäminen tavallisen keinovalon viereen voi auttaa. Vetoisalla paikalla yrtti ei viihdy ollenkaan, vaan nuupahtaa.

Tuntuuko uudelleenistuttaminen liian työläältä? Katso vinkit, joilla saat kaupan ruukkuyrtit säilymään pidempään sellaisenaan!

Muista napsia ja ravita, niin yrtti kukoistaa

Yrttiä kannattaa leikata useasti ja hyödyntää ruoanlaitossa. Kun leikkaat yrttiä, se vahvistuu ja tuuheutuu. Jätä leikatessa jäljelle vähintään kolmasosa kasvista ja myös muutamia lehtiä, ei pelkkää vartta.

Yrttien kasvatuksen yhteydessä puhutaan usein latvomisesta. Se tarkoittaa, että pituutta kasvavan yrtin latva napsaistaan pois ja kasviin jätetään 2-5 lehtiparia. Kun kasvuvoimaa ei mene pituuteen, yrtti alkaa tehdä sivuversoja, jolloin koko kasvi tuuheutuu. Ja mikä parasta, latvotuista osista voi kasvattaa uusia yrttejä! Kokeile kasvattaa esimerkiksi basilikan latvalle uudet juuret vesilasissa ja istuta se sitten multaan.

Yrtin lannoitteeksi sopivat hitaasti liukenevat kivennäisperäiset lannoitteet, kuten kanankakkarakeet tai merileväpohjainen, liuoksena annettava lannoite. Voit käyttää yrtin ravitsemiseen myös itse tehtyä nokkosvettä ja ruohosilppua, joka säilyttää mullan kosteuden.

Kun leikkaat yrttiä usein, se vahvistuu ja tuuheutuu.

Lisää yrttisiä vinkkejä