Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.
Timo Parvela: Kurja sää on kurja kerrospukeutuneenakin

Timo Parvela: Perhokalastus on kalastuksen kuninkuuslaji

Teksti:
Timo Parvela
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 22.10.2018
|
Muokattu: 31.8.2020
Kolumnisti tietää, mikä on ainoa eläin, joka kasvaa vielä kuolemansa jälkeenkin.

Kala on tiettävästi ainoa eläin, joka kasvaa vielä kuoltuaankin. Eilinen kolmen kilon hauki on tänään jo lähes neljäkiloinen, ja loppukesästä kädet eivät enää riitä kertomaan sen suuruutta. Ehkä juuri tämän vuoksi kalastus on yksi suosituimmista harrastuksista. Kesällä kalastamista kutsutaan onkimiseksi, talvella palelemiseksi.

Mato-onkiminen on kalastuksen suosituin laji. Moni kertoo mielellään, että laineilla keikkuvan kohon tuijottaminen on parasta, mitä kesällä voi tehdä. Moni ei kerro mielellään, että kesän kamalin tapahtuma on sen sätkivän, liukkaan ja silmästään koukkuun juuttuneen kalan irrottaminen.

Jos välttämättä haluaa kalan, tarvitaan syötti. Paras syötti on mato, jota kutsutaan myös lieroksi. Nimitys johtuu siitä, että mato muistuttaa sitä selkärangatonta kiinteistönvälittäjää, joka möi seudun ainoan mökin, jonka laiturin nokasta saa vain salakoita ja särkiä, jotka tarttuvat koukkuun aina silmästään, sätkivät ja ovat liukkaita.

Virvelöinti on astetta haastavampaa, mutta virvelillä voi kalastaa paljon laajemmalta alueelta. Laiturin kärjestä uistimen saa todella helposti lentämään saunan räystääseen, pihakoivuun ja vaimon korvaan.

Jos haluaa saalista, täytyy hommata verkko. 3G käy hätätilassa, mutta 4G on parempi. Tehokkaan verkon avulla voi kätevästi tarkistaa, onko järvessä kalaa, mikä on veden lämpötila ja millainen kalastussää ulkona on. Taitava käyttäjä saa sen avulla myös kalastettua tiedon siitä, kuinka naapurimökin Taunolla ja Aunella on varaa niin prameaan veneeseen.

Tehokkaan verkon avulla voi tarkistaa, miten naapurimökin Taunolla on varaa niin prameaan veneeseen.

Perhokalastusta pidetään kalastuksen kuninkuuslajina. Vain kuninkailla on nimittäin varaa maksaa huomattavia summia siitä, että saa seisoskella kurahousuissa ja hassussa hatussa napaansa myöten kylmässä kivisessä purossa ja heilutella höyhentukkoa ilmassa nähdäkseen kalan, jota ei saa syödä.

Toisia kaloja voi syödä, toisia ei. Yleisin syötävä kala on ahven. Yleisin ei-syötävä on vonkale, joka pääsi karkuun. Kireitä pinno… siimoja!

Lisää aiheesta