Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Elämä

Tiinalla ja Antilla on kodit Espanjassa, Tahkolla, Levillä ja Helsingissä – Näin heillä on niihin varaa

Tiinalla ja Antilla on kadehdittava elämäntyyli: kodit Espanjassa, Tahkolla, Levillä ja Helsingissä. Miten se on mahdollista?

Antti ja Tiina Mäkikyrö parvekkeella Espanjassa
Antti ja Tiina Mäkikyrö parvekkeella Espanjassa

Kun Suomessa on pimeää, Antti ja Tiina Mäkikyrö voivat nauttia Espanjan valosta.

Teksti: Moona Laakso
Kuvat: Mäkikyröjen kotialbumi, Eeva Mäkinen
6.1.2025 | Päivitetty 6.1.2025

Moni on kysynyt lähes kauhuissaan Tiina ja Antti Mäkikyröltä, missä heidän kotinsa on.

Koteja on neljä: Helsingissä, Tahkolla, Levillä ja Espanjan Torreviejassa.

Tiina ilmestyy videopuhelun ruudulle Espanjasta käsin, Antti Leviltä.

”Yleensä olemme yhdessä samassa osoitteessa, mutta välillä työ vie meitä eri paikkoihin”, Tiina toteaa.

Miten heillä on neljään kotiin varaa? Tästä syystä: Mäkikyröjen asunnot ovat paitsi heidän kotejaan myös ulkopuolisille vuokralla. Muuten neljä kotia ei olisi mahdollinen yhtälö.

”Hyvillä vuokratuloilla pystytään kattamaan kulut mutta myös osittain elämään”, Antti sanoo.

Pelkillä vuokratuloilla he eivät kuitenkaan elä. Molemmilla on työt, ja ne ovat paikasta riippumattomia.

Se mahdollista liikkuvan elämäntyylin, jossa koteja on enemmän kuin yksi.

Piha Espanjassa: palmu, pöytä, tuoleja ja sohva.

Espanjassa Mäkikyröt viihtyvät siloin, kun siellä ei ole sesonki päällä.

Tiina on sisustussuunnittelija ja tekee mallin töitä. Antti taas tekee etenkin Suomen ja Norjan väillä yritysten konsultointia.

Hän on myös kehittänyt yksityisille vuokranantajille suunnatun Rentfolio-sovelluksen, jonka avulla hoituu muun muassa vuokra-asuntojen kirjanpito ja veroilmoitus.

Varsinainen virallinen osoite heillä on Helsingissä.

Koti vaihtuu vuodenaikojen mukaan

Neljä kotia on valikoitunut sen mukaan, missä he itse viihtyvät mutta joissa myös turistit käyvät, koska kohteissa on oltava hyvä vuokrapotentiaali.

Harrastuksetkin ovat vaikuttaneet paikkojen valintaan. Levillä ja Tahkolla he laskettelevat, Espanjassa taas golfaavat.

Ei kuitenkaan riitä, että paikoissa on kiva harrastaa.

”On myös löydyttävä ystäviä. Koska lopulta ihmiset tekevät kodin”, Tiina ajattelee.

Kaikissa paikoissa heille onkin muodostunut oma kaveriporukkansa. Myös Espanjasta on löytynyt samanhenkisiä ihmisiä, joiden kanssa on yhteiset harrastukset.

”Maailmahan on täynnä upeita paikkoja, joissa on kiva käydä, mutta ihmiset saavat viihtymään tietyissä paikoissa pidempään”, Antti sanoo.

Kotia vaihdellaan sesongin mukaan. Pariskunta itse on siellä, missä sesonki ei sillä hetkellä ole kuuma.

Espanjassa kesä on sesonkiaikaa, Lapissa taas talvi. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että pari on enimmäkseen Suomessa kesät ja Espanjassa talvet.

”Meille tämä sopii, koska Espanjassa ei ole Suomen pimeyttä talviaikaan. Suomen kesä taas on ihana! Saamme kaikista paikoista vähän kuin parhaat palat automaattisesti”, Tiina sanoo.

Antti jatkaa:

”Nyt tilanne on muuttunut niin, että Espanjassa alkaa olla kesällä liian kuuma, ja Lappi vetää kesäisinkin. Oikeastaan kaikki kohteet toimivat vuoden ympäri. Etätyöt ovat myös mahdollistaneet monelle paikasta toiseen liikkumisen.”

Kodin vuokraaminen, uhka vai mahdollisuus?

Toisia Mäkikyröjen elämäntyyli innostaa, osaa kauhistuttaa. Mäkikyröt haluavat muistuttaa, että elämäntyylin ylläpitäminen vaatii työtä.

Samalla he haluavat näyttää esimerkillään, että jos haaveilee vaikka omasta mökistä, sellainen voi olla mahdollista vuokraamalla sitä.

”Paikka kannattaa valita sen perusteella, missä itse tykkää olla, mutta missä on myös turismia, jolloin vuokratuloilla voi kattaa kuluja”, Antti sanoo.

Keittiönpöytä tuoleineen, tiskipöytä, sohva, matto.

Mäkikyröt suosivat lyhytaikaisia vuokralaisia.

Monelle voi olla iso kynnys laittaa koti vuokralle.

”Sen voi nähdä riskinä tai mahdollisuutena. Kun on avoin sille, että tarjoaa mahdollisuuden ihmisille käyttää kotiaan, saa lisäarvoa omaan elämään. Se on mahdollisuus ja haaste – pitää antaa jotta saa, mitään ei tule ilmaiseksi.”

Mäkikyröjen asunnot ovat lyhytaikaisvuokralla eli vuokralaiset asuvat niissä kahdesta päivästä puoleentoista kuukauteen. Lyhimmät vuokrapätkät ovat usein Helsingissä, pidempään oleillaan etenkin Espanjassa. Pari itse viettää eniten aikaa Espanjan- ja Tahkon-kodeissaan.

Pariskunnalle ei ole sattunut kohdalle ikäviä vuokratapauksia, ja he uskovat että siihen voi itse jossain määrin vaikuttaa. He eivät esimerkiksi salli pikavarauksia, vaan tarkistavat, ketä päästävät koteihinsa, samaan tapaan kuin pitkäaikaista vuokralaista valitessa on tapana tehdä.

”Airbnb:ssä on hyvä arvostelujärjestelmä, jossa myös majoittujat arvostellaan. Asuntojemme sisustukset on suunniteltu niin, että ne sopiva vuokrakäyttöön, mutta niitä ei ole täysin pelkistetty vaan olemme tehneet niistä kaikista kodit itsellemme”, Tiina sanoo.

Hänen mielestään kannattaa kuitenkin sisustaa niin, ettei harmita, jos jotain menee rikki – ei siis ehkä pitää tärkeimpiä perintökalleuksia esillä, koska vahinkoja sattuu kaikille. Omat henkilökohtaiset tavarat pysyvät vierailta piilossa lukollisessa tilassa, jolloin kaikkea ei tarvitse raahata mukana.

Logistisesti neljän kohteen vuokraustoiminta ei olisi mahdollista ilman hyvää yhteistyökumppania, joka hoitaa asuntojen siivoukset ja kunnossapidon. Muuten pari hoitaa pitkälti kaiken itse, varausten vastaanottamisesta asiakkaiden kanssa viestimiseen. Myös siivoukset he hoitavat mahdollisuuksien mukaan itse ja tekevät kohteissa ollessaan kattavamman siivouksen.

Lyhytaikaisvuokrauksessa Tiina ja Antti näkevät hyvinä puolina sen, että asuntoa tarkastetaan ja siivotaan usein, ja siihen päälle sitä on mahdollisuus käyttää itse.

”Isompi huoli meillä olisi, jos kotimme olisivat tyhjillään eikä kukaan kävisi viikkoihin tai kuukausiin tarkistamassa, onko siellä kaikki kunnossa”, Antti toteaa.

Nelinkertainen koti-ikävä

Tiinan ja Antin elämäntyyli muuttui nykyiselleen koronapandemian myötä.

Tavattuaan seitsemän vuotta sitten he muuttivat aluksi yhteen. Viitisen vuotta sitten he ostivat Espanjan kohteen. Alun perin se hankittiin sijoitusmielessä, sillä ajatuksella, että siellä olisi kiva viettää itsekin aikaa – silloin tällöin.

Koronan myötä he huomasivat viettävänsä yhä enemmän aikaa Espanjassa. He havahtuivat siihen, että tekivät paljon etätöitä ja vaihtelivat paikkoja sen mukaan, missä oli kulloinkin kiva olla. Liikkuvasta elämäntyylistä tuli uusi normaali.

Antti ja Tiina Mäkikyrö Espanjassa, rantaa ja palmuja.

Neljästä kodista tuli Mäkikyröjen normi korona-aikaan.

Yksi koti on alkanut tuntua vieraalta ajatukselta.

”Tykkään vaihtelusta, mitä tämä elämäntyyli tuo. On ihana lähteä ja saapua. Tähän kuuluva työ ei tunnu työltä, kun se mahdollistaa asumisen useammassa ihanassa paikassa, joissa voidaan olla kotonamme”, Tiina sanoo.

Monen kodin myötä on myös tullut uudenlainen arvostus eri paikkoja kohtaan. Kun Suomessa alkaa syksyllä harmaus ja kylmyys, Espanjan valo tuntuu uskomattomalta. Yhtä uskomattomalta tuntuu kevään vihreys Suomeen palatessa.

Usean kodin mukana tulee myös tavallista isompi koti-ikävä. Mutta heidän mielestään se ei ole tunteena ikävä, koska kotiin on aina mukava tulla.

”Minne tahansa kodeistamme menemme, emme ole siellä vieraina tai turisteina. Koti on ikään kuin monistettu”, Antti summaa.

Tee arjestasi helpompaa ja herkullisempaa!

Tilaa Yhteishyvän uutiskirje, niin saat ajankohtaiset reseptit ja arkea helpottavat vinkit suoraan sähköpostiisi.