Tikokin kautta tullut kommentti pysäytti Suvi Kinnusen, 30.
”Eikö sua hävetä vaurastua toisten kustannuksella?”, kommentoija heitti Suville, jolla on kuusi sijoitusasuntoa.
Suvin mukaan kommentti kertoo suuremmasta ilmiöstä.
”Valloilla tuntuu olevan ajatus, että yksityiset vuokranantajat ovat muita riistäviä demoneja. Ihmiset eivät tunnu aina ymmärtävän sitä, että jonkun on omistettava asunnot: kaupunkien, kuntien, vuokranantajien tai suurten kiinteistösijoitusyhtiöiden."
Moni ei myöskään ota huomioon vastuuta ja riskiä, jonka yksityiset asuntosijoittajat ottavat, Suvi ajattelee.
”Asuntoihin sijoittaminen merkitsee henkilökohtaisen riskin ja vastuun kantamista jopa 25 vuotta. Minusta on ihan oikeutettua, että siinä sivussa saattaa vaurastua. Siinä saattaa myös menettää koko omaisuuden. Se vastuu ei sovi kaikille.”
Asumisessa on kyse perustarpeesta. Suvin mielestä samalla logiikalla voitaisiin suuttua ruokakauppiaalle siitä, että tämä myy ruokaa ja rahastaa ihmisten nälällä. Harva asuntosijoittaja edes tekee asunnoilla varsinaista bisnestä.
”Suomen vuokranantajat ry:n vuoden 2024 vuokranantajakyselyn mukaan 44,5 prosenttia asuntosijoittajista säästää eläketurvaansa varten. Suurimmalla osalla on kolme asuntoa tai vähemmän. Kyse ei ole laajamuotoisesta riistämisbisneksestä vaan sijoituslajista, jolla yritetään turvata tulevaisuutta.”
Suvi ei tunne vuokranantajuudestaan häpeää – vaan ennemmin ylpeyttä siitä, että on päässyt jo nuorena tarjoamaan laadukkaita koteja muille.
”Olen suoraan sanoen kyllästynyt siihen, että jos havittelee taloudellista menestystä nuorena naisena, sitä pitäisi hävetä.”
Suvi ajatteleekin, että kritiikki tai häpeämään kehottavat kommentit kohdistuvat enemmän naisiin. Nuori nainen on helppo uhri, jolle kommentoida.
Suvi tuottaa työkseen sisältöä, jonka tarkoitus on madaltaa etenkin nuorten naisten kynnystä sijoittaa. Hän jakaa kokemuksiaan ja tietoa asuntosijoittamisesta sosiaalisen median kanavillaan sekä Mimmit sijoittaa asuntoihin -podcastin juontajana.
Isommassa mittakaavassa hänen pyrkimyksensä on edistää taloudellista tasa-arvoa.
Miksi sitä pitäisi hävetä?
”On tasa-arvoasioita, joihin ei voi yksilönä vaikuttaa, mutta moni nainen voisi ottaa aktiivisemman roolin omassa talouselämässä ja näin turvata omaa tulevaisuuttaan, ettei olisi riippuvainen esimerkiksi puolisosta.”
Samoin Suvin mielestä ei ole hyvä olla täysin riippuvainen yhteiskunnasta tai eläkejärjestelmästä.
”Tulevaisuudennäkymät ja ikääntyvä väestörakenne huomioon ottaen on selvää, että meidän on otettava vastuuta enemmän. Mutta totta kai tulee aina olemaan ihmisiä, joita tulee kollektiivisesti auttaa. Ei voi myöskään ajatella amerikkalaiseen tapaan, että jokainen on oman onnensa seppä – sellaista kuvaa en halua välittää.”
Tammikuussa 2021 Suvi oli ensiasunnon lainaneuvottelussa. Hän havahtui siihen, ettei ymmärtänyt, mitä marginaalilla tarkoitetaan.
”En löytänyt mistään helposti ymmärrettävää ja itseäni kiinnostavaa sisältöä, joka vääntäisi asian rautalangasta. Siitä lähtien haaveilin, että tekisin niin itse.”
Lopulta haaveen toteutumisessa ei mennyt kauan. Puolen vuoden sisään Suvi oli hankkinut niin ensimmäisen omistusasunnon kuin sijoitusasunnon – ja vaihtanut palkkatyöt yrittäjyyteen.
Ennen sitä Suvi oli toiminut sisustusbrändin markkinointipäällikkönä. Sivussa hän oli tehnyt toiminimellä markkinoinnin töitä, mikä helpotti yrittäjäksi siirtymistä.
”Olin juuri ottanut 350 000 euroa lainaa asuntoihin, mutta ajattelin, että jos yrittäjyys ei kanna, palkkatöihin pääsisi aina takaisin.”
Suvin tulot koostuvat tällä hetkellä markkinointiprojekteista, vaikuttajayhteistöistä sekä vuokratuloista.
Ensimmäisen sijoitusasuntonsa Suvi osti 27-vuotiaana. Se sijaitsi Helsingin Kalliossa. Suvi remontoi asunnon ja laittoi sen lyhytaikaisvuokralle Airbnb:hin.
Hän hankki myös jälleenvuokrauskohteen saadakseen nopeasti kasaan rahaa seuraavan asunnon ostoa varten. Jälleenvuokrauksella tarkoitetaan sitä, että vuokrataan asunto ja asunnon omistajan luvalla vuokrataan sitä eteenpäin esimerkiksi Airbnb:n kautta.
Toukokuussa 2023 Suvi osti yrityksen nimiin uudiskohteen Helsingin Vallilasta. Samana kesänä hän hankki puolison kanssa yhdessä kaksi asuntoa, toisen Kuopiosta ja toisen Helsingin Kannelmäestä. Ne ovat pitkäaikaisvuokralla.
Syyskuussa 2024 he hankkivat kolmion Vantaan Hakunilasta, josta on tarkoitus remontoida neliö ja laittaa pitkäaikaisvuokralle.
Suvi on laskenut, että asunnot olisivat velattomia hänen ollessaan viisikymppinen. Aikainen eläköityminen siintää horisontissa.
Vaikka Suvi tavoitteleekin taloudellisesti riippumattomuutta, hänelle se ei tarkoita työnteon lopettamista.
”Isommalla varallisuudella asuisin ehkä vähän hienommassa asunnossa, mutta ei arki radikaalisti muuttuisi. Yrittäjyys on jo tuonut vapauden rakentaa itselleni mieluisan arjen ja työnkuvan.”
Suvi huomasi ajattelevansa somessa saamaansa häpeäkommenttia monta päivää. Aiheesta tuli kommentteja puolesta ja vastaan, mikä kertoo Suville siitä, että aihe herättää tunteita.
”Kävimme kommentoijan kanssa viestinvaihtoa ja vaikka lopulta totesimmekin olevamme asioista eri mieltä, ei kommentoijasta tai kommentista jäänyt pahaa makua suuhun.”
Kommentoijan mielestä yhä harvemmalla on mahdollisuus ostaa omistusasunto, koska asuntosijoittajat vievät asunnot. Hänen mielestään ratkaisu olisi se, että julkisen puolen asuntotarjontaa olisi enemmän ja sijoittajien puolestaan vähemmän.
”Ajatellaan, että ikään kuin yksityisten asuntosijoittajien omistamat asunnot olisivat suoraan pois muiden mahdollisuuksista. Mutta mielestäni on nähtävillä, että markkina on täynnä kohtuuhintaisia asuntoja tälläkin hetkellä."
Kommentoija myös totesi, ettei voisi pyytää keneltäkään rahaa asumisesta. Suvi taas näkee asian niin, että on mahdollisuus tarjota koteja.
”Yksi vuokralainen oli todella kiitollinen, että löysi kauttamme kodin, koska taustastaan johtuen hänen oli vaikea löytää itselleen asuntoa.”
Suvi ei halua väittää, että yksityiset vuokranantajat olisivat hyväntekijöitä, mutta hyvän vuokranantajuuden ja omistamisen ja sillä vaurastumisen ei tarvitse sulkea toisiaan pois.