Alkuvuosi on kasvisruokien aikaa: yhä useampi sekaruokailija nauttii tammikuussa vegaanista ruokaa. Taustalla on Vegaanihaaste, jossa ihmisiä innostetaan kokeilemaan kasvisruokaa kuukauden ajan. Vegaanihaaste järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2013. Haasteeseen voi osallistua vuoden ympäri, mutta tammikuussa osallistujia on aina eniten. Vegaanihaasteen järjestää Oikeutta eläimille -yhdistys.
Vegeruokailua on helppo kokeilla, kun ruoat ovat tuttuja ja nopeita tehdä arkenakin. Oheisesta viikon ruokalistasta löydät monet tutut kotiruoat vegaanisina versioina. Ja kannattaa muistaa, että monet suosikkiruoat, kuten vaikka uunijuurekset, ovat vegaanisia ihan luonnostaan.
Pasta bolognese on kotiruokaklassikko, jota monet rakastavat. Kokeile sen vegaanista versiota: herkullinen umaminen maku on peräisin sienistä, ja rakennetta kastikkeeseen tuovat saksanpähkinät.
Jos aikaa ja intoa riittää, valmista pastan pinnalle rapeaa leipämurua eli pangrattatoa. Jauha leipä tehosekoittimessa karkeaksi muruksi. Kuori ja hienonna yksi valkosipulinkynsi. Paahda leipämurua kuivalla, kuumalla paistinpannulla muutama minuutti. Lisää valkosipuli, öljy ja suola. Jatka paistamista, kunnes leipä on kullanruskeaa. Ripottele murua pasta-annosten päälle.
Vaikka savutofukiusauksen kypsyminen vie noin tunnin, kyseessä on helppo arkiruoka parhaimmillaan! Muutaman aineksen kiusauksen tekeminen ei nimittäin vaadi paljon: kaada öljyttyyn uunivuokaan pussillinen kaupan valmista peruna-sipulisekoitusta ja sekoita joukkoon muut ainekset. Aktiivista aikaa ruoan valmistamiseen kuluu korkeintaan vartti.
Helppo ja herkullinen bataattisosekeitto saa täyteläisen maun kookosmaidosta. Bataatin makeus taittuu chilitahnalla ja limenmehulla. Jos kaipaat keittoon lisää ruokaisuutta, lisää annoksen pinnalle paistettua tofumurua.
Tee maukas makkarakastike kasvisgrillimakkarasta, joka ei sisällä lainkaan lihaa. Herkkukastike saa täyteläistä makua sinapista, tomaatista ja tuoreesta basilikasta. Voit myös tehdä vegaanisen nakkikastikkeen tällä ohjeella!
Anna kasvisten paahtua uunissa pehmeiksi, lisää sitten mukaan purkillinen kypsiä kikherneitä ja laita pelti hetkeksi takaisin uuniin, jotta kikherneet saavat hieman rapeutta. Viimeistele ruoka pinaatinlehdillä tai rucolalla sekä täyteläisellä maapähkinävoikastikkeella.
Uuniton kaalilaatikko kypsyy liedellä ilahduttavan nopeasti. Vegaaninen kaalipata saa makua siirapista, muskottipähkinästä ja soijakastikkeesta. Tähän kaalilaatikkoon tukevuutta tuovat kasvisjauhis ja kaura-ateriajyvät.
Keitä makuja pursuava minestronekeitto kasviksista. Sakean keiton kasvikset, pasta ja pavut pitävät pitkään kylläisenä. Vegaanisen ruoan saat, kun korvaat parmesaanin vegaanisella juustoraasteella tai paistetulla leipämurulla. Tämä on oiva ruoka myös hävikin torjuntaan: Voit sujauttaa keittoon mitä vain kotoa löytyviä kasviksia. Voit myös hyödyntää keitossa edellispäivänä keitetyn pastan. Lisää keittoon noin 4 desiä (200 g) keitettyä pastaa.
Tilaa Yhteishyvän uutiskirje, niin saat ajankohtaiset reseptit ja arkea helpottavat vinkit suoraan sähköpostiisi.