Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Monet pakolaisista ovat tarvinneet myös henkistä tukea

Telttoja, huopia, patjoja ja kokonainen terveysklinikka – SPR on toimittanut monenlaista apua Ukrainaan

Teksti:
Marianna Salin
Kuvat:
Tamara Vukov
Julkaistu: 26.7.2022
|
Muokattu: 26.7.2022
Ukrainan sota herätti nopeasti suomalaisten auttamishalun. Moni valitsi avun välittäjäksi Suomen Punaisen Ristin.

Suomalaisten lahjoituksia alkoi virrata Suomen Punaisen Ristin eli SPR:n katastrofirahastoon helmikuun lopussa. Samaan aikaan SPR:n kansainvälisen katastrofiavun päällikkö Marko Korhonen tarkasteli listaa, johon kansainvälinen Punainen Risti päivitti Ukrainan avuntarvetta yksityiskohtaisesti.

Ensin SPR lähetti rahaa, ja seuraavaksi telttoja, huopia ja patjoja. Pian lähti myös logistiikkatiimi organisoimaan kansainvälisen materiaaliavun kuljettamista, varastointia ja jakelua.

”Meillä on avustustyöntekijöiden reservi, josta tarjoamme sopivia katastrofiavun ammattilaisia kansainväliselle Punaiselle Ristille. Selvitämme ensin, haluavatko ja pystyvätkö avustustyöntekijät lähtemään 48 tunnin sisällä. He ottavat vapaata omista töistään, mikä kysyy joustoa myös työnantajilta.”

Järjestö on toimittanut Ukrainaan lisäksi kokonaisen terveysklinikan.

SPR osallistuu myös kansainvälisen Punaisen Ristin ohjelmaan, joka tarjoaa maksukorteille ladattavaa käteisavustusta kodeistaan paenneille niin Ukrainassa kuin sen lähimaissakin.

”Kotinsa ja työnsä menettänyt tietää usein itse parhaiten, tarvitseeko hän apua esimerkiksi vuokran maksamiseen vai ruoan ostamiseen”, Korhonen toteaa.

Apua myös Suomessa

Lahjoitusvaroin autetaan myös Suomeen saapuneita pakolaisia.

”Olemme tarjonneet tulijoille esimerkiksi ruokaa, juomaa, vaatteita ja hygieniatarvikkeita sekä opastaneet heitä viranomaisten tarjoaman avun piiriin. Olemme tarjonneet myös henkistä tukea. Toimimme pitkälti samalla tavalla kuin silloin, kun joku on juuri menettänyt kotinsa esimerkiksi tulipalossa”, sanoo kotimaan valmiustoiminnan päällikkö Aki Pihlaja SPR:stä.

Suomessa järjestön töihin osallistuvat myös vapaaehtoiset. Osa vapaaehtoisista toimii SPR:n ylläpitämissä vastaanottokeskuksissa. Osa tarjoaa kotoutujille vaikkapa juttuseuraa tai läksyapua.

”Ihmisten halu auttaa on ollut todella suurta. Se näkyy niin vapaaehtoisten määrässä kuin haluna lahjoittaa tavaraa tai rahaa”, Pihlaja sanoo.

Hän korostaa, että rahalahjoitusten avulla SPR voi hankkia juuri sitä, mitä kussakin kriisissä kipeimmin tarvitaan.

Osuuskaupat ja asiakkaat auttavat yhdessä

  • Kun Ukrainan sota alkoi, alueosuuskaupat ja S-Pankki lahjoittivat kymmenen euroa jokaista työntekijäänsä kohti kriisistä kärsivien auttamiseksi. Näin kertyi 300000 euron alkupotti, jonka S-ryhmän asiakasomistajat paisuttivat kaksinkertaiseksi vajaassa kolmessa kuukaudessa. He lahjoittivat muun muassa Bonuksiaan ja pullonpalautusrahojaan – ja lahjoittavat yhä.

  • S-ryhmä on toimittanut keräämänsä lahjoitusvarat katastrofirahastoon Suomen Punaiselle Ristille.

  • S-ryhmä tarjoaa töitä ukrainalaisille pakolaisille muun muassa EK:n ja StaffPointin Työstä turvaa -hankkeen kautta.

  • Osa S-ryhmän asiakkaista on antanut lahjakortteja Ukrainasta tulleille perheille. S-ryhmä laati pikaisesti käyttöohjeet ukrainan kielellä.

Lisää aiheesta