Makua tuoreista yrteistä – miten käyttää yrttejä? | Yhteishyvä
Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.
Yrttien käyttö ruoanlaitossa

Makua tuoreista yrteistä – miten käyttää yrttejä ruoanlaitossa?

Oi ihanat yrtit! Mitä olisikaan tomaatti-mozzarellasalaatti ilman basilikaa tai uudet perunat ilman tilliä? Yrtit tuovat ruokaan makua, väriä ja fiilistä. Katso parhaat vinkit yrttien käyttöön, kasvattamiseen ja säilömiseen.

Tuoreilla yrteillä saat ruokiin helposti lisää makua ja vaihtelua. Basilikatupsu voi muuttaa tavallisen pasta-annoksenkin juhla-ateriaksi ja korianteri nostaa perusvokin uudelle tasolle. Ja ovatpa yrtit vielä terveellisiäkin: kun maustamiseen käyttää yrttejä, tarvitaan vähemmän suolaa. Sen sijaan hienoksi silputtujen tuoreiden yrttien makua voi terästää tujauksella öljyä tai jotain hapokasta, kuten sitruunamehua ja etikkaa.

Yrttejä kannattaa käyttää rohkeasti ja luovasti. Usein yrtin voi korvata jollain toisella ja sitä kautta tuttuun lempiruokaan voi saada aivan uutta makua. Meidän mielestämme yrtit tekevät ruoanlaitosta hauskempaa ja monipuolisempaa, ja siksi tuoreet yrtit löytyvät jatkossa vieläkin helpommin omasta lähikaupastasi. Syyskuusta 2020 lähtien jokaisella kuukaudella on oma sesonkiin sopiva yrttinsä, joka täydentää S-ryhmän kauppojen jo valmiiksi laajaa yrttivalikoimaa entisestään.

Jotta saisit kotiin kantamastasi yrttipuskasta kaiken irti, kokosimme yhteen parhaat reseptit ja vinkit yrttien käyttöön. Lisäksi kerromme niksit, joilla saat yrttiruukut kukoistamaan kotona. Alkuun pääset näillä viidellä vinkillä, jotka pätevät kaikkiin yrtteihin.

  1. Tuoreet yrtit kannattaa silputa juuri ennen käyttöä. Mitä pienemmäksi yrtin silppuaa, sitä enemmän se antaa makua, jota voi vielä voimistaa lorauttamalla sekaan öljyä tai viinietikkaa
  2. Tuoreet yrtit lisätään ruokaan yleensä kypsennyksen jälkeen, mutta kuivatut yrtit antavat parhaat makunsa usein vasta lyhyen hauduttamisen jälkeen.
  3. Mietoja yrttejä, kuten sitruunamelissaa, ruohosipulia, kirveliä ja persiljaa, voi käyttää runsaammin ja sekoitella rohkeasti keskenään. Ne ovat usein parhaimmillaan tuoreena, silputtuna salaatissa tai lisättynä ruoan pinnalle juuri ennen tarjoilua.
  4. Voimakkaammat yrtit, kuten salvia, rosmariini ja minttu, sopivat hyvin haudutettaviin patoihin, keittoihin tai marinointiliemiin. Yleensä kahta voimakasta yrttiä ei kannata käyttää yhdessä.
  5. Ruokalusikallinen tuoreita yrttejä vastaa keskimäärin teelusikallista kuivattuja yrttejä.

Kuukauden yrtti: lehtipersilja

Lue lisää yrteistä ja katso reseptit

Yrttien säilytys kotona
Yrttien säilytys kotona

Huoneenlämpöä, vettä ja valoa: näin saat kaupan ruukkuyrtit säilymään pidempään

Yrttien käyttö ruoanlaitossa
Yrttien käyttö ruoanlaitossa

Jäikö tuoreita yrttejä yli? Ota nämä reseptit apuun – 5 ruokaa, joihin uppoaa reilusti yrttejä

Hurmaavat yrtit – mihin ruokiin ne sopivat?
Hurmaavat yrtit – mihin ruokiin ne sopivat?

Yrteillä väriä ja makua ruoanlaittoon – mihin ruokiin eri yrtit sopivat?

Yrttien säilöntä pakastamalla
Yrttien säilöntä pakastamalla

Näin säilöt ylimääräiset yrtit myöhempää käyttöä varten: pakasta, kuivaa tai valmista yrttiöljyä

Yrttien kasvatus kotona
Yrttien kasvatus kotona

Istuta uudelleen ja kastele usein: näin saat kaupan ruukkuyrtit kasvamaan kotona

Yhdistä yrtti ja juures: löydä parhaat makuparit
Yhdistä yrtti ja juures: löydä parhaat makuparit

Yhdistä yrtti ja juures – löydä parhaat makuparit

Vehnänoras
Vehnänoras

Vehnänoras tarjoaa vihervoimaa helpossa muodossa – surauta siitä smoothie tai silppua tuoreena ruokiin

Rosmariini
Rosmariini

Rosmariini rakastaa perunaa ja riistaa, mutta maistuu myös leivonnassa ja drinkkien koristeena

Oregano
Oregano

Ei pelkästään pizzan päälle – mainettaan monipuolisempi oregano rakastaa tomaattia, italialaisia ruokia ja kreikkalaisia reseptejä

Meirami
Meirami

Tunnetko jo meiramin? Aromikas oreganon sukulainen viihtyy vahvojen makujen seurana

Timjami
Timjami

Anna timjamin yllättää! Monipuolinen yrtti maustaa liha- ja tomaattiruoat, viihtyy viinin seurassa ja sujahtaa sulavasti makeisiin herkkuihin

Lipstikka
Lipstikka

Kokeile lipstikkaa liemikuution tilalla – vahva-arominen yrtti antaa umamista makua kastikkeisiin, patoihin ja keittoihin

Pekoniuunilohi
Pekoniuunilohi

Pekoniuunilohi

???
???

Yrtti-rahkapiiraat

Yrtti-juustoleipä
Yrtti-juustoleipä

Yrtti-juustoleipä

Yrtti-valkosipuliboston
Yrtti-valkosipuliboston
Soita video

Yrtti-valkosipuliboston

Yrttiöljy
Yrttiöljy

Yrttiöljy

Lipstikkapestopasta
Lipstikkapestopasta

Lipstikkapestopasta

Entrecôte-pihvit ja basilika-korianterivoi
Entrecôte-pihvit ja basilika-korianterivoi

Entrecôte-pihvit ja basilika-korianterivoi

Yrttisilmäsämpylät
Yrttisilmäsämpylät

Yrttisilmäsämpylät

Valkosipuli-yrttiahvenet
Valkosipuli-yrttiahvenet

Valkosipuli-yrttiahvenet

Parmesaanikana ja yrtticouscous
Parmesaanikana ja yrtticouscous

Parmesaanibroileri ja yrtticouscous

Vegaaninen yrttituorejuusto
Vegaaninen yrttituorejuusto

Vegaaninen yrttituorejuusto

???
???

Yrttimaustetut broilerinkoivet

Yrtti-valkosipulisilakat
Yrtti-valkosipulisilakat

Yrtti-valkosipulisilakat

???
???

Minttusokeri

Sitrus-timjamiöljy
Sitrus-timjamiöljy

Sitrus-timjamiöljy

???
???

Tillirisotto

Lehtikaali-basilikapesto
Lehtikaali-basilikapesto

Lehtikaali-basilikapesto

Vegaaninen borssi
Vegaaninen borssi

Vegaaninen borssi

Oreganokebakot
Oreganokebakot

Oreganokebakot

Avokado-vehnänorassmoothie
Avokado-vehnänorassmoothie

Avokado-vehnänorassmoothie