Hurmaava raparperi-britakakku
Noin 2 tuntia (josta 45 min aktiivista)

Nappaa talteen!
Raparperihillokkeella ja kermavaahdolla täytetty britakakku sopii juhlaan, mutta on helppo tehdä myös arjen iloksi. Voit leipoa pohjan etukäteen, mutta täytä raparperibrita vasta vähän ennen tarjoamista, niin mantelinen marenki pysyy rapeana.
| Pohja | |
|---|---|
| 150 g | margariinia |
| 3 kpl | kananmunan keltuaista |
| 1 1/2 dl | maitoa |
| 1 1/2 dl | sokeria |
| 2 dl | vehnäjauhoja |
| 2 tl | leivinjauhetta |
| Marenki | |
| 3 kpl | kananmunan valkuaista |
| 1 1/2 dl | sokeria |
| 25 g | mantelilastuja |
| Täyte | |
| 8 dl | raparperia paloiteltuna |
| 1 1/2 dl | sokeria |
| 1/4 dl | vettä |
| 3 dl | kuohukermaa |
| 2 tl | vaniljasokeria |
| Lisäksi | |
| 1 rkl | margariinia voiteluun |
- 1.
Tee ensin pohja. Ota margariini, munat ja maito huoneenlämpöön noin puoli tuntia ennen leipomista. Peitä uunipelti leivinpaperilla ja voitele paperi margariinilla. Vaahdota huoneenlämpöinen margariini ja sokeri sähkövatkaimella kuohkeaksi. Erottele kananmunien keltuaiset ja valkuaiset eri astioihin. Vatkaa keltuaiset yksi kerrallaan vaahtoon, jätä valkuaiset odottamaan. Yhdistä vehnäjauhot ja leivinjauhe keskenään. Lisää jauhoseos ja maito vuorotellen margariini-munaseokseen. Levitä taikina pellille leivinpaperille ja jätä odottamaan.
- 2.
Pese ja kuivaa vatkaimen vispilät. Vaahdota valkuaiset kulhossa kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri pienissä erissä koko ajan vatkaten. Marenkivaahto on valmista, kun se on jäykkää ja kiiltävää. Levitä marenki pohjataikinan päälle. Ripottele mantelilastut pinnalle.
- 3.
Paista kakkupohjaa 175-asteisen uunin keskitasolla 20–30 minuuttia, kunnes marenki on kauniin vaaleanruskea ja pohja kypsä. Anna jäähtyä.
- 4.
Valmista täyte. Paloittele raparperit. Laita raparperit, sokeri ja vesi kattilaan. Keitä seosta välillä sekoitellen 5–10 minuuttia, kunnes raparperi on pehmennyt. Anna jäähtyä.
- 5.
Vatkaa kerma vaniljasokerin kanssa tukevaksi vaahdoksi. Valuta raparperihillokkeesta tarvittaessa ylimääräinen neste pois ja sekoita hilloke kermavaahtoon.
- 6.
Puolita kakkulevy. Irrota levyt paperista pitkällä taipuisalla lastalla. Nosta toinen puolikas kahden lastan avulla tarjoiluvadille. Levitä täyte päälle. Nosta toinen kakkulevy kanneksi.
Hurmaava raparperi-britakakku
arvosana4/5
Noin 2 tuntia (josta 45 min aktiivista)
Raparperihillokkeella ja kermavaahdolla täytetty britakakku sopii juhlaan, mutta on helppo tehdä myös arjen iloksi. Voit leipoa pohjan etukäteen, mutta täytä raparperibrita vasta vähän ennen tarjoamista, niin mantelinen marenki pysyy rapeana.
Ainekset (12 annosta)
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
Pohja | |
| 150 g | margariinia |
| 3 kpl | kananmunan keltuaista |
| 1 1/2 dl | maitoa |
| 1 1/2 dl | sokeria |
| 2 dl | vehnäjauhoja |
| 2 tl | leivinjauhetta |
Marenki | |
| 3 kpl | kananmunan valkuaista |
| 1 1/2 dl | sokeria |
| 25 g | mantelilastuja |
Täyte | |
| 8 dl | raparperia paloiteltuna |
| 1 1/2 dl | sokeria |
| 1/4 dl | vettä |
| 3 dl | kuohukermaa |
| 2 tl | vaniljasokeria |
Lisäksi | |
| 1 rkl | margariinia voiteluun |
Valmistus (Uuni 175°C)
- 1
Tee ensin pohja. Ota margariini, munat ja maito huoneenlämpöön noin puoli tuntia ennen leipomista. Peitä uunipelti leivinpaperilla ja voitele paperi margariinilla. Vaahdota huoneenlämpöinen margariini ja sokeri sähkövatkaimella kuohkeaksi. Erottele kananmunien keltuaiset ja valkuaiset eri astioihin. Vatkaa keltuaiset yksi kerrallaan vaahtoon, jätä valkuaiset odottamaan. Yhdistä vehnäjauhot ja leivinjauhe keskenään. Lisää jauhoseos ja maito vuorotellen margariini-munaseokseen. Levitä taikina pellille leivinpaperille ja jätä odottamaan.
Määrä Ainesosa 150 g margariinia 3 kpl kananmunan keltuaista 1 1/2 dl maitoa 1 rkl margariinia voiteluun 1 1/2 dl sokeria 2 dl vehnäjauhoja 2 tl leivinjauhetta - 2
Pese ja kuivaa vatkaimen vispilät. Vaahdota valkuaiset kulhossa kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri pienissä erissä koko ajan vatkaten. Marenkivaahto on valmista, kun se on jäykkää ja kiiltävää. Levitä marenki pohjataikinan päälle. Ripottele mantelilastut pinnalle.
Määrä Ainesosa 3 kpl kananmunan valkuaista 1 1/2 dl sokeria 25 g mantelilastuja - 3
Paista kakkupohjaa 175-asteisen uunin keskitasolla 20–30 minuuttia, kunnes marenki on kauniin vaaleanruskea ja pohja kypsä. Anna jäähtyä.
- 4
Valmista täyte. Paloittele raparperit. Laita raparperit, sokeri ja vesi kattilaan. Keitä seosta välillä sekoitellen 5–10 minuuttia, kunnes raparperi on pehmennyt. Anna jäähtyä.
Määrä Ainesosa 8 dl raparperia paloiteltuna 1 1/2 dl sokeria 1/4 dl vettä - 5
Vatkaa kerma vaniljasokerin kanssa tukevaksi vaahdoksi. Valuta raparperihillokkeesta tarvittaessa ylimääräinen neste pois ja sekoita hilloke kermavaahtoon.
Määrä Ainesosa 3 dl kuohukermaa 2 tl vaniljasokeria - 6
Puolita kakkulevy. Irrota levyt paperista pitkällä taipuisalla lastalla. Nosta toinen puolikas kahden lastan avulla tarjoiluvadille. Levitä täyte päälle. Nosta toinen kakkulevy kanneksi.
Ravintosisältö
401
Energiaa kcal
1680
Energiaa kj
21,8 g
Rasvaa
9,7 g
Tyydyttynyttä rasvaa
44,5 g
Hiilihydraatteja
36,3 g
Sokereita
1,3 g
Kuituja
5,6 g
Proteiinia
0,5 g
Suolaa
401
Energiaa kcal
1680
Energiaa kj
21,8 g
Rasvaa
9,7 g
Tyydyttynyttä rasvaa
44,5 g
Hiilihydraatteja
36,3 g
Sokereita
1,3 g
Kuituja
5,6 g
Proteiinia
0,5 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























