Kotimaiset juurekset ovat ilmastoruokaa ruokaa parhaimmillaan. Pyöritä siis lihapullien tilalle iloisenvärisiä kasvispyöryköitä porkkanasta ja palsternakasta. Ruokaisuutta pulliin tuovat niin raejuusto kuin kananmuna.

9 arjen suosikkiruokaa ilmastoystävällisesti
1. Lihapullat → Kasvispyörykät
2. Jauhelihakastike → Broileribolognese
Broilerinliha kuormittaa ympäristöä selkeästi naudanlihaa vähemmän. Miedon makunsa ansiosta broilerin jauheliha on lasten mieleen, joten sitä voi hyvin käyttää tuttuihin ruokiin jauhelihan tilalla. Tee kastikkeesta vielä tomaattinen kermaisen sijaan, niin lautasella on taatusti tykätty ilmastoystävällinen arkiruoka.
3. Tonnikalapyörykät → Villikalapihvit
Tonnikalapyörykät ovat ihanan helppo arkiruoka, mutta aivan yhtä vähällä vaivalla syntyvät myös vartissa valmiit villikalapihvit. Paista pihvit rapeiksi pannulla ja tarjoile niin ikään hiilijalanjäljeltään maltillisen perunamuusin kanssa.
4. Kaalilaatikko → Nyhtökaura-kaalilaatikko
Kaali on kevyttä ruokaa niin syöjälle, kukkarolle kuin ilmastolle. Kun vielä vaihdat jauhelihan välillä kasviproteiiniin, kuten nyhtökauraan, on arkiruokasuosikin ilmastokuorma vieläkin kevyempi.
5. Peruna-jauhelihapaistos → Savukalakiusaus
Kotimainen kala on ympäristön kannalta verraton valinta, ja purkitettuna sitä on erityisen helppo käyttää. Tuttu peruna ja maun lempeäksi pyöristävä ruokakerma takaavat, että ruoka maistuu myös lapsille.
6. Makaronilaatikko → Soijamakaronilaatikko
Vaihda makaronilaatikon jauheliha kokonaan tai osittain soijarouheeseen – ilmastokuorma kevenee ja eroa maussa tuskin huomaa. Jos haluat suosikkiruoasta vielä ilmastoystävällisemmän, kokeile maidon ja kananmunien tilalla kerman kaltaista kauravalmistetta.
7. Kanarisotto → Kasviskauratto
Riisin viljely kuluttaa reippaasti vettä, joten sen tilalla kannattaa kokeilla kotimaisia viljoja, kuten ruokakauraa tai ohraa. Voit myös korvata vain osan riisistä kotimaisella viljalla. Samalla ruoasta tulee ravintorikkaamapaa. Arkirisoton tilalla maistuu vaihteeksi mehevä kasviskauratto.
8. Uunilohi → Muikku-kasvispelti
Kotimaiset muikut ja juurekset kypsyvät kätevästi yhdellä pellillä ja samalla säästyy energiaa, kun koko ruoka syntyy yhdessä astiassa. Hyvä valinta kalaruokiin on myös kotimainen kirjolohi, joka on ilmastokuormaltaan tuontilohta kevyempää.
9. Tortillat → Kasvispyöryköillä täytetyt tortillat
Tässäpä ihanan helppo arki-illan tai viikonlopun herkku: kääri tortillalettujen sisään kaurasta ja siemenistä tehtyjä Boltsi-pyöryköitä, rapeita kasviksia ja raikasta kermaviilikastiketta.