Keitetyt perunat ovat tähderuokien parhaimmistoa, sillä perunoita voi käyttää hyvin monenlaisiin ruokiin. Perunoita kannattaakin keittää tarkoituksellakin iso kattilallinen, sillä kun edellispäivältä on jäänyt keitettyjä perunoita, tämän päivän ateria on hyvässä mallissa.
Uudenlaisia lisukkeita kypsistä perunoista valmistuu, kun litistää perunat uunipellille, sivelee öljyllä ja paistaa rapeiksi. Mäisky- tai lyttypotuiksi nimetyt perunat maistuvat myös naposteluruokana pelkän kastikkeenkin kanssa.
Pyttipannu on tähderuokien klassikko. Pyttipannu on nopea valmistaa, ja se muuntuu moneen makuun. Sekoittele mukaan makkaraa, lihaa, tofua, kasviksia tai vaikka savukalaa.
Kypsiä perunoita voi viipaloida piirakoiden ja munakkaiden täytteisiin sekä kuutioida ja marinoida salaatteihin. Pilkotut kypsät perunat käyvät myös keittojen joukkoon, tai ne voi vaikka sivellä mausteöljyllä ja grillata lisukkeiksi. Keitetyt perunat voi myös survoa soseeksi ja käyttää sämpylä- tai rieskataikinoihin.
Yksinkertaisimmillaan keitetyn perunan voi hyödyntää leivän päällä tanskalaisten voileipien tyyliin: Leikkaa keitetty peruna ohuiksi viipaleiksi, sipaise ruisleivän päälle levitettä ja levitä sen päälle perunaviipaleet. Nosta perunan päälle anjovisfilee tai pari sillipalaa ja vaikkapa pari ohutta sipulirengasta. Mausta vielä tillillä tai mustapippurilla.