Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Jäikö keitettyjä perunoita yli? Taklaa hävikki ja kokeile perunoita näihin ruokiin

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
Laura Riihelä
Julkaistu: 22.8.2023
|
Muokattu: 23.8.2023
Keitetyt perunat eivät ole hävikkiä, vaan uuden ruoan herkullinen alku. Kypsiä perunoita voi käyttää muun muassa piirakoiden täytteinä ja salaattien ruokaisina aineksina. Helpoin herkku on leivän päälle viipaloitu peruna.

Keitetyt perunat ovat tähderuokien parhaimmistoa, sillä perunoita voi käyttää hyvin monenlaisiin ruokiin. Perunoita kannattaakin keittää tarkoituksellakin iso kattilallinen, sillä kun edellispäivältä on jäänyt keitettyjä perunoita, tämän päivän ateria on hyvässä mallissa.

Uudenlaisia lisukkeita kypsistä perunoista valmistuu, kun litistää perunat uunipellille, sivelee öljyllä ja paistaa rapeiksi. Mäisky- tai lyttypotuiksi nimetyt perunat maistuvat myös naposteluruokana pelkän kastikkeenkin kanssa.

Pyttipannu on tähderuokien klassikko. Pyttipannu on nopea valmistaa, ja se muuntuu moneen makuun. Sekoittele mukaan makkaraa, lihaa, tofua, kasviksia tai vaikka savukalaa.

Kypsiä perunoita voi viipaloida piirakoiden ja munakkaiden täytteisiin sekä kuutioida ja marinoida salaatteihin. Pilkotut kypsät perunat käyvät myös keittojen joukkoon, tai ne voi vaikka sivellä mausteöljyllä ja grillata lisukkeiksi. Keitetyt perunat voi myös survoa soseeksi ja käyttää sämpylä- tai rieskataikinoihin.

Yksinkertaisimmillaan keitetyn perunan voi hyödyntää leivän päällä tanskalaisten voileipien tyyliin: Leikkaa keitetty peruna ohuiksi viipaleiksi, sipaise ruisleivän päälle levitettä ja levitä sen päälle perunaviipaleet. Nosta perunan päälle anjovisfilee tai pari sillipalaa ja vaikkapa pari ohutta sipulirengasta. Mausta vielä tillillä tai mustapippurilla.

Herkulliset mäiskypotut

Paahda keitetyt perunat uunissa reunoilta rapeiksi ja sisältä ihanan meheviksi lyttypotuiksi. Litistetyt perunat paahtuvat uunissa herkullisiksi, kun niiden pintaan pirskotellaan öljyä. Litistä perunat painamalla niitä esimerkiksi lusikan kuperalla puolella tai juomalasilla. Levitä perunat leivinpaperille pellille. Levitä pintaan öljy ja mausteet. Paahda perunoita 250-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia tai siihen asti, kunnes ne ovat saaneet sopivasti väriä. Tarjoa mäiskypotut kermaviilikastikkeen kanssa lisukkeena tai sellaisenaan naposteluruokana.

Vinkki: Viimeistele lyttyperunat halutessasi esimerkiksi mozzarellalla, pestolla ja pikaisesti pikkelöidyllä punasipulilla.

Pyttipannut

Pyttipannu on monen rakastama klassikko perunahävikin torjunnassa. Kokeile vaihteeksi pyttipannun vegaanista versiota tofu-perunapannua. Vegepyttis valmistuu vikkelään, kun käyttää valmiiksi maustettua kylmäsavutofua. Makua on helppo rikastuttaa kauden kasviksilla.

Savuolohi, pinaatti ja paistettu kananmuna on yhdistelmä, joka tekee kalapyttiksestä superherkullisen. Mukavan raikasta makua ruoka saa joukkoon puristetusta sitruunamehusta.

Piirakoiden täytteeksi

Käytä keitettyjä perunoita suolaisten piirakoiden täytteisiin, sillä näin saat piirakoihin lisää mehevyyttä ja ruokaisuutta. Kun kylmäsavulohta, keitettyä perunaa ja juustoa sisältävän piirakan kylkeen sekoittaa raikkaan salaatin, valmiina on herkullinen iltapala, viikonlopun lounas tai vaikkapa vierastarjottava.

Myös näyttävä ja helppo perunagalette syntyy edellispäivän perunoista. Lehtitaikinasta valmistettu suolainen perunapiirakka on oiva suolapala illanistujaisiin.

Perunan tukevoittamat munakkaat

Espanjalaiseen tortillaan käytetään yleensä raakoja perunoita: viipaloidut perunat ja sipuli paistetaan reilussa öljyssä kypsäksi. Espanjalaisklassikon voi kuitenkin tehdä myös edellispäivän kypsistä perunoista. Kypsiä perunaviipaleita ei tarvitse paistaa kuin muutama minuutti.

Herkulliseen uunissa kypsennettävään pinaattimunakkaaseenkin saa helposti upotettua tähdeperunat. Kypsennä munakasta 175-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia tai siihen asti, kunnes seos on hyytynyt. Ruskista pinta nopeasti uunissa kuumien grillivastusten alla.

Perunasta salaattia

Tee tähteeksi jääneistä perunoista perunasalaatti. Perunasalaatti on varma valinta nakkien tai makkaran kaveriksi. Salaatti toimii myös kanavartaiden tai kasvispyöryköiden kanssa.

Kirkkaan perunasalaatin pohja tehdään viinietikkatilkasta ja aurinkokuivattujen tomaattien öljystä. Mausta perunasalaatti aurinkokuivattujen tomaattien lisäksi punasipulilla ja kapriksilla. Maukas, maidoton ja munaton perunasalaatti sopii monelle. Parhaimman lopputuloksen saat, kun annat perunasalaatin maustua jääkaapissa ainakin tunnin ajan ennen tarjoamista.

Keitetyt perunat sopivat erinomaisesti muihinkin salaatteihin. Pilko perunat, marinoi perunapalat esimerkiksi viinietikkakastikkeella tai pestolla, ja yhdistä maustuneet perunat sitten muun salaatin joukkoon. Jos eiliseltä aterialta jäi myös broileria, mausta perunat kaupan valmiilla caesarkastikkeella, lisää kasviksia ja sekoita ruokaisa broilerisalaatti.

Lue lisää: