Mäiskypotut
45 min

Nappaa talteen!
Litistetyt perunat paahtuvat uunissa herkullisiksi. Rapeapintaiset mäisky- eli lyttypotut tehdään keitetyistä perunoista, joten niiden sisus jää herkullisen pehmeäksi. Helpot lyttyperunat voit tehdä myös edellisenä päivänä keitetyistä, tähteeksi jääneistä perunoista.
| 1 kg | perunoita (pieniä ja tasakokoisia) |
| 1/2 dl | öljyä |
| 1 tl | suolaa |
| 1/2 tl | mustapippuria rouhittuna |
| 1/2 tl | välimeren yrttiseosta |
| Kastike | |
|---|---|
| 1/2 kpl | (ruukkua) persiljaa tai rosmariinia |
| 200 g | (1 prk) kermaviiliä |
| 1 rkl | sitruunamehua |
| 1/2 tl | suolaa |
| 1/4 tl | mustapippuria rouhittuna |
- 1.
Keitä perunat suolalla maustetussa vedessä (½ tl suolaa/1 l vettä) kypsiksi. Valuta ja anna kuivahtaa. Litistä perunat painamalla niitä esimerkiksi lusikan kuperalla puolella. Levitä perunat leivinpaperille pellille. Pirskottele niille öljy ja ripottele mausteet. Paahda perunoita 250-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia tai, kunnes ne ovat saaneet sopivasti väriä.
- 2.
Hienonna tuoreet yrtit. Sekoita kaikki kastikkeen ainekset keskenään. Säilytä kastike jääkaapissa tarjoiluun saakka.
- 3.
Tarjoa mäiskypotut kermaviilikastikkeen kanssa lisukkeena tai sellaisenaan naposteluruokana.
Mäiskypotut
arvosana5/5
45 min
Litistetyt perunat paahtuvat uunissa herkullisiksi. Rapeapintaiset mäisky- eli lyttypotut tehdään keitetyistä perunoista, joten niiden sisus jää herkullisen pehmeäksi. Helpot lyttyperunat voit tehdä myös edellisenä päivänä keitetyistä, tähteeksi jääneistä perunoista.
Ainekset (4 annosta)
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 1 kg | perunoita (pieniä ja tasakokoisia) |
| 1/2 dl | öljyä |
| 1 tl | suolaa |
| 1/2 tl | mustapippuria rouhittuna |
| 1/2 tl | välimeren yrttiseosta |
Kastike | |
| 1/2 kpl | (ruukkua) persiljaa tai rosmariinia |
| 200 g | (1 prk) kermaviiliä |
| 1 rkl | sitruunamehua |
| 1/2 tl | suolaa |
| 1/4 tl | mustapippuria rouhittuna |
Valmistus (Uuni 250°C)
- 1
Keitä perunat suolalla maustetussa vedessä (½ tl suolaa/1 l vettä) kypsiksi. Valuta ja anna kuivahtaa. Litistä perunat painamalla niitä esimerkiksi lusikan kuperalla puolella. Levitä perunat leivinpaperille pellille. Pirskottele niille öljy ja ripottele mausteet. Paahda perunoita 250-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia tai, kunnes ne ovat saaneet sopivasti väriä.
Määrä Ainesosa 1 kg perunoita (pieniä ja tasakokoisia) 1/2 dl öljyä 1 tl suolaa 1/2 tl välimeren yrttiseosta 1/2 tl mustapippuria rouhittuna - 2
Hienonna tuoreet yrtit. Sekoita kaikki kastikkeen ainekset keskenään. Säilytä kastike jääkaapissa tarjoiluun saakka.
Määrä Ainesosa 1/2 kpl (ruukkua) persiljaa tai rosmariinia 200 g (1 prk) kermaviiliä 1 rkl sitruunamehua 1/2 tl suolaa 1/4 tl mustapippuria rouhittuna - 3
Tarjoa mäiskypotut kermaviilikastikkeen kanssa lisukkeena tai sellaisenaan naposteluruokana.
Vinkki! Ripottele perunoille juustoraastetta ennen uuniin laittamista.
Ravintosisältö
330
Energiaa kcal
1382
Energiaa kj
17,8 g
Rasvaa
5,0 g
Tyydyttynyttä rasvaa
35,0 g
Hiilihydraatteja
3,3 g
Sokereita
2,3 g
Kuituja
5,3 g
Proteiinia
2,5 g
Suolaa
330
Energiaa kcal
1382
Energiaa kj
17,8 g
Rasvaa
5,0 g
Tyydyttynyttä rasvaa
35,0 g
Hiilihydraatteja
3,3 g
Sokereita
2,3 g
Kuituja
5,3 g
Proteiinia
2,5 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: 0.5 tl Välimeren yrttiseosta, 1 rkl sitruunamehua.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























