Espanjalainen tortilla eli perunamunakas
30 min (josta 30 min aktiivista)

Nappaa talteen!
Espanjalainen tortilla on ruoka, joka onnistuu usein ilman kauppareissua, sillä ainekset ovat hyvin yksinkertaiset. Viipaloidut perunat ja sipuli paistetaan reilussa öljyssä kypsäksi. Öljyn määrää ei kannata säikähtää, sillä suurin osa siitä valutetaan pois, kun perunat ovat kypsyneet.
| 500 g | kiinteitä perunoita |
| 1 kpl | iso sipuli |
| 1 1/2 dl | oliiviöljyä |
| 5 kpl | kananmunaa |
| 1 tl | suolaa |
| 1/4 tl | rouhittua mustapippuria |
- 1.
Kuori ja viipaloi perunat muutaman millin paksuisiksi viipaleiksi.
- 2.
Kuumenna öljy pienessä paistinpannussa. Lisää perunaviipaleet pannulle ja paista niitä poreilevassa öljyssä käännellen noin 10 minuuttia, kunnes ne tuntuvat pehmeiltä haarukalla kokeiltaessa.
- 3.
Siirrä perunat kulhoon ja valuta öljy talteen. Kuori, halkaise ja viipaloi sipuli. Ruskista sipulit pienessä määrässä öljyä ja siirrä perunoiden joukkoon kulhoon.
- 4.
Riko kananmunat toiseen kulhoon ja riko niiden rakenne. Lisää joukkoon suola ja pippuri. Kääntele munamassa perunoiden ja sipulien kanssa sekaisin.
- 5.
Kuumenna pannulla keskilämmöllä muutama teelusikallinen öljyä ja kaada munakasmassa pannulle. Siirrä massaa kevyesti lastalla reunoilta keskelle, jotta kananmuna hyytyy. Peitä kannella ja anna kypsyä viisi minuuttia.
- 6.
Laita paistinpannua isompi lautanen pannun päälle, käännä pannu ympäri ja liu’uta perunamunakas lautaselta takaisin pannulle. Paista vielä viisi minuuttia, jotta munakas hyytyy ja saa väriä toiseltakin puolelta.
Espanjalainen tortilla eli perunamunakas
arvosana4/5
30 min (josta 30 min aktiivista)
Espanjalainen tortilla on ruoka, joka onnistuu usein ilman kauppareissua, sillä ainekset ovat hyvin yksinkertaiset. Viipaloidut perunat ja sipuli paistetaan reilussa öljyssä kypsäksi. Öljyn määrää ei kannata säikähtää, sillä suurin osa siitä valutetaan pois, kun perunat ovat kypsyneet.
Ainekset (4 annosta)
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 500 g | kiinteitä perunoita |
| 1 kpl | iso sipuli |
| 1 1/2 dl | oliiviöljyä |
| 5 kpl | kananmunaa |
| 1 tl | suolaa |
| 1/4 tl | rouhittua mustapippuria |
Valmistus
- 1
Kuori ja viipaloi perunat muutaman millin paksuisiksi viipaleiksi.
Määrä Ainesosa 500 g kiinteitä perunoita - 2
Kuumenna öljy pienessä paistinpannussa. Lisää perunaviipaleet pannulle ja paista niitä poreilevassa öljyssä käännellen noin 10 minuuttia, kunnes ne tuntuvat pehmeiltä haarukalla kokeiltaessa.
Määrä Ainesosa 1 1/2 dl oliiviöljyä - 3
Siirrä perunat kulhoon ja valuta öljy talteen. Kuori, halkaise ja viipaloi sipuli. Ruskista sipulit pienessä määrässä öljyä ja siirrä perunoiden joukkoon kulhoon.
Määrä Ainesosa 1 kpl iso sipuli - 4
Riko kananmunat toiseen kulhoon ja riko niiden rakenne. Lisää joukkoon suola ja pippuri. Kääntele munamassa perunoiden ja sipulien kanssa sekaisin.
Määrä Ainesosa 5 kpl kananmunaa 1 tl suolaa 1/4 tl rouhittua mustapippuria - 5
Kuumenna pannulla keskilämmöllä muutama teelusikallinen öljyä ja kaada munakasmassa pannulle. Siirrä massaa kevyesti lastalla reunoilta keskelle, jotta kananmuna hyytyy. Peitä kannella ja anna kypsyä viisi minuuttia.
- 6
Laita paistinpannua isompi lautanen pannun päälle, käännä pannu ympäri ja liu’uta perunamunakas lautaselta takaisin pannulle. Paista vielä viisi minuuttia, jotta munakas hyytyy ja saa väriä toiseltakin puolelta.
Hyvästi hävikki: Käytä tortillaan edellispäivän keitetyt perunat. Kypsiä perunaviipaleita ei tarvitse paistaa kuin muutama minuutti.
Ravintosisältö
178
Energiaa kcal
748
Energiaa kj
6,5 g
Rasvaa
1,8 g
Tyydyttynyttä rasvaa
17,5 g
Hiilihydraatteja
1,5 g
Sokereita
1,3 g
Kuituja
11,0 g
Proteiinia
1,8 g
Suolaa
178
Energiaa kcal
748
Energiaa kj
6,5 g
Rasvaa
1,8 g
Tyydyttynyttä rasvaa
17,5 g
Hiilihydraatteja
1,5 g
Sokereita
1,3 g
Kuituja
11,0 g
Proteiinia
1,8 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: 1.5 dl oliiviöljyä.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























