Munakas on arjen monipuolinen luottolounas, johon yksinkertaisimmillaan tarvitaan vain kananmunia, maitoa ja mausteita. Ruokaisan munakkaan täytteeksi sopivat niin kinkku, kala kuin erilaiset juustot ja kasviksetkin. Munakkaaseen voi laittaa melkein mitä vain jääkaapista löytyy ja samalla hyödyntää edellispäivän ruoantähteet.
Testaa myös maailmalta tunnettuja munakkaita: italialaista frittataa, espanjalaista tortillaa, Lähi-idän shakshukaa ja ranskalaista kuohkeaa omelettia. Vegaanisen munattoman munakkaan voi paistaa kikhernejauhoista.
Munakas uunissa isommalle porukalle
Jos syöjiä on enemmän, munakkaan voi paistaa myös uunissa. Kokeile esimerkiksi suosittua kinkku-uunimunakasta tai täytä munakasvuoka nakeilla tai lihapullilla. Kasvisuunimunakkaana maistu panzanella- tai kreikkalainen uunimunakas.
Pieniä munakasannoksia voi paistaa myös muffinipellin koloissa tai annosvuoissa. Juhlatarjoiluunkin sopiva munakasrulla valmistetaan paistamalla munakaslevy uunissa ja käärimällä sen sisään täytteitä.