Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Sekoittamalla selviät – Nämä superhelpot jouluherkut eivät vaadi vaivaamista tai vaahdottamista

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
Panu Pälviä
Julkaistu: 27.11.2023
|
Muokattu: 27.11.2023
Kun haluat päästä joululeivonnaisten ja naposteltavien tekemisessä lähes vaivatta, kurkkaa oheiset reseptit.

Jos joululeivonnaisia tekisi mieli, mutta kaikenlainen vaahdottaminen ja vatkaaminen tuntuvat liian työläiltä, vilkaise näitä kahdeksaa reseptiä. Nyt on helppoa!

Monet "vanhan ajan" perinteiset kuivakakut ovat vaivaa karttavan unelmia: usein niissä taikinan raaka-aineet vain sekoitetaan yhteen. Hyvä esimerkki tästä on piimäkakku, jossa kuivien aineiden joukkoon yhdistetään sulatettu rasva, piimä ja siirappi.

Mehevä suklaabrowniekakku, jälkiruoaksikin sopiva herkkukakku, valmistuu yhdessä kulhossa. Sujuvaa on myös porkkanajuustokakun valmistaminen: työläintä siinä on porkkanoiden raastaminen, lopusta selviää käsipelillä ja sekoittamalla.

Leipä on laiskurin leivonnainen – etenkin silloin, kun valmista ei tarvitse olla heti. Saaristolaisleivän tai pataleivän taikinan tekemiseen ei tarvitse varata kuin vartti, sillä ainesten sekoittaminen yhteen todellakin riittää, mutta sen jälkeen on maltettava odottaa. Esimerkiksi saaristolaisleipätaikinaa kohotetaan ensin kulhossa ja sitten leipävuoissa, ja sitten päästään paistopuuhiin. Myös puolukkainen pataleipä vaatii pitkän tekeytymisajan.

Jos edellä mainitut tuntuvat liian isoilta projektilta, mutta kaipaat kuitenkin pientä joulupuuhaa, kokeile rocky road -suklaata tai mausteisia manteleita. Niissä ei vie kauan, mutta tuloksena on mahtavia herkkuja!

Perinteiset kahvikakut kuuluvat jouluun

Kahvikakkujen klassikko, piimäkakku, on monelle yksi joulun tärkeimmistä leivonnaista. Kakussa maistuvat herkullisena yhdistelmänä kaneli, inkivääri, neilikka, kardemumma ja siirappi, ja piimä pitää huolen mehevyydestä. Tämän kakun taikinan tekemiseen kuluu aktiivista aikaa korkeintaan vartti - helpompaa kakkuohjetta on vaikea löytää.

Keksi-taatelikakku on erittäin maukas herkku jouluiseen kahvipöytään. Hedelmäisen kakun maun salaisuudet ovat kinuskinen keksilevite ja kahvi. Soseuta taateli, keksilevite ja lämmin kahvi sauvasekoittimella tasaiseksi. Sen jälkeen vuorossa onkin vain ainesten yhdistämistä ja sekoittamista. Tämä vegaaninen taatelikakku saa myös ylleen juhlavan kuorrutuksen. Parhaimmillaan kakku on päivän, parin päästä!

Brownie ja porkkanajuustokakku sopivat jälkiruokapöytään

Superhelpon suklaakakun taikina valmistuu yhdessä kulhossa. Tämä keskeltä kosteaksi jäävä kakku maistuu mahtavalta vaniljajäätelön tai vaikka piparkakun makuisen jäätelön kanssa juhla-aterian jälkiruokana.

Porkkanajuustokakussa kulhoja ja työvaiheita on enemmän, mutta näyttävä leivonnainen valmistuu silti varsin helposti. Tässä on herkkua moneen makuun: porkkanajuustokakussa yhdistyvät mehevän mausteinen porkkanakakkupohja, vaniljainen juustokakku ja kaikkien rakastama täyteläinen tuorejuustokuorrutus.

Leipätaikina syntyy hetkessä

Perinteinen saaristolaisleipä on helppo ja herkullinen leivonnainen. Lämmitä mehu, murenna hiiva joukkoon ja sekoita muut ainekset mukaan puuhaarukalla. Taikina kohotetaan kahteen kertaan: ensin kulhossa ja sitten vuoissa, ja sen jälkeen onkin jo paistamisen vuoro. Aikaa kuluu, mutta suurta työmäärää saaristolaisleivässä ei ole.

Puolukkaisen pataleivän tekeminen on helppoa, sillä taikinaa ei tarvitse vaivata missään vaiheessa. Mutta tämäkin leipä vaatii aikaa: taikinan annetaan tekeytyä huoneenlämmössä yön yli eli noin 12 tuntia. Muista lämmittää pata ennen kuin laitat taikinan pataan! Kaunis ja herkullinen puolukkaleipä sopii lahjaksikin.

Naposteltavien teko on kivaa pientä puuhaa

Jos leipominen tuntuu liian isolta projektilta, mutta kaipaat kuitenkin pientä joulupuuhaa, tee rocky road -suklaata tai mausteisia manteleita.

Hauska pikkulahja syntyy, kun sulatettuun valkosuklaaseen yhdistetään esimerkiksi piparkakkurouhetta, manteleita ja karpaloita. Anna jouluisen rocky road -suklaan jähmettyä jääkaapissa. Paketoi sitten kauniisti ja anna lahjaksi suklaanystävälle.

Mantelit valmistuvat hetkessä: Mittaa öljy, siirappi ja mausteet kulhoon. Lisää mantelit ja sekoita hyvin. Levitä uunipellille. Paahda uunin keskitasolla noin 15 minuuttia pari kertaa välillä manteleita käännellen.