Saaristolaisleipä
Useita tunteja (josta 30 min aktiivista)

Nappaa talteen!
Saaristolaisleipä saa ihanan makean makunsa siirapista ja kaljamaltaista. Nauti klassinen vuokaleipä graavilohen ja muiden kalaherkkijen kaverina.
| 1 l | omenamehua |
| 50 g | (1 pkt) tuorehiivaa |
| 3 dl | siirappia |
| 1 rkl | suolaa |
| 3 dl | kaljamaltaita |
| 3 dl | vehnäleseitä |
| 3 dl | ruisjauhoja |
| 13 dl | vehnäjauhoja |
- 1.
Lämmitä omenamehu kädenlämpöiseksi. Murenna hiiva mehuun. Lisää siirappi, suola, maltaat, leseet ja ruisjauhot puuhaarukalla sekoittaen. Lisää lopuksi vehnäjauhoja vähitellen, kunnes taikinasta tulee löysän puuron kaltaista. Anna taikinan kohota peitettynä lämpimässä paikassa 1 tunti.
- 2.
Jaa taikina kolmeen tai neljään hyvin voideltuun leipä- tai foliovuokaan. Kohota peitettyinä 45 minuuttia.
- 3.
Paista leipiä ensin 250-asteisessa uunissa 10 minuuttia, sitten 150 asteessa 1 tunti 45 minuuttia.
Saaristolaisleipä
arvosana4/5
Useita tunteja (josta 30 min aktiivista)
Saaristolaisleipä saa ihanan makean makunsa siirapista ja kaljamaltaista. Nauti klassinen vuokaleipä graavilohen ja muiden kalaherkkijen kaverina.
Ainekset
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 1 l | omenamehua |
| 50 g | (1 pkt) tuorehiivaa |
| 3 dl | siirappia |
| 1 rkl | suolaa |
| 3 dl | kaljamaltaita |
| 3 dl | vehnäleseitä |
| 3 dl | ruisjauhoja |
| 13 dl | vehnäjauhoja |
Valmistus
- 1
Lämmitä omenamehu kädenlämpöiseksi. Murenna hiiva mehuun. Lisää siirappi, suola, maltaat, leseet ja ruisjauhot puuhaarukalla sekoittaen. Lisää lopuksi vehnäjauhoja vähitellen, kunnes taikinasta tulee löysän puuron kaltaista. Anna taikinan kohota peitettynä lämpimässä paikassa 1 tunti.
Määrä Ainesosa 1 l omenamehua 50 g (1 pkt) tuorehiivaa 3 dl siirappia 1 rkl suolaa 3 dl kaljamaltaita 3 dl vehnäleseitä 3 dl ruisjauhoja 13 dl vehnäjauhoja - 2
Jaa taikina kolmeen tai neljään hyvin voideltuun leipä- tai foliovuokaan. Kohota peitettyinä 45 minuuttia.
- 3
Paista leipiä ensin 250-asteisessa uunissa 10 minuuttia, sitten 150 asteessa 1 tunti 45 minuuttia.
Vinkki! Voit korvata vehnäleseet kauraleseillä.
Omenamehuun leivottu maltainen leipä on odotettu lahja tai tuliainen!
Ravintosisältö
2028
Energiaa kcal
8489
Energiaa kj
10,0 g
Rasvaa
1,3 g
Tyydyttynyttä rasvaa
412,0 g
Hiilihydraatteja
144,7 g
Sokereita
29,3 g
Kuituja
50,7 g
Proteiinia
6,8 g
Suolaa
2028
Energiaa kcal
8489
Energiaa kj
10,0 g
Rasvaa
1,3 g
Tyydyttynyttä rasvaa
412,0 g
Hiilihydraatteja
144,7 g
Sokereita
29,3 g
Kuituja
50,7 g
Proteiinia
6,8 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: 3 dl Kaljamaltaita.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























