Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Täydellisen uunilohen työvaiheet + 9 parasta herkkupeittoa!

Teksti:
Sanna Kekäläinen, Niina Mälkiä
Kuvat:
Reetta Pasanen
Julkaistu: 14.1.2020
|
Muokattu: 25.3.2021
Ripota lohelle sopivasti suolaa, peittele se herkuilla, kypsennä lempeästi ja kruunaa lisukkeilla. Näillä neuvoilla teet uunilohesta kerta kerran jälkeen mehukkaan ja täydellisesti lohkeavan herkun.

1. Tuo kalan oma maku esiin ripauksella suolaa

Suolan tärkeä tehtävä on korostaa lohen omaa makua. Mausta kala siis aina ensin suolaripauksella. Ripota suola fileelle noin 10 minuuttia ennen paistamista, ripauta lihaisampaan osaan vähän enemmän suolaa kuin ohueen pyrstöpäähän. Voit suolata lohen myös suolaliemessä, jossa on viisi desiä vettä ja kolme ruokalusikallista suolaa. Kiehauta liemi, jäähdytä kylmäksi ja upota filee siihen puoleksi tunniksi. Suolaliemessä kala suolautuu tasaisesti eikä suolaa lipsahda koskaan vahingossa liikaa. Jos käytät kalan suolaamiseen karkeaa suolaa, pyyhi se pois kalan pinnalta ennen kypsentämistä, ettei kalaan jää liian suolaisia kohtia.

2. Lohen mehevyys säilyy, kun peittelet sen ennen uunia

Mehevin uunilohi kypsyy makupeiton alla. Peitto kosteuttaa, maustaa ja suojaa lohta kuivumiselta. Päällystä suolalla maustettu filee simppelisti sitrusviipaleilla, tuoreilla kesäkurpitsakiekoilla, pekonilla tai hapankaalilla. Tai sipaise pintaan valmista pestoa tai itse tehtyä yrttitahnaa. Voit sekoittaa kuorrutteen myös ranskankermasta tai tuorejuustosta, jonka maustat sitruunamehulla ja rapeutat pähkinöillä tai siemenillä.

Näillä herkuilla voit peitellä uunilohen:

3. Sitten tarkkana! Paista lohi vain juuri ja juuri kypsäksi

Lohi viihtyy uunissa matalassa lämmössä. Jotkut kypsentävät lohta sadassa asteessa tunnin ajan, mutta 175 asteessakin saat lopputulokseksi pehmeän, kauniisti lohkeavan, mehevän lohen. Kypsymisaika on lohifileen paksuuden mukaan yleensä 20–30 minuuttia. Paistolämpömittarilla voit varmistaa, että lohi on sopivan kypsää. Työnnä mittarin kärki paksuimman osan keskelle ja ota lohi pois uunista, kun mittari näyttää 45–50 astetta. Jos uunilohta ei syödä heti, varmista sen mehevyys ottamalla lohi uunista jo hieman aikaisemmin. Kuuma lohi jatkaa nimittäin kypsymistään hetken vielä uunista ottamisen jälkeen.

4. Kata lautaselle lohen parhaat makukaverit

Uunilohen parhaita makukavereita ovat vihreät kasvikset. Nauti lohi hölskytyskurkkujen seurassa, hauduta seuraksi pinaattia tai paahda broccoliineja lohen kanssa uunissa. Lohi sopii myös välimerelliseen makumaailmaan. Tarjoa kastikkeena italialaisittain pestoa, tai tee lohelle kreikkalaishenkinen kastike maustamalla paksu jogurtti suolalla ja sitruunamehulla. Japanilaisen ruoan ystävä lorauttaa uunilohelle teriyakikastiketta ja ripottaa pinnalle seesaminsiemeniä.

Mitä muuta tekisi lohesta? Katso herkulliset reseptit