Aivojumppa: Tehtävät ja ratkaisut - Yhteishyvä

Aivojumppa: Tehtävät ja ratkaisut

Aivojumppa

Yhteishyvä julkaisee joka viikko pienen pulmatehtävän, jonka tarkoituksena on verrytellä aivonystyröitä työviikon alussa.

Jaa Somessa
Teksti
Yhteishyvä
Kuvat
Yhteishyvä

Pulma 15: Juustot

Osaatko päätellä, mikä on viimeisen juuston numero?

Ratkaisu (Pulma 15)

Ratkaisu: 7 Oikea vastaus selviää, kun laske yhteen juuston alapuolella olevat kaksi numeroa.

Lähde: Brainfans.com

Pulma 14: Hedelmäruudukko

Osaatko päätellä, mikä on puuttuva luku?

Ratkaisu (Pulma 14)

Puuttuva luku on 5

Hedelmien arvot: Omena = 8 Banaani = -1 Kirsikat = 6

Pulma 13: Piparit

Löydätkö piparkakkutalojen joukosta kaksi samanlaista?

Ratkaisu (Pulma 13)

Ratkaisu: Piparkakkutalot 3 ja 5 ovat samanlaiset.

Lähde: Yhteishyvä

Pulma 12: Marjat

Osaatko ratkaista alimman rivin laskutehtävän?

Ratkaisu (Pulma 12)

Ratkaisu: Otithan huomioon viimeisen rivin tehtävässä hedelmien määrän? Yksi mansikka = 10, yksi vadelma = 1, yksi kirsikka = 1

Lähde: Sosiaalisen median kautta viraaliksi levinnyt laskutehtävä aiheutti monille harmaita hiuksia muutama vuosi sitten. Alkuperäisessä tehtävässä (linkki) laskettiin banaanien, kookosten ja omenoiden summaa.

Pulma 11: Porkkanat

Porkkanoiden joukossa on kaksi samanlaista. Kuinka nopeasti löydät ne?

Ratkaisu (Pulma 11)

Tästä tehtävästä liikkuu netissä useita erilaisia versioita. Genius Puzzlesin tekemässä versiossa tehtävässä etsitään identtistä paria tulitikuille.

Ratkaisu: Porkkanat 5 ja 9 ovat identtisiä.

Pulma 10: Banaanikassit

Osaatko päätellä, missä kassissa banaanit ovat? Huomaa, että vain yksi väittämistä on tosi.

Ratkaisu (Pulma 10)

Vastaus: Banaanit ovat kassissa numero 2.

Jos banaanit olisivat kassissa numero yksi, se tarkoittaisi, että väittämä yksi ja väittämä kaksi olisivat molemmat tosia ja siten annetun ennakkosäännön vastaisia.

Jos banaanit olisivat kolmoskassissa, olisivat väittämät kaksi ja kolme tosia, vaikka oikeita väittämiä sai olla vain yksi.

Jos banaanit ovat kassissa numero kaksi, ainoastaan väittämä kolme pitää paikkansa ja näin tehtävänannon reunaehdot täyttyvät. Oikea vastaus on siten kassi numero 2.

Arvoituksesta on julkaistu verkossa useita erilaisia versioita. Alkuperäisessä tehtävässä yritetään päätellä, missä laatikossa auto on. Tehtävän julkaisi ensimmäisenä Brilliant.org-sivusto.

Pulma 9: Mehulasit

Onnistutko muodostamaan tyhjistä ja täysistä laseista yhteneväisen sarjan siirtämällä ainoastaan yhtä lasia?

Ratkaisu (Pulma 9)

Vastaus: Kaada keskimmäisen täyden lasin sisältö keskimmäiseen tyhjään lasiin. Näin saat yhteneväisen rivin, jossa joka toinen lasi on täynnä ja joka toinen on tyhjä.

Pulma 8: Päärynälaatikko

Osaatko päätellä, mikä numero kätkeytyy päärynälaatikon taakse?

Tehtävästä liikkuu useita eri versioita, joissa päärynälaatikon tilalla on parkkiruutuja. Tämä viraaliksi levinnyt tehtävä oli alun perin osa koetta, jonka tekemiseen 6-vuotiaille hongkongilaisille lapsille annettiin 20 sekuntia.

Ratkaisu (Pulma 8)

Vastaus: Päärynälaatikon takana on numero 87. Laatikot ja siten myös numerot ovat väärinpäin.

Pulma 7: Hedelmähylly

Osaatko päätellä, mikä vaihtoehdoista jatkaa ylärivin sarjaa?

Tehtävä on alun perin julkaistu Mensan Keep Your Brain Fit -kirjassa, jonka kirjoittaja oli vuonna 1995 edesmennyt Robert Allen.

Ratkaisu (Pulma 7)

Vastaus: Ylärivin sarjaa jatkaa vaihtoehto B. Olennaista on lukea kysymys huolellisesti, siinä kehotetaan jatkamaan nimenomaan ylärivin sarjaa.

Pulma 6: Ananas ja meloni

Osaatko päätellä, onko keskimmäinen hedelmä ananas vai vesimeloni?

Tehtävä on alun perin julkaistu Mensan Keep Your Brain Fit -kirjassa, jonka kirjoittaja oli vuonna 1995 edesmennyt Robert Allen.

Ratkaisu (Pulma 6)

Vastaus: Keskimmäinen hedelmä on vesimeloni. Vastauksen saat selville laskemalla hedelmien sivujen numerot yhteen. Vesimelonien laskutoimitus tuottaa parillisen lopputuloksen ja ananasten lopputulos on pariton.

Pulma 5: Kauppamatka

Tämä maantiekyltti toimii hiukan eri logiikalla kuin tavalliset etäisyyksiä näyttävät opasteet moottoriteiden varsilla. Osaatko päätellä, kuinka pitkä matka on Heinolaan?

Tehtävä on alun perin julkaistu Mensan Keep Your Brain Fit -kirjassa, jonka kirjoittaja oli vuonna 1995 edesmennyt Robert Allen.

Ratkaisu (Pulma 5)

Vastaus: Kaupungin alkukirjaimen järjestysluku aakkosissa on kerrottu kymmenellä.

Pulma 4: Hedelmälaatikot

Kuvan laatikoista yksi sisältää omenoita, yksi appelsiineja ja yhdessä on molempia sekaisin. Ongelma on siinä, että laatikoiden etiketit ovat kaikki menneet väärin.

Voimme nostaa laatikosta yhden hedelmän kerrallaan näkemättä laatikon muuta sisältöä. Kuinka monta nostokertaa tarvitaan, että saamme vaihdettua etiketit oikeille paikoilleen? Vaikka kuulisit nyt heti oikean vastauksen, vaatii hieman pähkäilyä, että ymmärrät sen.

Tehtävä on julkaistu tammikuussa vuonna 2017 YouTubessa MindYourDecisions-kanavalla.

Ratkaisu (Pulma 4)

Vastaus: Yksi nostokerta riittää. Miten? Pohdi vielä hetki ennen kuin luet loput vastauksesta.

Yksi nosto siis riittää... Älä kiirehdi. Jos ei vieläkään sytytä, niin alta löydät viimein vastauksen.

Tehtävänannossa kerrotaan, että kaikki etiketit ovat väärin. Tämä tarkoittaa, että omenaetiketillä varustetussa laatikossa on joko appelsiineja tai sitten sekä omenoita että appelsiineja.

Nostetaan näyte laatikosta, jonka sisällöksi on merkitty "omenoita ja appelsiineja". Jos laatikosta nousee appelsiini, tiedämme, että laatikko sisältää pelkkiä appelsiineja, sillä etiketti on joka tapauksessa väärin. Näin ollen appelsiinietiketillä merkatussa laatikossa on väistämättä pelkkiä omenoita. Ja näin myös omenaetiketillä varustetussa laatikossa on pelkkiä appelsiineja.

Pulma 3: Vitamiinipommit

Ratkaisu (Pulma 3)

Pulma 2: Suolatikut

Brittiläisen Alex Bellosin laatima pähkinä on alkujaan julkaistu kirjassa Can You Solve My Problems? (Guardian Faber, 2016). Tehtävä on poikkeuksellisen koukuttava: vain kuusi tikkua ja kaksi siirtoa. Ratkaisu on lopulta varsin yksinkertainen, mutta vaatii oivalluksen.

Tehtävä: Voit liikuttaa vain kahta suolatikkua. Saatko muodostettua näin neljä kolmiota? Tikut saavat olla myös päällekkäin.

Ratkaisu (Pulma 2)

Joka väittää tätä tehtävää helpoksi, puhuu puppua...

Pulma 1: Suklaakeksit

Ensimmäinen tehtävä on lainattu Ruotsista. Taikuri Fredrik Cattani (taiteilijanimeltään Fredrik Filiokus) on esitellyt alla olevan tehtävän paikallisen aamutelevision lähetyksessä.

Tehtävä 1: Siirrä yhtä kuvan kekseistä siten, että sekä vaaka- että pystyrivillä on yhteensä kolme keksiä. Ratkaisun näet seuraavassa kuvassa.

Ratkaisu (Pulma 1)

Vastaus: Siirrä pystyriviltä ylin keksi alimman keksin päälle. Näin sekä vaaka- että pystyrivillä on yhteensä kolme keksiä.

Julkaistu: 28.8.2018
Muokattu: 14.12.2018
Jaa Somessa