Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Säilö ja kokkaa! Näillä 7 säilöntävinkillä saat ruoan maistumaan kesältä

Teksti:
Yhteishyvän ruokatoimitus
Kuvat:
Reetta Pasanen, Piirros: Jolanda Jokinen
Julkaistu: 28.7.2022
|
Muokattu: 28.7.2022
Poimi parhaat vinkit perinteisestä säilönnästä ja hyödynnä ne modernisti ruoanlaitossa. Tee leivän täytteeksi pikapikkeli kasviksista, tai keitä pyöryköiden kyytipojaksi mausteinen, makea chutney. Jos et ole vielä maistanut chiansiemenillä hyydytettyä hilloa, testaa sekin.

Tee pikkelssi 1-2-3-liemeen. Kruunaa täytetyt leivät pikapikkelillä.

Kun opettelet pikkeliliemen perusohjeen, 1 osa etikkaa, 2 osaa sokeria ja 3 osaa vettä, teet käden käänteessä pikkeleitä porkkanasta, punasipulista, kurkusta ja muista tutuista aineksista. Samalla ohjeella voit tehdä myös pidempään säilyviä pikkelssejä, kun puhdistat säilytysastiat ja kannet huolellisesti. Etikkaa ja sokeria sisältävä 1-2-3-liemi on sellaisenaankin maukas, mutta voit lisätä siihen myös mausteita. Ripaus suolaa, muutama kokonainen pippuri, viipaloitu valkosipulinkynsi tai chili sekä yrttien oksat ovat pikkeliliemen helppoja maustajia.

Säilö kesä makeaan chutneyyn – ja kokeile chutneya maustetahnan tapaan!

Intialainen chutney on kuin pikkelssin ja hillon yhdistelmä – makea, mausteinen ja etikkainen. Chutneyn voi tehdä hedelmistä tai kasviksista. Jopa hieman raa’at kasvikset ja hedelmät kelpaavat. Sokeria chutneyssa on vähemmän kuin perinteisessä hillossa, mutta mausteita sitäkin enemmän. Makeuden vastapainona on usein chiliä tai inkivääriä. Maailman suosituin chutney lienee mangochutney, mutta voit tehdä chutneyn myös kotoisasti omenista. Chutneyt sopivat yhtä hyvin lihapullien ja grillatun kanan kuin juustojenkin lisukkeeksi. Käytä niitä myös maustetahnan tapaan: sekoita lusikallinen chutneya tuorejuustoon tai ranskankermaan ja herkuttele dippinä.

Onnistuuko hillo ilman sokeria? Hyydytä marjahillo chiansiemenillä.

Kun kaipaat puuroon, pannariin tai kakun väliin tavallista terveellisempää hilloa, valmista hillo vasta juuri ennen käyttöä ja tee se vähäsokerisena tai kokonaan ilman sokeria. Jos hillon ei tarvitse säilyä pitkiä aikoja, sen voi hyydyttää sokerin sijasta chiansiemenillä. Ne turpoavat nesteessä pehmeiksi ja antavat marjoille hillomaisen rakenteen. Talvella chiahillon voi valmistaa pakastetuista marjoista. Chiansiemenet eivät maistu, joten chiahillossa on vain marjojen oma maku. Halutessasi voit maustaa hillon vaikka vaniljalla tai limellä.

Ilo irti tuuheista yrteistä! Uuta yrtit öljyyn tai etikkaan.

Viimeistele salaatit ja mausta marinadit itse tehdyllä yrttiöljyllä. Kokeile tilliöljyä paistetun kalan kastikkeena ja timjamiöljyä kanan kanssa. Maukasta basilikaöljyä voit lorauttaa keiton pinnalle tai leivän päälle. Yrttiöljyjä on helppo tehdä: soseuta yrtit öljyn, valkosipulin ja suolaripauksen kanssa tasaiseksi kastikkeeksi ja lisää halutessasi mukaan myös muita mausteita, esimerkiksi sitruunankuorta. Anna maustua hetki ja siivilöi tai käytä sellaisenaan. Valmista yrteistä myös hyvin säilyvää etikkaa. Laita pulloon tai purkkiin murskattuja yrtinlehtiä ja täytä se esimerkiksi valkoviinietikalla. Yrttietikka saa tekeytyä aurinkoisella ikkunalla pari viikkoa ennen käyttöä.

Vielä ehdit pistää talteen kesän parhaan maun! Pakasta uudet perunat jouluksi.

Nauti uusien perunoiden raikkaasta mausta myös keskellä talvea. Keitä pestyjä perunoita suolattomassa vedessä viisi minuuttia, jäähdytä nopeasti ja pakasta tiiviissä muovipusseissa. Kun on aika keittää perunat ruokapöytään, laita ne jäisinä kiehuvaan veteen, jossa on ripaus suolaa, ja keitä kypsiksi. Pienet perunat kypsyvät noin kymmenessä minuutissa, isommat 20 minuutissa.

Mitä uutta tekisi marjoista? Kokeile itse tehtyä herukkacurdia.

Sitruunatahna lemon curd on leivontaohjeista tuttu herkku. Tätä kirpeän makeaa, sileää sitruunalevitettä myydään valmiina ja käytetään leivonnan lisäksi jälkiruoissa. Curd eroaa hillosta siten, että se sisältää kananmunaa ja voita. Kananmuna tekee siitä kiisselimäisen ja voi kiiltävän. Curdia voi valmistaa sitruunan lisäksi muistakin hedelmistä ja marjoista. Varsinkin hapokkaat ja kauniin väriset herukat sopivat hienosti curdiin.

Vanha konsti on taas trendikäs! Talleta tuoreita kotimaisia omenia talveksi.

Mikään ei maistu talvella paremmalta kuin kylmiössä tai kellarissa tuoreina säilytetyt, kotimaiset omenat. Kääri omenat varovasti silkkipaperiin ja asettele väljästi, kanta ylöspäin reiälliseen laatikkoon. Säilytä omenalaatikko 2–3-asteisessa, hieman kosteassa paikassa. Pidä omenat erillään voimakkaista tuoksuista, sillä ne imevät itseensä helposti vieraita makuja. Kurkista laatikkoon välillä ja poista tarvittaessa pilaantuneet omenat. Rouskuttele sellaisinaan!

Muista myös perinteiset säilöntämenetelmät