Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.
Kurpitsapikkelssi

Tervetuloa takaisin, rakas retroherkku! Näin teet täydellisen kurpitsapikkelssin

Teksti:
Yhteishyvä, Sanna Kekäläinen
Kuvat:
Reetta Pasanen
Julkaistu: 5.10.2021
Muokattu: 6.10.2021
Muistatko kullankeltaisen kurpitsapikkelssin? Makea ja mausteinen kurpitsasäilyke on jäänyt monen makumuistoihin lapsuudenkodista tai koulusta. Palauta etikkainen retroherkku ruokapöytään perinteisenä versiona tai mausta se aasialaiseen tapaan tavallista tulisemmaksi.

1. Mietoa vai makeaa? Kokeile erilaisia kurpitsalajikkeita

Perinteinen kurpitsapikkelssi tehdään isosta oranssista kurpitsasta eli halloween-kurpitsasta, mutta yhtä hyvin voit käyttää pikkelssiin miedomman makuisia kurpitsoja, kuten päärynänmallista myskikurpitsaa, tummaa makeaa hokkaidokurpitsaa tai vaaleankeltaista spagettikurpitsaa. Ja kyllä pikkelssi onnistuu kesäkurpitsastakin. Jos oikein innostut pikkelöimään, tee useita pikkelssejä eri lajikkeista ja järjestä myöhemmin maistajaiset, joissa voit vertailla erilaisia kurpitsapikkelssejä ja valita suosikkisi seuraavaa satokautta varten.

2. Lisää mielenkiintoa uusilla muodoilla: Suikaloi, kuutioi, vuole tai raasta!

Jos tykkäät kurpitsasta suupaloina, leikkaa se kuutioiksi. Jos haluat haarukoitavaa kurpitsasalaattia, suikaloi tai raasta kurpitsa raastimen karkealla terällä. Myös ohuet pikkelöidyt lastut ovat hauskoja. Jos sinulla on pallorauta, jolla yleensä tehdään pariisinperunoita, voit kovertaa kurpitsan pikkelssiliemeen pieniksi palloiksi. Reikäisen lopun voit paahtaa, keittää ja soseuttaa kurpitsakeittoon.

3. Tämä on tärkein vaihe! Vaihtele mausteita oman maun mukaan

Perinteisen kurpitsasäilykkeen liemen peruskaava on kaksi desiä vettä ja saman verran väkiviinaetikkaa sekä vajaa desi sokeria. Perinteisesti liemi on maustettu valkopippurilla, sinapinsiemenillä ja laakerinlehdillä, mutta niin ei ole pakko tehdä! Kurpitsapikkelssin voi maustaa juuri niin kuin itse haluaa. Jos tykkäät aasialaisesta ruoasta, voit tuoda samoja makuja myös kurpitsapikkelssiin. Makean kurpitsan mausteiksi sopivat hienosti tähtianis, kaneli ja chili. Kokeile myös inkivääriä ja sitruunaruohoa. Yrtit ja valkosipuli ovat myös hyviä pareja kurpitsalle. Roseepippuri antaa raikkaan puraisun pikkelssiin.

4. Yhdistä kurpitsapikkelssi ja pikkelöidyt kasvikset

Lisää pikkelssiin väriä ja makua paloittelemalla liemeen kurpitsan lisäksi muitakin kasviksia. Sipuli, paprika ja porkkana sopivat hyvin kurpitsan kavereiksi. Omenakin tykkää kurpitsan seurasta ja, jos sienionni potkaisee, kurpitsapikkelssiin voi lisätä vaikka suppilovahveroita. Tai tee kurpitsacocktail sekoittamalla samaan pikkelssiin useita eri kurpitsalajikkeita.

Täältä löydät reseptin perinteiseen kurpitsapikkelssiin

Katso myös nämä pikkelöidyt lisukkeet

Tutustu erilaisiin kurpitsoihin ja kurpitsaresepteihin: