Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Hokkaido, myski, spagetti… Tutustu maukkaisiin kurpitsoihin ja niiden valmistusvinkkeihin

Teksti:
Marita Joutjärvi
Kuvat:
Panu Pälviä, SOK
Julkaistu: 12.9.2019
|
Muokattu: 22.9.2021
Tuleeko kurpitsasta ensimmäisenä mieleen Halloween-lyhty ja Tuhkimon vaunut? Ota nyt ilo irti muhkeasta kurpitsavalikoimasta ja hyödynnä maukas raaka-aine hyvin erilaisiin herkkuihin.

Kurpitsat ovat sukua meloneille ja kurkulle. Ne jaetaan talvi- ja kesäkurpitsoihin: Talvikurpitsojen, kuten spagetti-, myski- ja hokkaidokurpitsan sekä oranssin kurpitsan, annetaan kasvaa täysin kypsäksi ja kovakuoriseksi. Kesäkurpitsat taas syödään niiden varhaisessa kehitysvaiheessa pehmeäkuorisina.

Kurpitsa on keittiön moniottelija

Kurpitsoita voidaan valmistaa keittämällä, paahtamalla, paistamalla, gratinoimalla tai grillaamalla. Kurpitsasta voi myös nauttia raakana raasteena salaatin joukossa.

Niistä voi kokata erilaisia keittoja, patoja, pastoja, risottoja, paahtokasviksia ja pihvejä, mutta myös suolaisia ja makeita leivonnaisia. Soseutettu kurpitsa maistuu mainiolta sämpylä-, rieska- tai leipätaikinassa, ja se on oiva pohja mausteiseen, makeaan piirakkaan. Perinteinen kurpitsasäilyke on makeaan etikkaliemeen säilötyt kurpitsakuutiot, mutta raastetusta tai soseutetusta kurpitsasta syntyy myös mainio makea hillo tai marmeladi.

Soseutettu kurpitsa maistuu mainiolta sämpylätaikinassa.

Joko tunnet nämä kurpitsat?

Monenkirjavat ja muotoiset koristekurpitsat käyvät ainoastaan koristeeksi.

Säilö talven varalle pakkaseen

Kovakuorinen talvikurpitsa säilyy viileässä, 8–12-asteen lämpötilassa hyvänä jopa kuukausia. Jos valmistat kurpitsasta vain osan, peitä halkaisupinta kelmulla ja säilytä jääkaapissa seuraavaan käyttökertaan. Kurpitsat ovat herkkiä etyleenille, joten niitä ei kannata pitää etyleeniä tuottavien kasvisten, kuten omenan tai tomaatin, seurassa.

Hyvä konsti on urakoida kerralla kurpitsan hedelmäliha soseeksi ja pakastaa se sopivissa annosrasioissa. Näin saat talvellakin maukasta sosekeittoa tai herkullisen piirakan.

Kurpitsa on hyvin vähäenergistä. Sadassa grammassa on vain 20–45 kcal. Vitamiineista oranssi malto sisältää A-vitamiinin esiastetta karoteenia. Kurpitsan siemenissä on muun muassa proteiinia, magnesiumia, mangaania, rautaa ja K-vitamiinia. Rasvaisista siemenistä puristetaan myös öljyä.

Lue lisää kurpitsoista