Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Nämä 10 kotiruokasuosikkia on helppo tehdä vegaanisena

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
Tuomas Kolehmainen
Julkaistu: 27.12.2023
|
Muokattu: 27.12.2023
Vegaanihaaste innostaa vuoden alussa vegaanisen ruoan pariin monet sekasyöjätkin. Tuttu kotiruoka muuntuu helposti vegaaniseksi ja maistuu koko perheelle. Valitse lempparisi ja kokeile jo tänään!

Suositut kotiruoat pystyy hyvin tekemään myös vegaanisina eli niin, että niihin ei käytetä eläinperäisiä raaka-aineita. Nappaa kymmenen reseptimme joukosta sinua kiinnostavat, ja ryhdy testaamaan!

Yhä useammat aloittavat uuden vuoden syömällä vegaanisesti. Jos vegaaninen ruoka ei ole sinulle vielä tuttua, kokeile vegeruokavaliota vaikka ensin niin, että pidät yhden kasvisruokapäivän viikossa.

Ikisuokikkien vegeversiot

Kaurajauhis ja soijarouhe korvaavat jauhelihan perheiden arkiruokailun ikisuosikeissa eli jauhelihakastikkeessa ja hernekeitossa. Rypsiöljyssä rapeaksi paistettu kaurajauhis tekee tomaattikastikkeesta täyteläisen. Tarjoa bolognesekastike vegaanisen juustoraasteen, keitettyjen perunoiden tai täysjyväspagetin kanssa.

Soijarouheella rikastettu kasvishernekeitto on maukkaan ruokaisa ja pitää hyvin nälkää. Kun keität herneet liotusvedessään, keitosta tulee miellyttävän pehmeää.

Pannulla paistaen

Vegaaninen munakas saattaa kuulostaa erikoiselta, mutta älä anna nimen häiritä: tämä munakas tehdään proteiinipitoisista kikhernejauhoista. Nauti omeletit mieleisesi täytteen kanssa tai kokeile pikapaistettuja kasviksia ja srirachalla terästettyä kastiketta. Annoksesta riittää kahteen munattomaan munakkaaseen.

Myös pinaattiletut onnistuvat vegaanisina. Kaurajuomaan tehdyt letut pysyvät hyvin koossa, kun lisäät taikinaan kaurahiutaleita.

Perunamuusin pariksi

Perunamuusi on mainio arkilisuke: kun perunat pilkkoo pieniksi, niiden kypsentämiseenkään ei mene kovin kauan aikaa. Tee vegaaninen muusi kaurakermasta ja maidottomasta margariinista. Muista myös, että muusia voi tehdä kerralla niin, että sitä riittää seuraavallekin päivälle. Toisen päivän perunamuusiin voi lisätä hieman nestettä ja lämmittää tarjolle kattilassa samalla rivakasti sekoittaen.

Perunamuusin kumppaniksi sopivat oivasti kastikkeet ja käristykset. Vegaanin makkarakastike syntyy kasvigrillimakkarasta, joka ei sisällä lainkaan lihaa. Herkkukastike saa täyteläistä makua sinapista, tomaatista ja tuoreesta basilikasta. Voit myös tehdä vegaanisen nakkikastikkeen tällä ohjeella!

Nyhtökaurasta valmistuu vartissa vegaaninen vaihtoehto poronkäristykselle. Tarjoa kasviskäristyksen ja perunamuusin lisukkeena puolukkasurvosta.

Pastat uusin maustein

Makaronilaatikko kuuluu ainakin monen lapsiperheen supersuosikkeihin. Perinteisen makaronilaatikon tärkeät ainekset, kananmunat ja maidon, korvaa vegaanisessa versiossa kaurakerma, ja jauhelihan sijasta joukkoon sekoitetaan härkäpapuvalmistetta.

Klassikkopastan, carbonaran, lihaton versio on lempeän kermainen ja savuinen. Sen pääraaka-aineena on kylmäsavutofu, mutta mukana on myös herkkusieniä. Vegaaninen carbonara maistuu taatusti myös vannoutuneille lihan ystäville.

Ravintolan listoilta kotiruoiksi

Ravintoloiden listoilta tutut supersuositut kana-annokset butter chicken ja pollo limonello onnistuvat myös kasvisversioina.

Intialaisen klassikkoruoan butter chickenin vegaaninen vastine on butter tofu. Tofu paahdetaan rapeaksi ja nautitaan täyteläisen makuisessa tomaattikastikkeessa. Tarjoa lisänä riisiä.

Tofu limonello on hurmaava sitruunainen pasta, joka on samalla ihanan kermainen ja pirteän mausteinen. Ruoan juju on sitruunainen kastike, jonka pohjana on kaurakermaa ja kaurajogurttia.

Lue lisää