Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Parempi olo taiteen avulla

Teksti:
Jaana Tapio
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 9.12.2013
|
Muokattu: 31.8.2020
Mielenterveyskuntoutujat saavat vertaistukea taideharrastuksesta.

Taiteen kautta vertaistukea mielenterveyskuntoutujille tarjoava Mielentaide ry sai alkunsa tuohtumuksesta. Toiminnanjohtaja Ari Kiviaho huomasi vaimonsa taidenäyttelyn kautta, miten alentuvasti psyykkisesti sairaisiin suhtauduttiin. "Ai sä olet niitä hulluja", on mieleen jäänyt kommentti.

Oman masennuksen ja burn outin aikoihin hän sai lisäksi kokea, miten vaikeaa oli löytää apua. Tervehdyttyään hän halusi auttaa muita.

"Saan tästä paljon itsekin. Olen työtön, mutta vapaaehtoistoiminnan kautta koen, ettei elämä mene hukkaan. Olen oppinut paljon organisoinnista ja esimerkiksi saanut apua esiintymisjännitykseeni", Kiviaho sanoo.

Kelan rekisterin mukaan Suomessa on 35 000 mielenterveyskuntoutujaa. Heistä 15 000 on alle 25-vuotiaita.

Nyt helsinkiläisessä kerhotilassa neulotaan säärystimiä joululahjaksi, askarrellaan helmikoruja ja maalataan päreelle. Mitä vain saa tehdä, eikä ole pakko olla ennestään taiteenharrastaja. Joskus puhutaan aroistakin asioista, toisinaan keskitytään enemmän tekemiseen.

"Meillä on kauhean hauskaa. Parasta on, että olen saanut tämän kautta paljon samanhenkisiä ystäviä", sanoo yhtenä ohjaajista toimiva Sari Nieminen.

Mielentaide toimii pääkaupunkiseudun lisäksi Turussa ja Jyväskylässä. Lisäksi yhdistyksellä on netissä keskusteluryhmä. Yhdistys järjestää myös näyttelyitä, joissa Niemisen mukaan huomaa itsekin, kuinka taitavia ihmisiä järjestöön kuuluu.

"Palkitsevinta on nähdä tapahtumissa hymy osallistujien kasvoilla", Kiviaho kertoo.

Lähteet: Kela, Mielenterveyden keskusliitto

Lisää aiheesta