Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Lvivin juna-aseman ympäristö täyttyi sotaa paenneista ukrainalaisista maaliskuussa 2022.

Ukrainalaiset tarvitsevat jatkuvaa apua – ostamalla ukrainalaisen tuotteen osallistut samalla SPR:n Ukraina-keräykseen

Teksti:
Juho Kahilainen ja Maarit Rasi
Kuvat:
123RF, Marko Korhonen, Katri Kämäräinen, Mervi Tihinen
Julkaistu: 28.6.2023
|
Muokattu: 13.7.2023
Venäjän hyökkäyssota koettelee ukrainalaisia päivittäin. Maan jatkuva tukeminen sekä humanitäärisesti että taloudellisesti on äärimmäisen tärkeää. Vaikka uutisiin turtuisi, avuntarve ei poistu mihinkään.

”Tänäkin aamuna uutisissa oli, että Kramatorskiin on isketty ohjuksilla. Alueella tarvitaan sekä fyysistä auttamista että perusedellytysten turvaamista niille ihmisille, jotka eivät joko pääse lähtemään tai eivät halua lähteä”, SPR:n kansainvälisen katastrofiavun päällikkö Marko Korhonen sanoo.

Korhonen vastaa Suomen Punaisen Ristin ulkomaan operaatioiden johtamisesta. Hän on käynyt Kiovassa viimeksi reilu kuukausi sitten.

”Ilmahälytyksiä on joka päivä. Ne tulevat pääasiassa mobiiliappien kautta ja sireeneitä kuulee nykyään harvemmin. Paikalliset menevät suojaan, jos tulee niin sanottuja ykköstason hälytyksiä, joissa tiedetään, että isku tulee Kiovan alueen piiriin.”

Suomen Punaisen Ristin tuella Ukrainassa toimii muun muassa kymmenen liikkuvaa terveysklinikkaa Lvivin ja Tshernivtsin alueella.

”Mobiiliterveysklinikoilla tarjotaan terveyspalveluita vanhuksille ja sotaa paenneille ihmisille. Ukrainassa on lähes kahdeksan miljoonaa kotoaan sotaa paennutta ihmistä. Klinikoilla hoidetaan tietysti iskuissa haavoittuneita, mutta suurempi apu niistä on perusterveydenhuollolle. Kun miljoonia ihmisiä siirretään muille alueille, se rasittaa tavattomasti terveydenhuoltoa”, Korhonen kertoo.

Lisäksi ukrainalaiset tarvitsevat taloudellista tukea.

”Vaikka länsimaista tulisikin tavaraa Ukrainaan, ihmiset ovat jo käyttäneet kaikki säästönsä. Puolet sotaa paenneista ukrainalaisista asuu muiden ihmisten asunnoissa kotimajoituksessa. Tuemme näitä majoittajia ylimääräisissä sähkö-, vesi- ja ruokakuluissa.”

Suomen Punaisella Ristillä on sekä kokemusta, osaamista että verkostoja, joilla apua voidaan tarjota laajassa mittakaavassa. Korhonen korostaa, että SPR:n apu menee nimenomaan ihmisille.

”Apua tarvitsevat miljoonat ukrainalaiset. Meidän tukemme on suunnitelmallista ja teemme yhteistyötä muiden Punaisen Ristin toimijoiden sekä paikallisten viranomaisten kanssa. Olemme tarkkoja siitä, että ihmisten lahjoittamat rahat menevät oikeaan kohteeseen. Tukia auditoidaan ja seurataan tarkasti taloushallinnon toimesta.”

Prisma otti valikoimaansa ukrainalaisia tuotteita - lahjoitus 20 senttiä per myyty tuote

Prisman valikoimiin on tällä viikolla saatu uusia ukrainalaisia tuotteita. Jokaisesta Ukrainan lipulla merkitystä ja myydystä tuotteesta S-ryhmä lahjoittaa 20 senttiä Suomen Punaisen Ristin katastrofirahastoon. Keräys on voimassa heinäkuun loppuun saakka.

S-ryhmä on kerännyt viime keväästä alkaen SPR:n katastrofirahastoon yli miljoona euroa. Nyt Ukrainan tukemista vauhditetaan esillepanoilla sekä julisteilla, joissa asiakasomistajia kehotetaan lahjoittamaan suoraan Punaisen Ristin Ukraina-keräykseen osoitteessa https://www.punainenristi.fi/lahjoita/ukrainan-kriisi/

Ukrainalaiset tuotteet tunnistaa hyllyssä etiketteihin merkitystä Ukrainan lipusta. Hyllynpäädyistä löytyvien tuotteiden joukossa on mm. nuudeleita, auringonkukkaöljyä, marmeladeja, ratatouille-kasvispataa ja borssikeittoa. Maailman mittakaavassa Ukraina on merkittävä vehnän, maissin ja auringonkukkaöljyn viejä.

Lisää luettavaa Ukrainasta

Lisää aiheesta