Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Tunnetko kakkumestareiden salaisuudet? Opi helpot niksit, joilla kuivakakusta tulee täydellinen

Teksti:
Sanna Kekäläinen, Niina Mälkiä
Kuvat:
Reetta Pasanen
Julkaistu: 12.11.2021
|
Muokattu: 13.12.2021
Perinteinen voi-sokeripohjainen kakkutaikina onnistuu varmasti, kun otat käyttöön muutaman helpon kikan. Ensimmäinen vinkki kuivakakun tekemisessä on ottaa rasva ja kananmunat ajoissa huoneenlämpöön.

1. Vatkaa kakkutaikina kuohkeaksi

Rasva | Käytä kuivakakun leivontaan pehmeää, huoneenlämpöistä voita tai margariinia. Vaahdota se sokerin kanssa sähkövatkaimella kuohkeaksi vaaleaksi vaahdoksi. Tähän menee joitakin minuutteja vatkaimen tehosta riippuen. Jos et ole varma, onko vaahto tarpeeksi kuohkeaa, jatka vatkaamista vielä vähän aikaa.

Sokeri | Kakun makeutta voit muunnella vaihtamalla valkoisen kidesokerin fariinisokeriin tai korvaamalla osan sokerista hunajalla. Käytä hunajaa noin puolet sokerin määrästä, jotta taikina pysyy kuohkeana.

Kananmunat | Huoneenlämpöiset munat sekoittuvat paremmin pehmeän rasvan kanssa. Vatkaa munat vaahtoon yksitellen, niin vaahto pysyy kuohkeana.

2. Lisää taikinaan makua ja mehevyyttä

Neste | Reseptissä mainitun nesteen voit korvata mehulla, piimällä, kermalla, ranskankermalla tai alkoholilla. Portviini, konjakki tai likööri käyvät esimerkiksi rusina-pähkinäkakun mausteiksi. Jos kakkuohjeessa on nestettä enemmän kuin pari ruokalusikallista, korvaa vain osa siitä alkoholilla. Myös soseet ja hillot sopivat nesteeksi kakkuihin.

Makuaineet | Jos haluat lisätä kakkuun ripauksen omaa luovuuttasi, tuunaa taikina esimerkiksi suklaahipuilla, kuivatuilla marjoilla tai kuivatuilla hedelmillä. Moniin kakkuihin sopii mausteeksi myös pestyjen sitrusten raastetut kuoret. Sekoita makuaineet jauhoihin, joihin voit lisätä myös piparkakkumaustetta, kardemummaa tai esimerkiksi muskottia.

3. Siivilöi jauhot ennen kuin sekoitat ne taikinaan

Jauhot | Sekoita leivinjauhe ja muut kakkureseptin kuivat aineet jauhoihin ja siivilöi jauhoseos taikinaan. Näin ainekset sekoittuvat tasaisesti pienellä sekoittamisella. Jos jauhoseoksessa on pähkinöitä, rusinoita tai muita aineksia, jotka eivät mene siivilästä läpi, siivilöi jauhot ensin ja sekoita pähkinät ja rusinat kevyesti mukaan. Jauhot voit tarvittaessa vaihtaa gluteenittomaan jauhoseokseen. Kun leivot gluteenitonta kakkua, muista jauhottaa myös vuoka gluteenittomilla jauhoilla tai mantelijauheella.

4. Paista kakku kypsäksi, mutta älä kuivaksi

Paisto | Lämmitä uuni etukäteen, jotta kakku menee varmasti kuumaan uuniin. Kahvikakku kypsyy tasaisesti, kun paistat sen uunin alatasolla. Uunit ja vuoat vaikuttavat paistoaikaan, joten seuraa kakun kypsymistä. Kokeile kypsyyttä puutikulla ensimmäisen kerran jo, kun reseptissä mainittua paistoaikaa on jäljellä 5–10 minuuttia. Ota kakku pois uunista, kun tikkuun ei enää tartu taikinaa.

Lepo | Kun otat kakun pois uunista, anna sen levätä vuoassa 15 minuuttia. Sinä aikana se hieman tiivistyy ja irtoaa siten helpommin vuoasta.

Kosteus | Jätä vuoka kakun päälle kumoamisen jälkeen, niin kakku saa imeä haihtuvan kosteuden takaisin itseensä ja siitä säilyy kosteana ja mehevänä.

5. Myös kuivakakun voi kuorruttaa ja koristella

Kuorrutus | Viimeinen silaus kakulle syntyy kuorruttamalla. Sulata kakun pinnalle suklaata tai sekoita kuorrute tomusokerista ja vesitilkasta. Myös maustettu tuorejuusto sopii hienosti kuivakakun pintaan.

Koristelu | Ripottele vielä halutessasi kostean kuorrutteen päälle koristerakeita, suklaalastuja tai vaikka pähkinärouhetta.

Tällä tekniikalla valmistat esimerkiksi nämä mehevät kuivakakut: