Irrota ravuista pyrstö- ja saksilihat, siirrä jääkaappiin odottamaan. Käytä rapujen kuoret ja perkeet suolia lukuun ottamatta rapuliemeen.
Valmista liemi. Pese porkkana. Kuori ja paloittele porkkana ja sipuli. Huuhtele ja paloittele selleri. Sulata voi kattilassa. Lisää kaikki rapuliemen ainekset vettä lukuun ottamatta kattilaan ja kuullota noin 5 minuuttia. Lisää vesi ja keitä kannen alla miedolla lämmöllä noin 30 minuuttia. Siivilöi liemi ja pidä kuumana risottoa varten.
Pese sitruuna, raasta kuori ja purista mehu. Raasta juusto.
Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuullota sipuli ja valkosipuli voissa isolla pannulla. Lisää riisi ja kuullota pari minuuttia. Lisää valkoviini ja anna imeytyä riisiin.
Lisää puolet kuumasta rapuliemestä pannulle. Keitä hiljalleen välillä sekoittaen, kunnes liemi on imeytynyt riisiin. Lisää loppu liemi noin desi kerrallaan. Keitä koko ajan sekoittaen ja lisää uusi erä vasta, kun edellinen on imeytynyt. Lisää kuumaa vettä, jos riisi ei ole kypsää liemen loppuessa. Kypsennä riisi juuri ja juuri kypsäksi. Jätä risotto valuvan pehmeäksi. Risottoriisi kypsyy riisilaadusta riippuen noin 15–18 minuutissa.
Lisää lopuksi juustoraaste, sitruunankuori ja -mehu sekä pippuri. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa. Ripottele ravunlihat annosten pinnalle ja koristele halutessasi tillillä. Tarjoa heti.
Vinkki: Rapurisotto ilman kokonaisia rapuja syntyy, kun teet liemen hummerifondista ja maustat sen ruokalusikallisella tomaattipyreetä. Lisää risottoon suolaliemeen säilöttyjä jokiravunpyrstöjä.
Hyvästi hävikki: Keitä rapuliemi rapujuhlista jääneistä kuorista ja pakasta risottoa varten.
Tämäkin resepti on suunniteltu hyvinvointiasi ajatellen.
Annos
100g
567
2372
12,0 g
6,8 g
69,5 g
5,0 g
2,5 g
38,5 g
2,3 g
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Valmistettaessa ruokaa erityisruokavaliota noudattavalle, tarkista tuotteiden sopivuus pakkausmerkinnöistä.
Ravintolaskelmassa ei huomioitu:
(suolaa),
tilliä.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli