Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Ranskalainen keittiö – krouvista maalaisruoasta hienostuneisiin makuelämyksiin

Yksi maailman tunnetuimpia ja arvostetuimpia keittiöitä löytyy Ranskasta. Sen klassiset ruoat bouillabaissesta ratatouilleen sekä crème brûléesta tarte tatin -piirakkaan näkyvät edelleen ravintoloiden listoilla ympäri maailman. Tutustu ranskalaiseen ruokaan ja kokeile maan reseptejä kotikeittiössä!
Koostaja:
Yhteishyvä
Kuvat:
Ninna Lindström
Julkaistu: 9.4.2020
|
Muokattu: 24.6.2024

Ranskalainen ruoka tarjoaa makuelämyksiä sekä konstailemattomasta kotiruoasta että hienostuneista annoksista innostuville. Ei siis ihme, että moni on ihastunut ranskalaiseen keittiöön. Ranskalainen ruokakulttuuri on myös vaikuttanut lähes kaikkiin länsimaisiin ruokakulttuureihin.

Ranskalaiselle keittiölle tyypillistä on paikallisten, tuoreiden ja laadukkaiden raaka-aineiden käyttäminen. Naudanlihan lisäksi käytetään siipikarjanlihaa kuten kanaa, kukkoa ja viiriäistä. Rannikolla kalaruoat ja muut merenelävät ovat suosittuja. Lisäksi tuoreet kasvikset ja aromaattiset yrtit ovat tärkeä osa ranskalaista keittiötä.

Ranskalainen illallinen koostuu yleensä kolmesta ruokalajista ja välijuustoista. Leipä on erottamaton osa ateriaa ja sitä on tarjolla koko illallisen ajan.

Ranskalaiset alkuruoat

Alkuruokana ranskalaisessa keittiössä herkutellaan esimerkiksi lautasellinen sipulikeittoa tai tuorehernekeittoa, joka tunnetaan paremmin nimellä crème ninon. Lisäksi tarjoillaan tietenkin tuoretta patonkia, joka on ranskalaisten ylpeys.

Myös pala ranskalaista suolaista piirakkaa eli quichea sopii mainiosti alkupalaksi. Quiche lorraine eli kinkkupiirakka on perinteisin versio, mutta piirakkaan voi hyvin laittaa kinkun sijaan esimerkiksi kasviksia tai kalaa. Keväällä täytteeksi kannattaa kokeilla sesonkikasvis parsaa.

Ranskalaiset pääruoat

Ranskalaiset konstailemattomat pääruoat onnistuvat myös kotikeittiössä. Kokeile esimerkiksi ranskalaista kalakeittoa eli bouillabaissea, jossa yhdistyvät erilaiset kalalajit, äyriäiset ja sahrami, tai etenkin Provencen alueella suosittua, fenkolin maustamaa bourridea. Kasvispata ratatouille sopii sekä kasvispääruoaksi että liharuokien lisukkeeksi.

Kukkoa viinissä eli coq au vin lienee yksi tunnetuimmista ranskalaisista ruoista, joka valmistuu kotikeittössä broilerin koipireisistä. Viini, pekoni ja herkkusienet tuovat makua uunissa mureaksi hautuvaan pataan. Burgundinpata saa makunsa monilta osin samoista aineksista kuin kukkoa viinissä, mutta siinä lihana käytetään naudanpaistia.

Lyonin kanan eli etikkakana on myös ranskalainen klassikko, joka tehdään mehevistä kanan paistileikkeistä. Kanan hapokas kastike pyöristetään täyteläiseksi ranskankermalla ja viimeistellään tuoreella salvialla. Tuhteja makuja lautaselle tuova cassoulet on liha-papupata. Se viimeistellään pangrattatolla eli rapeaksi paistetulla leipämurulla.

Dijon-sinappi on särmä ranskalainen ruokien maustaja

Koillis-Ranskassa sijaitsevan Dijonin kaupungin mukaan nimetty Dijon-sinappi maustaa monet ranskalaiset ruoat. Voimakasmakuinen sinappi sopii ensimerkiksi kanan, suolaisen piirakan ja salaatinkastikkeen maustamiseen. Jo pieni määrä tujakkaa sinappia tuo ruoan aromiin ryhtiä ja korostaa muiden ainesten makua.

Klassiset kastikkeet kruunaavat pääruoat – kokeile myös kuohkeaa jälkiruokakastiketta

Ranskalaisen aterian kulmakiviä ovat perinteiset kastikkeet. Beurre blanc eli voi-valkoviinikastike sekä valkokastike eli béchamel ovat nappivalintoja paistetulle kalalle. Hollandaise on tuttu parsan kanssa tarjottava kastike, joka valmistetaan vesihauteessa. Hollandaise-kastike toimii myös rakuunalla maustetun béarnaisekastikkeen pohjana.

Klassinen, italialaislähtöinen jälkiruokakastike zabaglione tunnetaan Ranskassa nimellä sabayon. Sabayon eli viinivaahtokastike on hienostunut, kuohkea kastike, joka sopii tarjottavaksi hedelmien ja marjojen kanssa. Neljästä aineksesta valmistuva kastike kypsennetään hellästi vesihauteessa.

Ranskalaisista juustoista löytyy valinnanvaraa moneen makuun

Ranskassa valmistetaan satoja erilaisia juustoja, joista tunnetuimpia ovat valkohomejuustot brie ja camembert, sinihomejuusto roquefort, lehmänmaidosta valmistettu comte sekä vuohenjuusto eli chevre.

Tarjoa juustot ranskalaiseen tapaan illallisen väliruokana tai kokoa niistä näyttävä juustotarjotin. Valmista juustojen lisukkeeksi muutama herkullinen hillo korostamaan juustojen aromeja.

Ranskalaiset suolaiset leivonnaiset

Galette on rapeapohjainen piirakka, jossa näkyy ranskalaiselle keittiölle ominainen rouheus. Piirakka leivotaan suoraan pellille leivinpaperin päälle, ja sen reunat käännetään rennosti täytteen päälle. Galetesta voi tehdä sekä makeita että suolaisia versioita, kokeile esimerkiksi näitä:

Ranskalainen sipulipiiras eli pissalariede tunnetaan myös nimellä Nizzan pizza. Perinteisesti piirakka täytetään karamellisoidulla sipulilla sekä suolaisilla sardelleilla ja oliiveilla. Sardellien tilalle sopivat myös anjovisfileet.

Ranskalaiset jälkiruoat

Monet ranskalaiset jälkiruoat ovat maailmankuuluja. Ranskalaiset letut crêpes suzette, rapealla sokeripinnalla kuorrutettu crème brûlée ja keikautettu omenatorttu tarte tatin ovat rakastettuja ranskalaisia suosikkeja. Suloinen macaron-leivos on pieni makea herkkupala, jonka valmistus vaatii hieman kärsivällisyyttä ja tarkkuutta. Herkullinen lopputulos on kuitenkin kaiken vaivan arvoinen.

Katso lisää ranskalaisesta keittiöstä tuttuja reseptejä